Bugün, 17 Mayıs 2024 Cuma

EYT'liler Şartsız Hakkını İstiyor! Dere Geçilirken At Değiştirilmez!

EYT'liler Şartsız Hakkını İstiyor! Dere Geçilirken At Değiştirilmez!

ISPARTA 2.02.2023 10:24:00 0
EYT

Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) Federasyonu ISPARTA Temsilcisi Bahri Yüceer, Resmi Gazetede yayınlanmadıkça artık hiçbir şeye inanmadıklarını belirterek; “Aylardır kamuoyuna, 1999 öncesi hakların verileceği söylendi. Mağdurlar umutlandırıldı. 1999 öncesine göre borçlanmalar yapıldı. Hak sahipleri olarak bundan sonra asla şart kabul etmiyoruz” dedi. 

TBMM Başkanlığı'na sunulan emeklilikte yaşa takılanlarla ilgili yasa teklifinde dikkat çeken bir karara gidildi. Emeklilikte yaşa Takılanlar da (EYT) kademeli prim günü aranacak. Binlerce kişinin beklediği "Emeklilikte Yaşa Takılanlar’a yönelik düzenleme Meclis'e sunuldu. Düzenleme beraberinde yeni tartışmaları getirdi.  Düzenlemede daha önce duyurulan "5 bin prim gün" şartının kademeli olarak 5 bin 975 güne uzatıldığı bildirildi. Günü eksik olup 5 bin güne tamamlamak için borçlananlar, emeklilik için ilan edilen şartları taşıyanlar büyük bir hayal kırıklığı yaşadı. 

MÜJDE OLARAK 

DUYURULMUŞTU

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, emeklilikte yaşa takılanlar düzenlemesine ilişkin, "Düzenlemeyle yaklaşık 2 milyon 250 bin vatandaşımız daha emekli olma hakkına kavuşuyor. Emeklilik hakkının kullanılması hususunda herhangi bir yaş sınırı uygulanmayacaktır. "Prensip olarak 20 veya 25 yıl çalışmış bir kişinin çalıştığı süreden çok daha uzun bir dönem emekli maaşı alabileceği sistemin sürdürülebilir olmadığına inanıyoruz. Nitekim geçmiş yıllarda bunun acısı çok yaşanmıştır. Sistemin idamesine zarar vermemek ve ülke ekonomisinin üzerine kaldıramayacağı yükler bindirmemek için uzunca bir süre böyle bir düzenlemeye sıcak bakmadık. Bu yaklaşımımızdaki amaç, asla çalışanlarımızın haklarının tesliminin önüne geçmek değildi. Tam tersine 85 milyon hep birlikte ortak geleceğimizi düşündüğümüz için konuyu derinlemesine incelemeden, ölçüp biçmeden, hesabını kitabını sağlamca yapmadan herhangi bir taahhüt altına girmek istemedik. Bugün de 1999 öncesi işe başlayan çalışanlarımızın emeklilik yaşıyla ilgili beklentilerini karşılayan adımın müjdesiyle kendilerine desteğimizi bir kez daha sergileme yoluna gidiyoruz. Devlet için büyük bir fedakarlık anlamına gelen bu düzenlemeyle birlikte artık sistemi her türlü tartışmadan arındırarak yerli yerine oturtmuş olacağımıza inanıyorum” demişti.

YÜCEER; “KADEMELİ PRİME HAYIR!”

Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) Federasyonu Isparta Temsilcisi Bahri Yüceer, önceki gün Ak Parti tarafından kamuoyuna açıklanan 'Kademeli prime hayır' diyerek tepki gösterdi. Yüceer; “Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Plan Bütçe Komisyonunda görüşülmek üzere EYT kanun teklifi, komisyona sevk edildi” dedi. 

“DERE GEÇİLİRKEN

AT DEĞİŞTİRİLMEZ” 

Milyonlarca EYT'linin beklediği düzenlemenin, meclise geldiğini, ancak, daha yasa çıkmadan yeni mağduriyetlerin eklendiğini ifade eden Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) Federasyonu Isparta Temsilcisi Bahri Yüceer, konu ile ilgili olarak yaptığı açıklamada; “Yaş şartının kaldırılıp, prim mağduriyetinin getirilmesini kabul etmiyoruz. 1999 öncesi tüm haklarımızı tastamam istiyoruz. Yıllarca mücadele ettik. Mücadelemizin amacı, 'tastamam haklarımıza kavuşmaktır' dedik. Hep söyledim; sütten ağzımız yandı, yoğurdu üfleyerek yiyeceğiz. Yılların tecrübesiyle kaygımızla bekledik detayları. Artık ok yaydan çıkmıştır. Geri dönüş olmaz. Dere geçerken at değiştirilmez. 

“İNSANLAR EMEKLİ 

OLABİLMEK İÇİN BORCA GİRDİ” 

Sonuç bir parmak bal çalmak. Razı olmayacağız. Kademeli prime hayır diyoruz. Verilen sözlere güvenip, EYT için borçlanan, emekli olup maaşı ile borçlarını ödeyerek hayata devam edecek olan emekçiler yine mağdur oldu.  Yaş şartı kaldırılıp, prim mağduriyeti getirilmesi EYT'nin çözümü olamaz. Kademeli prim şartını kabul etmiyoruz. Aylardır kamuoyuna, 1999 öncesi hakların verileceği lanse edilerek mağdurlar umutlandırıldı. 1999 öncesine göre borçlanmalar yapıldı. Yasa, şu anki prim esasıyla şartlı getirildi. Hak sahipleri olarak şart kabul etmiyoruz. Tüm şartları kaldırın” dedi. 


Cuma 26.6 ° / 13.2 °
Cumartesi 27.4 ° / 15.4 °
Pazar 25 ° / 14.1 °