Bugün, 18 Mayıs 2024 Cumartesi

En gergin Meclis

Belediye Meclisi’nde Isparta Belediyesi’nin 2015 Faaliyet Raporu görüşmelerinde AK Parti grubu ile MHP grubu birbirine girdi.

ISPARTA 9.04.2016 06:46:00 0
En gergin Meclis
Belediye Meclisi’nin Nisan ayı toplantıları dün sona erdi. Yusuf Ziya Günaydın Başkanlığında toplanan Belediye Meclisi’nde 2015 yılı Faaliyet Raporu’nun görüşülmesi sırasında AK Parti grubu ile MHP grubu arasında büyük tartışma yaşandı. Zaman zaman seslerin yükseldiği salonda Belediye Meclisi’ni izlemeye gelen SDÜ’lü öğrenciler de büyük şaşkınlık yaşadı. Özellikle AK Partili Salim Güntaç ile Başkan Günaydın’ın arasındaki sözlü tartışma sinirleri iyice gerdi. Diğer meclis üyeleri de tartışmaya dahil olunca iş içinden çıkılmaz hale geldi.
YANDAŞLARA YAPTIRMADIK
2015 yılı Faaliyet Raporu görüşmelerini başlatan Günaydın, “2015 yılı Faaliyet Raporumuzu bir hafta önce sizlere dağıttık ve incelediniz. Bu her yıl daha güzel şekilde hazırlanıyor. Geçen yıldan daha güzel hazırlandığı belli. Daha önce bu rapor 60-70 sayfa hazırlanır ve yüksek rakamlara dışarıda yaptırılırdı. Şuanda bu kitabı belediye personelimiz hazırladı ve 430 sayfa olarak sizlere sunduk. Herhangi bir yandaşa yaptırılmadı bu kitap. İnşallah takdirlerinizi görürüz” dedi.
SİZLERİ KINIYORUZ
AK Parti grubu adına söz alan Salim Güntaç, raporun hazırlanmasında emeği geçenlere teşekkür ederek, eleştirilerini sıraladı.  İlk olarak Adalet ve Kalkınma Partisi’nin kısaltmasının kitapta AKP olarak yazıldığına dikkat çeken Güntaç, “Bizler Isparta menfaatleri doğrultusunda elimizden geldiğince Belediye Meclisi’nden kararların ittifakla geçmesine ve yapıcı bir muhalefet yapmaya gayret ederken Isparta Belediyesi Meclis Üyeleri sayfasında partimizin adının AKP yazmasını açıkçası anlamış değiliz. Adalet ve Kalkınma Partisi’nin bir kurumsal kimliği var. Partimizin kısa adı Ak Parti’dir. AKP diye bir parti yoktur. Böyle bir siyasi nezakette bulunmadığınızdan dolayı sizleri kınıyoruz. 2002 yılından bugüne iktidarı bırakmayan ve halk tarafından onayını almış bir partiye saygı gösterilmesi sizlerin de yapmanız gereken bir durumdur” şeklinde konuştu.
BU KINANACAK BİR ŞEY MİDİR?
Günaydın da Güntaç’a “Vay vay vay. Ne kınama bu. Bu kınanacak bir şey midir?” diyerek yanıt verdi.
BİR YIL İÇİNDE YÜZDE 1 BİLE KAR ETMEYEN BİR ŞİRKET MİDİR?
Salim Güntaç daha sonra Bims Blok Fabrikası’ndan başlayarak raporla ilgili eleştirilerini sıraladı. Güntaç şunları söyledi: “ISBAŞ Fabrikası’nın bölgenin ve Ortadoğu’nun en büyük fabrikası olduğunu söylüyorsunuz. Ayrıca ciddi bir istihdam  ve üretim olan bir fabrika olarak bahsediyorsunuz.  Geçmiş yıllara göre çok fazla değişiklik olmadan sadece üretimde ve ciroda yüzde 20 artışla devam ettiğini görüyoruz.  istihdam noktasında seçim vaatlerinizde Isparta’da işsizliği bitireceğinizi söylediğiniz ve sadece 46 kişiyle istihdam yarattığınız bir fabrika. Bölgeye hakim olduğunu iddia ettiğiniz fabrikanın cirosu sdece 10 milyon 2 bin 30 lira. Gelirine baktığımızda maalesef yüzde 1 bile değil, 53 bin 810 lira. Bu mudur, Isparta’ya kazancımız, bölgeye hakimiyetimiz ve Isparta Belediyesi ile Isparta halkına vermiş olduğumuz faydamız çalıştığı süre boyunca bir yıl içinde yüzde 1 bile kar etmeyen bir şirket midir? Bunu kamuoyunun takdirine bırakıyoruz.
