Bugün, 13 Mayıs 2024 Pazartesi

ESÜAEM’ ün 30. Yıl Limnoloji Sempozyumu

Erol Kesici'nin yazısıdır...

GÜNDEM 10.10.2017 16:29:00 0
ESÜAEM’ ün 30. Yıl Limnoloji Sempozyumu

Eğirdirimiz için çok önemli günlerden biriydi 4-5-6 Ekim 2017 günleri.  11 ülke, 57 şehir 129 kurumdan 151 katılımcının yer alacağı bildirilen İç sulardaki balıkçılık yönetimi, ekoloji, iklim değişikliği, biyoloji, yetiştiricilik, sosyo-ekonomi, balık hastalıkları gibi ana konuların işlendiği belirtilen 1.Ulusklararası Limnoloji ve Tatlı Su  BalıkçılığıSempozyumu Eğirdir ‘de düzenlendi.

Eğirdir Su Ürünleri Araştırma Enstitüsü Müdürü(ESÜAEM) sevgili öğrencimiz Sayın Şakir ÇINAR ve araştırmacılarının büyük bir kısmını  Eğirdir Su Ürünleri Fakültesi mezunu mühendislerimizden oluşan  tüm çalışanlarının ;ESÜAM  30 yılını içtenlikle kutlar ve  1.Ulusklararası Limnoloji ve Tatlı Su  Balıkçılığı Sempozyumunu başlatmalarından  dolayı   teşekkür  ederim… Geçtiğimiz yıllarda ESÜAEM’ ce çeşitli nedenlerle  Isparta’da yapmış oldukları LİMNOLOJİ….(TATLI SU GÖL BİLİMİ) sempozyumun EĞİRDİR Gölü’müzün  kıyısında  Eğirdir de yapılması ayrı bir anlam ve öneme taşımaktadır. Bu nedenle de ilgililere teşekkür ederim.

ESÜAEM nün çok önemli çalışmalara da imza atmışlardır. Eğirdir ve ülkemiz ekonomisine  önemli katkı sunan Kerevitin “kerevit vebası ”  nedeniyle yaklaşık 25 yıldır  gölde neslinin tükenmesi bir çok balıkçı ve kerevit işlemesinde çalışanların işsiz kalmasına da neden olmuştur. Eğirdir Su Ürünleri Fakültemizin öncülüğünü yaptığı Kerevit yavrularının   Laboratuvar ortamlarında  elde edilmesi çalışmaları ESÜAM de Eğirdir de Kurduğu Kerevit Araştırma Merkezi ne dönüşmesi çok değerlidir. Çünkü bu gün Eğirdir Gölü’ne bırakılan binlerce yavru kerevitler  gölde büyüyüp gelişebilmekte…. Dileğimiz gölümüzün doğurganlığını kazanıp kerevitleri kendisinin üretmesidir. .

Ayrıca ESÜAEM’lüğünün belirtiği gibi Tıbbi Sülük Üretiminin başlanması ve Kafes Balıkçılığında Alabalık Yetiştiriciliği ile ilgili önemli mesafeler ve başarılar elde ettiği de bildirilmesi de övgüye değer. Ayrıca değerli araştırmacıları da yurt içinde ve dışında  çok sayıda makale ve bildirileri ile de  önemli katkılarda bulunmuşlardır.

 Limnoloji GÖL Bilimi, HİDROLOJİ’nin Tatlısularla, özellikle de tatlı su göl ve göletleriyle ilgili alt birimi. Limnoloji tatlı su göl ve göletlerinin oluşumunun biyolojik, fiziksel ve kimyasal özelliklerinin incelenmesini de kapsar.

 Hidrobiyoloji fizik, kimya-jeoloji ve coğrafya ilkelerinin ve yöntemlerinin çevre sorunlarına uygulanmasını konu edinenbilim dalıdır.

 

1.Ulusklararası Limnoloji ve Tatlı Su  Balıkçılığı Sempozyumu i açılış konuşmalarında  ana konular, Kerevit , alabalık, balık yetiştiriciliği, tıbbi sülük , Eğirdir Gölündeki balık kacakları  vb. konuların öne çıktığı yapılan açıklamalardan anlaşılmaktadır. Ayrıca Uluslararası Limnoloji ve Tatlı Su  Balıkçılığı Sempozyumunda İç sulardaki balıkçılık, yönetimi, ekoloji, iklim değişikliği ,balıkhastalıkları, işleme teknolojisi ana konuların  uzmanlar tarafından değerlendirileceği bildirilmektedir. Sempozyum Limnolojiden daha çok Limnolojide içerisine alan  HİDROBİYOLOJİ Bilimi Konferansı şeklinde de  çok geniş kapsamı içermektedir. İsmi her ne kadar Limnoloji olsa da çok değerli Hidrobiyolojik  sunumların yapıldığı ve devamının iki yılda bir yapılacağı bildirilmesi Eğirdirimiz ve ESÜAEM için çok önemli bir adımdır. Bu nedenle 1. Uluslararası Limnoloji ve Tatlı Su  Balıkçılığı Sempozyumunu için emek verenlere çok teşekkür ederim

