Bugün, 9 Mayıs 2024 Perşembe

EYT’de Emeklilik Başvurusu Yaptığı Halde Maaşları Neden Gecikiyor; İşte O Üç Sebep!

EYT’de Emeklilik Başvurusu Yaptığı Halde Maaşları Neden Gecikiyor; İşte O Üç Sebep!

GENEL 11.06.2023 23:23:00 0
EYT’de Emeklilik Başvurusu Yaptığı Halde Maaşları Neden Gecikiyor;  İşte  O Üç  Sebep!

Sosyal Güvenlik Uzmanı Volkan Aydıner, EYT’den emekli olmayı hak edip başvurusunu da yaptığı halde halen daha maaş bağlanmamasının üç ana nedeni olduğunu bildirdi. 

Bu zamana kadar maaş bağlanmamasının üç sebebini sıralayan Sosyal Güvenlik Uzmanı Volkan Aydıner, konu ile ilgili olarak yaptığı açıklamada; “Bilindiği gibi, milyonların beklediği Emeklilikte Yaşa Takılanlar konusundaki kanun 3 Mart 2023 tarihinde Resmi Gazetede yayınlanarak yürürlüğe girmişti. Bu tarihten itibaren emekliliği hak etmiş olan vatandaşlarımız SGK İl Müdürlüklerine başvurarak dilekçelerini verip emeklilik maaşı bağlanmasını beklemeye başlamıştı. Ancak, aradan geçen 3 aya rağmen halen daha maaş bağlanmayan vatandaşlarımızın olduğunu biliyoruz. 

“KİŞİ İKİ VEYA ÜÇ AYRI

STATÜDE ÇALIŞMIŞSA…”

Bunun üç sebebi var. Birincisi, sigortalı bazı vatandaşların hem 4a dediğimiz işçi olarak çalışmış olması hem 4b dediğimiz bağ – kur yani işyeri işletmiş olması hem de 4c dediğimiz emekli sandığı yani memur olması durumudur. Böyle olan veya bu üçünden ikisinin konusunda olan vatandaşlarımızın hizmet yılları, prim günleri gibi durumları toplanıp birleştirileceğinden bu şekilde olan vatandaşlarımızın işlemleri uzamaktadır. 

“KİŞİ BİRDEN FAZLA İLDE ÇALIŞMIŞSA…” 

İkincisi ise çalışanların birden fazla ilde çalışmış olmasıdır. Bir işçi 2 veya daha fazla ilde çalışmış ise emeklilik için başvurduğu SGK İl Müdürlüğü o kişinin hizmet dökümü için çalıştığı il ve illerle yazışmakta ve bu yazışmalar da uzadığından dolayı emeklilik işlemleri tamamlanamamaktadır. 

“5 YILDA EMEKLİ EDİLEN SAYI

KADAR BİR AYDA BAŞVURU OLDU” 

Üçüncüsü ise, SGK’ya 5 hatta daha fazla yılda gelen emekli olma sayısının bir ay gibi son derece sınırlı bir sürede gelmesi ve SGK İl müdürlüklerinde de bir anda bu kadar kişiyi emekli edecek kadar personel bulunamamasıdır” dedi. 

“90 GÜN GEÇEN AVANS ALABİLİR”

Sosyal Güvenlik Uzmanı Volkan Aydıner, emeklilik için başvurduğu sürenin üzerinden 90 gün geçmesine rağmen henüz maaş bağlanmayan vatandaşların kuruma bir dilekçe ile başvurarak avans alma imkanının bulunduğunu sözlerine ekledi. 


Perşembe 19.3 ° / 8.7 °
Cuma 22.7 ° / 9.1 °
Cumartesi 12.8 ° / 8 °