Bugün, 10 Mayıs 2024 Cuma

Ev Sahibi Ve Kiracıları İlgilendiriyor! 31 Mart'a Kadar Kesinlikle Yaptırın: Yaptırmayanlar Ceza Ödeyecek

Ev Sahibi Ve Kiracıları İlgilendiriyor! 31 Mart'a Kadar Kesinlikle Yaptırın: Yaptırmayanlar Ceza Ödeyecek

EKONOMİ 30.03.2023 11:08:00 0
Ev Sahibi Ve Kiracıları İlgilendiriyor! 31 Mart

Milyonlarca ev sahibini yakından ilgilendiren önemli bir açıklama yapıldı ve kira gelir beyannamesi için son tarihin 31 Mart olduğu paylaşıldı.

Milyonlarca ev sahibini yakından ilgilendiren önemli bir açıklama yapıldı ve kira gelir beyannamesi için son tarihin 31 Mart olduğu ifade edildi. Bununla beraber bu tarihe kadar beyannamesini teslim etmeyenler için ceza uygulanabileceği ifade edildi.

31 MART'A KADAR YAPTIRIN 

Çok sayıda vatandaş için kira gelir beyannamesi hakkında duyuru yapıldı ve Mart ayının son dönemlerinde özellikle ev sahipleri kira gelir beyannamesi konusunu araştırmaya başlandığı ifade edildi. Bu kapsamda 31 Mart'a kadar mutlaka yapılması gerektiği ifade edildi.

Kira geliri elde eden ev sahiplerinin her yıl Maliye Bakanlığı’na beyanname verildiği belirtilerek 1 Ocak ve 31 Aralık dönemine ait gayrimenkul sermaye iradı gelirleri için mart ayının 1 ve 31’i arasında beyannameleri teslim edilmesi gerektiği aktarıldı. 

MESKEN İSTİSNASI

Teslim edilen beyanname üzerinden hesaplanan gelir vergisi Mart ve Temmuz aylarında 2 eşit taksit olarak ödendiği ifade edildi. Bununla beraber son açıklamalara göre 1 Ocak ve 31 Aralık tarihleri arasında konuttan 9 bin TL, iş yerinden ise 70 bin TL ve üzeri kira getirisinin alınması halinde hak sahiplerinin gelir vergisi ödemesi yapılacağı ifade edildi. Bununla beraber kira gelirini beyan etmeyen ya da eksik beyan edenler konuttaki tek mesken istisnasından faydalanamayacağı vurgulandı.

Milyonlarca tapu sahibini ilgilendiren hisseli tapu satışında dikkat edilmesi gereken konular açıklandı. Peki hisseli tapu satılabilir mi? İşte bütün ayrıntılar...

Mirasın payının kardeşe devri için noter onaylı bir sözleşmeye gerek yoktur. Miras payının kardeşe devredilmesi hususunda kardeşler arasında yazılı bir sözleşme yapılması ve her iki tarafın imzalaması yeterlidir. Hisseli tapu sahibi olan vatandaşlar tapu satışı için çözüm yolları arıyor. Birden fazla kişinin ortak olduğu hisseli tapularda hisse sahiplerinin ortak karar vermesiyle tapunun devri gerçekleşebiliyor. 

finans365.com'da yer alan habere göre, hisseli tapuların satışı için hisse sahiplerinin ortak karar alması ve tapuda hazır bulunması gerekir. Tapu devri için avukata vekalet verilebilir. Hisseli tapu alırken ise Tapu Sicil Müdürlüğü ve noter işlemleri tamamlanmalı, sınırlar belirlenmeli ve parseller tespit edilmelidir. 

Ayrıca, miras kalan bir evin kardeşlere devri için yazılı bir sözleşme yapılması yeterlidir. Hisseli tapuların satışı için öncelikle hissedarların ortak karar alması gerekmektedir. Tapuda hazır bulunmaları ve tapu devri işlemlerini gerçekleştirmeleri gerekir. Tüm hissedarları temsil edecek bir avukata vekalet vermek de mümkündür. Satış işlemi tamamlandıktan sonra hisse sahiplerine düşen paylar kendilerine ödenir. Hisseli tapu devri için tapuda tüm hisse sahiplerinin hazır bulunması gerekmektedir. Eğer hissedarlar tapuda bulunmazsa, avukata vekalet verme hakkı da bulunmaktadır. Tapu kütüğünde yapılan ayırma işlemi ile hisselerin bölüştür.

 


Cuma 22.7 ° / 9.1 °
Cumartesi 12.8 ° / 8 °
Pazar 15.2 ° / 8.1 °