Eğirdir Gölü’nün kenarında yapılmasını anlamlı bulduğumuz sempozyumda Eğirdir Gölündeki kirlilik  ve ekolojik kayıpların ön plana çıkarılmamasını  çok ama çok önemli bir eksiklik olarak bulmaktadır-tayım.. Çünkü Eğirdir Gölü biyolojik, fiziksel ve kimyasal su kalitesi yönünden oldukça kirlidir. Bu konuda çok sayıda çalışmalar vardır ve bu konu herkes tarafından kabul edilmekte, kirliliğin hat safhada olduğu ve , su canlılarının  kitleler halinde öldüğü  sulak alanlara bakılarak “en temiz göl Eğirdir Gölü demek” bilim –akıl-dışıdır. Eğirdir Gölünde ötrofikasyon hat safhadadır, Eğirdir Gölünde su seviyesi  ve su yüzeyi giderek azalmaktadır…Benim çalışma alanım ve ihtisas konun Eğirdir Gölü ile ilgili . Bizim çalışmalarımızı duymazlıktan gelen ve gölle ilgili toplantılara çağırılmayı bırakın durmadan gölü kötülüyor diyen, hak….. şikayetler edilen….Fakat Eğirdir Gölü’nün kirlilik nedeniyle , gölün su ürünlerinin neleri bünyelerinde taşıdığı ve ne gibi hastalıklara neden olabileceğini, daha önceki ESÜAİM-ESÜAÜ Müdürünce  lerince, emekli olduktan sonra  yapmış oldukları çalışmalar sonucunda   EĞİRDİR GÖLÜ KIRMIZI KİTABA ALINMALIDIR   demesi göz ardı edilemez… O nedenle bu sempozyumda ana temanın Göllerin kirliliği ve  içme suyu kaynağı da olan EĞİRDİR GÖLÜ’NÜN KİRLİLİĞİ ÇÖZÜM YOLLARI üzerinde durulması önemli olduğunu düşünmekteyim.  

NEDEN SEMPOZYUMA KATILMADIN…

Benim çalışmalarım belli. Sempozyumlara bildiri sunumu yapmak isteyenler müracaat eder, bir de sempozyum düzenleme kurulu tarafından da bu konuda yıllarını vermiş bilim insanları da çağrılır.. Yerel yönetim  siyasiler,amirler(protokol)  genellikle açılış ve çağrılı sunumları dinledikten sonra doğal olarak diğer günler sempozyuma  katılmazlar .. Yerel halk ve balıkçıların ilgisi de malum… Çoğu, bilim dili nedeniyle sıkıldıklarını belirtirler.. Genelde sempozyumlar bilim insanlarının yapmış oldukları çalışmalarının analizleriyle sürer Elbette sempozyuma Eğirdir Gölü ile ilgili sunum göndersem kabul edilirdi de! Ama bana göre bu toplantıda yer alan değerli araştırmacılarında bildiklerini biz söyleyip biz dinlerdik(! )

Bırakın Eğirdir Gölü ile ilgili yaptığım çalışmaları; Türkiye Tabiatını Koruma Derneği Eğirdir Temsilcisi (resmi) olmamın bilinmesine  rağmen “Sempozyuma çağrılmadım!. Ama Sempozyumda  İTÜ öğretim üyesi , su altı dalgıçlarıyla ve Ali Ethem Keskin tarafından Eğirdir ve Göller Yöresinde bir çok su altı çalışmalarında danışmanlık yaptığım ve İz TV. açıklamalarda bulunduğum çalışmaların ve benimde çok zaman  sempozyum ve makalelerimde kullandığım  fotoğraflarının sergilendiği Resim Sergisine; yerimiz Tlf belli iken sadece fecbook aracılığıyla gönderilen bir mesajla davet edildim! Yakınlarımızın sağlık nedeniyle katılamadığım ,tanımlamalarını yaptığım fotoğraf sergisin de de ismimin dahi anılmasını sizlerin  değerlendirmesine bırakıyorum. Gitsem ne olurdu? Bizden biri...  

Yine de; böyle çok değerli çalışmaları yapan mühendis ve araştırmacılarına Eğirdir de başlattıkları  bir çok çalışmaya ışık olacak bu çok değerli sempozyumdan dolayı gönülden kutlar başarılarının devamını dilerken başta ESÜAÜM kurulmasına neden olan Eğirdir Gölü ve diğer bir çok  tatlı su alanlarımızın üretim ve kazançtan daha çok öne çıkan  çok ciddi sorunlarının da önümüzdeki yıllarda daha çok yer alması dileklerimle Saygılarımla  

Yrd. Doç. Dr. Erol KESİCİ T.T.K.D. Bilim Danışmanı ve EĞİRDİR- ISPARTA Temsilcisi


Anahtar Kelimeler:
Pazartesi 16 ° / 7.8 °
Salı 18.3 ° / 6.6 °
Çarşamba 19.3 ° / 9.2 °