Bugün, 17 Mayıs 2024 Cuma

EYT'de 100 Gün Krizi!

EYT'de 100 Gün Krizi!

EKONOMİ 24.06.2023 13:21:00 0
EYT

EYT kapsamında çalıştıkları yerden ayrılan ancak işlemleri henüz tamamlanmayanlar, sağlık hizmetlerinden yararlanamıyor.

Mart ayında yürürlüğe giren Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) yasa tasarısının ardından 1 milyonu aşkın çalışan emekliye ayrıldı. Ancak emeklilik işlemleri geciken ve bu yüzden mağdur olanlar da var.

Emekli olmak için başvuru yapıp çalıştıkları işyerlerinden ayrılanlardan bazılarının hala emekli olamadığı ve 100 günlük yasal süre dolduğu için sağlık hizmetlerinden faydalanamadıkları ortaya çıktı.

Prim borcu ve sistemin işleyişinde yaşanan sıkışıklık nedenlerinden dolayı hala emekli olamayan, üstelik sağlık hizmetinden yararlanmak için geçerli olan 100 günlük süre de dolduğu için artık sağlık hizmeti alamayan pek çok EYT'li de var.

100 GÜNLÜK SÜRE

EYT’ye 3 Mart tarihinde başvurup da aynı tarihte işten ayrılanlar ya da işten çıkarılanlar için devletin sunduğu sağlık hizmetinden yararlanmak için geçerli olan 100 günlük süre 13 Haziran tarihinde doldu.

Aynı şekilde 11 Mart tarihinde EYT’ye başvuranlar için de süre dolmak üzere. Bu kişiler şu sıralar primlerini kendi ödeyerek GSS sistemine girmek zorundalar.

PRİM BORCU ENGELİ

EYT’ye başvuranların biran önce emeklilik işlemlerinin tamamlanması gerekiyor. GSS prim borcu olması SSK’lılar için emekliliğe engel değil, ancak Bağ-Kur kapsamındakiler için engel; prim borcu varsa emekli olamıyorlar.

 


Anahtar Kelimeler: ' Krizi!
Cuma 26.6 ° / 13.2 °
Cumartesi 27.4 ° / 15.4 °
Pazar 25 ° / 14.1 °