Bugün, 9 Mayıs 2024 Perşembe

EYT’de Türkiye Moddeli; Bu kişiler Artık EYT'li Sayılmıyor!

EYT’de Türkiye Moddeli; Bu kişiler Artık EYT'li Sayılmıyor!

SON DAKİKA 30.08.2022 20:34:00 0
EYT’de Türkiye Moddeli; 
Bu kişiler 
Artık EYT
7.200, 3.600, 9000 prim hesabıyla 1 gün içinde... Milyonları ilgilendiren EYT için tek formül üzerinde durulduğu açıklandı. Bu kapsamda Türkiye modeli ön plana çıkarken EYT'de son gelişmeler sıkı takibe alındı. Peki, EYT ne zaman çıkacak? EYT kimleri kapsayacak, gündemdeki formüller neler? İşte tüm merak edilenler gelişmeler ve açıklamalar haberimizde...
 
Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, son açıklamasında EYT'de tek bir formül üzerinde durulduğunu açıkladı. Ayrıca yasanın bu sene sonu çıkması bekleniyor. EYT çalışması için geri sayım devam ederken emeklilik için gün sayan vatandaşlar ne zaman ve nasıl emekli olacağı konusunda detayları araştırıyor. Bu kapsamda özellikle ilk işe giriş tarihi ve gerekli prim günü büyük önem taşıyor.  
EYT SON DURUM:
YAŞ VE PRİM ÖN PLANDA!
Ekonomi yazarı Faruk Erdem'in haberine göre yeni çözümde yaş ve prim kriterleri ön planda. Buna göre, 8 Eylül 1999 öncesinde sigortalı olarak çalışmaya başlamış yıl ve prim şartını tamamlamış olanların bekleyeceği yaş şartıyla ilgili bir indirim ya da belli bir yaş kriteri belirlenmesi söz konusu olabilecek. Kadınlar için 7200 gün ve erkekler için 9 bin gün prim tamamlamış olanlar açısından ise bir yaş avantajı sağlanması da söz konusu olabilecek. BAKAN NEBATİ: ÇALIŞMALAR SÜRÜYOR!
Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, konu ile ilgili olarak yaptığı açıklamada; “Sizin de çok iyi bildiğiniz üzere EYT ve öğretmenlerimiz konusunda da ilgili bakanlıklarımızla koordineli çalışmalarımız uzun süredir devam ediyor. Anlaşılan bizi yakından takip ediyorsunuz. Bizi izlemeye devam edin"  Bakan Bilgin, "Şu an masamızda sadece bir tane EYT formülü var. Hollanda ve Almanya modelleri masada değil" şeklinde konuştu. Daha önce de Türkiye modeli üzerinde çalıştıklarını açıklamıştı.  
NE FİNLANDİYA NE ALMANYA MODELİ!
Bakan Vedat Bilgin EYT çalışmaları hakkında yaptığı açıklamada formüllere dair "Ne Finlandiya ne Almaya; kendi modelimizi uygulayacağız" dediği belirtildi. Buna göre bir süredir gündeme gelen formüllerin haricinde bir çalışma hazırlandığı anlaşılmış oldu. Emeklilikte Yaşa Takılanların yanı sıra staj süresi de gündemde yer alacak konulardan biri olacak.
BAKAN BİLGİN;
ÇÖZÜM YOLLARI
ÜRETİYORUZ
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, EYT ile ilgili açıklamalarda bulundu. EYT dosyasının önlerinde olduğunu ve ileriki günlerde tamamlanacağını söyleyen Bakan Bilgin, "Türkiye`nin her sosyal meselesi bizim önümüzdedir. Bunların üzerinde çalışıyoruz, bunların üzerinde çözüm yolları üretiyoruz. Formüller buluyoruz" dedi.  
EYT NEDİR?
Emeklilikte Yaşa Takılanlar olarak da bilinen EYT, Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından sigortalı çalışanların emekli olabilmeleri için öne sürülen yaş şartını hedefliyor. Bu bağlamda prim ödemelerini ve sigortalılık süresini tamamlayan vatandaşlar, 1999 yılında çıkarılan yasa doğrultusunda yaş şartını yerine getirmeyenler emekli olamıyor. EYT çalışmaları, 1999 yılından önce sigorta girişi olanların emekli olup olmamalarıyla iligl olan yaş koşulunu değerlendiriyor.
"EYT ÇALIŞMASINI
TAMAMLADIĞIMIZ
GÜN AÇIKLAYACAĞIM"
En uygun formülle çalışmanın netleştiğinde kamuoyu ile paylaşacağını bildiren Bakan Bilgin, "Daha önce 3600`de yaptığımız gibi, asgari ücrette yaptığımız gibi, yarın da sözleşmeli personel konusunda dosyayı açtığımda basın mensuplarıyla paylaşacağım. Diğer gün geçici işçiler sorunu var. Onu tamamladığımız gün, onlarla ilgili açıklama yapacağım.  EYT var, EYT`yi tamamladığımız gün, onları açıklayacağım" ifadelerini kullandı. EYT düzenlemesi için 6 adımlı bir çalışma devam ederken öncelik olarak kapsamın belirlenmesine çalışılıyoruz” dedi.

Perşembe 19.3 ° / 8.7 °
Cuma 22.7 ° / 9.1 °
Cumartesi 12.8 ° / 8 °