Bugün, 10 Mayıs 2024 Cuma

Fırsatçılar ve Stokçular Var Isparta Ziraat Odası Başkanı Selçuk’tan; Dikkat Çeken Uyarı!

Fırsatçılar ve Stokçular Var Isparta Ziraat Odası Başkanı Selçuk’tan; Dikkat Çeken Uyarı!

ISPARTA 1.04.2022 07:07:00 0
Fırsatçılar ve
Stokçular Var
Isparta Ziraat Odası Başkanı Selçuk’tan; 
Dikkat 
Çeken 
Uyarı!
Her yıl Ramazan ayı öncesi vatandaşları Ramazan Fırsatçılarına karşı uyaran Isparta Ziraat Odası Başkanı Mustahattin Can Selçuk’tan bu Ramazan ayı öncesi dikkat çeken bir uyarı daha geldi. Selçuk, Ramazan fırsatçılarının yanı sıra bu Ramazan da stokçuluk yapanlara karşı da dikkatli olunmasını istedi.
 
Isparta Ziraat Odası Başkanı Mustahattin Can Selçuk, yarın başlayacak olan Ramazan ayı öncesi önemli uyarılarda bulundu. Başkan Selçuk, girdi maliyetlerinin aşırı derecede yükselmesi nedeniyle fiyatların da bir hayli arttığını buna bir de her Ramazan olduğu gibi bu Ramazan ayı öncesinde de fırsatçıların ve stokçuların eklendiğini söyledi.
BAŞKAN SELÇUK; “ÇİFTÇİLİK
YAPMAK OLDUKÇA ZORLAŞTI”
Konu ile ilgili olarak açıklamalarda bulunan ve bu konuda vatandaşlara önemli uyarılarda bulunan Başkan Selçuk; “Günümüzde çiftçilikle uğraşmanın zor olduğunu üreticinin doğa koşulları ve afetlerle uğraşarak üretim yapmaya devam ettiğini ve tarımsal üretimde kolaylık sağlanması gerektiğini özellikle belirtmek isterim. Allaha şükür ki, ilimizde hemen hemen tüm meyve ve sebzeler üretilebiliyor.
“ÇİFTÇİNİN 8 LİRAYA SATTIĞI SALATALIK,
MARKETTE 20 LİRAYA SATILIYOR”
Ancak, kış aylarında ilimizde bu üretim olmadığı için başta komşu ilimiz Antalya olmak üzere diğer illerde turfanda olarak üretilen ürünler ilimize getirilerek satılıyor. Şu son 3 – 4 ayda sebze ve meyve fiyatları ciddi oranda artmış durumda. Vatandaşlarımız bize telefon açarak marketten salatalığı 20 TL’ye aldığını söylüyor. Oysa, Ziraat Odası olarak salatalıkta üreticiden çıkan fiyat 8 –  8,5 lira olduğunu biliyoruz. Bu durumda ortaya fırsatçılar çıkıyor. Bir ürünün fiyatını iki hatta üç katına kadar çıkarıyorlar” dedi.
“İLAÇ VE GÜBRE FİYATLARI
MAKUL SEVİYEYE ÇEKİLMELİDİR”
Üretim sırasında hem yatırım hem de işletme maliyetleri olduğunu vurgulayan Zirat Odası Başkanı Mustahattin Can Selçuk; “Yatırım maliyetleri bir kez oluyor. Devletin afet durumlarında TARSİM sigortası desteği var. Bu sisteme mutlaka dahil olunmalı. Dolar kuru yukarı çıkıp girdi maliyetleri yüzde 300-400 artarken, bitki koruma, besleme ürünlerinin yüzde 60-100 artmasına bir şekilde kabul edeceğiz. Ancak yüzde 400 artış var. Şu anda yüzde 40 dolar kurunda düşüş var ancak hala girdi maliyetlerinde düşüş yok. 18-46 gübre ve amonyum sülfat hala çok fahiş fiyatta. Gıda satışı yapan yerlerin denetlendiği gibi bu şekilde üreticiye girdi maliyeti oluşturan işletmeler denetlenmeli. Buradan çağrı yapıyorum. İlaç ve gübre bayileri lütfen üreticilere destek olalım. Üretici olmazsa bu ürünler hiçbir yere satılamaz. Fiyatları makul seviyeye çekelim. Ancak buradaki ilaç ve gübre bayilerinin çok da sorumlu olduğu bir durum olmuyor. Onların da tedarik ettiği bir halka var.
“BİR TAKIM KESİMLER STOKÇULUK
YAPARAK FAHİŞ FİYATA SATIŞ YAPIYOR”
Burada böyle bir durum olmasa bile fırsatçılık, stokçuluk yapıp, bu durumu değerlendirerek fahiş fiyatlar sunan yerler var. Önümüzdeki sezon birçok üretici girdi maliyetlerindeki yüksek fiyattan dolayı üretim yapamayacak. Üretim yapanlar da yüzde 50 dolaylarında bitki besleme ürünleri kullanacak. Bu da rekolte kaybına neden olacak. Sonrasında belki ithal eder duruma geleceğiz. Turfanda sebze ve meyve üreticileri için mutlaka fatura desteği gerekiyor. Biz bu hususta icra makamlarının hepsine gittik, dosya sunduk.
“ÇİFTÇİMİZ BU ZOR ŞARTLARDA
ÜRETİM YAPAMAYACAK”
Üretici her türlü doğa koşulunda mücadele ediyor ancak karşılığını alamayınca üretimden çekilmek zorunda kalıyor. Bu durumların oluşmaması için destek bekliyoruz. Girdi maliyetleri yüksekken bizler üretim yaparız ancak 2022’de biz kuraklık ile mücadele edersek ciddi anlamda kayıp vereceğiz. O zaman üreticinin mücadele etme imkanı kalmayacak” dedi.
 

Cuma 22.7 ° / 9.1 °
Cumartesi 12.8 ° / 8 °
Pazar 15.2 ° / 8.1 °