Bugün, 10 Mayıs 2024 Cuma

Geliri Az Olanın Sigorta Primi Devletten

Geliri Az Olanın Sigorta Primi Devletten

ISPARTA 21.09.2023 22:09:00 0
Geliri Az Olanın  Sigorta Primi Devletten

Sosyal güvence kapsamı dışında olan vatandaşlar, Genel Sağlık Sigortası ile ücretsiz sağlık hizmeti alabiliyor. Geliri asgari ücretin 3’te 1’inin altında olan kişilerin primleriyse devlet tarafından karşılanıyor. Peki, şartlar ne?  

GENEL SAĞLIK SİGORTASINDAN 

KİMLER YARARLANABİLİYOR?

Sosyal güvenlik kapsamı dışında olan kişiler, genel sağlık sigortası ile ücretsiz sağlık hizmeti alabiliyor. Sosyal Güvenlik Uzmanı Özgür Kaya, "Genel sağlık sigortası 2012 yılında zorunlu olarak hayatımıza girdi ve dünyada da tek bir uygulamadır. Vatandaşlar için son derece faydalı bir uygulama. Sosyal güvence kapsamı içinde olanların genel sağlık sigortası primleri bağlı bulundukları kurumlar tarafından ödenir. Ama herhangi sağlık güvencesi olmayan vatandaşlar ise prim ödemek suretiyle, bakmakla yükümlü oldukları kişilerle birlikte genel sağlık sigortasından yararlanırlar. Sosyal güvencesi olan vatandaşların tamamı bu kapsam içerisindedir. Peki değilsek? 18 yaşın altındaki gençler ise herhangi bir sosyal güvence kapsamı aranmaksızın 18 yaşına kadar sağlık hizmetleri devlet tarafından karşılanır. Bir kuruş bile ödemezler" dedi.

Geliri asgari ücret düzeyinin altındaki vatandaşlar da ücretsiz şekilde sağlık hizmetlerinden yararlanabiliyor. Özgür Kaya, "Biz sosyal güvence kapsamından çıktık, işsiz kaldık ama sağlık hizmetinden de yararlanmak istiyoruz. Paramız yok ya da gelirimiz düşük. O zaman hemen il ve ilçedeki Sosyal Yardımlaşma Vakfı'na gidiyoruz ve gelir testi yaptırıyoruz. Gelirimiz 4 bin 471 liranın altında ise devlet de bizim sağlık hizmetimizi ücretsiz şekilde karşılıyor" diye konuştu.

 

 

 

 

 


Anahtar Kelimeler: Geliri Olanın Sigorta Primi Devletten
Cuma 22.7 ° / 9.1 °
Cumartesi 12.8 ° / 8 °
Pazar 15.2 ° / 8.1 °