Ayrıca bütçe gerçekleşme oranlarına geldiğimizde 2015 yılında belediye bütçesinin 240 milyon lira yapıldığını görmekteyiz. Isparta’da nüfusumuz 235 bin. Kişi başına hizmet üretme noktasında sizin vermiş olduğunuz 2015 bütçesinde hedeflediğiniz bütçe 240 milyon liraydı. Ortalama 240 bin nüfuslu bir Isparta’da kişi başına bin liralık hizmet üretilecekti. Fakat maalesef burada 149 milyon 724 bin 563 liralık bir hizmet yapılabilmiş. Kişi başına 600 liralık bir hizmet yapabilmişiz. Bunu da aylara böldüğümüzde bir ayda kişi başına Isparta Belediyesi 50 liralık hizmet etmiş.
Özellikle başta Kadıahmetoğlulları olmak üzere 30 milyon lira alacağımız olmasına karşılık bunun tahsis süreci hızlandırılmayıp, faiz giderleri 10 milyon 201 bin 399 TL ödenmiştir. Belediyemizin bütçe gerçekleşme oranları yüzde 62,39’dur. Türkiye’de tek olan belediyeden bahsediyorsunuz.”
Güntaç’ın bu sözlerinin ardından Mecliste büyük tartışma yaşandı. İşte o tartışmada kayıtlara geçen sözler;
Günaydın; Tekiz.
Güntaç; Değiliz
Günaydın; Çekemediysen başka şeyler arıyorsan o ayrı bir konu. Bütçe göstermelerinde mutlaka tolerans payı konulması lazım, yetmediği zaman yatırım yapamazsın. O tolerans payı da yüzde 30. En güzel toleransı koymuşuz siz bunu fark etmemişsiniz. Bims Blok Ortadoğu’da en büyük fabrika ve günde 70-80 bin mal üretiyor. Fabrika olağanüstü kar yapmıştır. Fabrika yatırım içerisinde. Yeni arsalar aldı ve alanı 3 kat büyüttü. Stok alanlarını da büyüttü. Bunları hesapladığınızda 3-4 milyon artısı vardır.
Güntaç; Bu atılım bitmeyecek mi? atılım olarak istihdamı mı artırdık?
Günaydın; Ak Parti hükümetinin çözemediği işsizliği bize mi çözdüreceksin? Elbette 46 kişi çalışıyor. Bir fabrikayla Isparta’nın işsizliği mi biter?
Güntaç; Sayın başkanım istihdamı siz vaat ettiniz.
Günaydın; İşsizlik ve üretim konusunda çalışmalarımız olacaktı ve olmuştur. Türkiye’de istihdam yaratan, mal üreten ve mal satan tek vilayet Isparta’dır.  Fabrika yatırım yapıyor ve büyüyor. Hayret ya bu kadar pasif olunmaz. Anlamıyorsan neden suçluyorsun. Anlamıyorsan susarsın.
Ömer Tahir Gürakan; Faaliyet raporu kitabında 4 bin 107 ton pomza satışı yaptık.  Buna karşılık 53 bin liralık gelir yazıyor. Siz onu tüm fabrikanın geliri olarak lanse ediyorsunuz.
Salim Güntaç; Ben burada okuduğumu anlıyorum. O zaman fabrikanın karını açıklayın.
Ömer Tahir Gürakan; Neden açıklayayım. Bunlar gizli bilgilerdir.
Güntaç; ; Belediye şirketler kamu malıdır. Kamu malının her zaman için denetlemesi yapılır ve kar miktarı açıklanır. Bu şahsi mal değildir belediyenin malıdır.
Ömer Tahir Gürakan; 4 bin 107 ton pomza ham madde satışının rakamı 53 bin liradır. Biz 70 kuruşa bims satıyoruz. Ne bekliyorsunuz 100 milyon mu yapsın? Ciromuzu ve üretimi artırmışız. Kalkıp bu fabrika 40 milyon ciro yapamaz. Fabrikanın büyüklüğü 46 kişi çalışması değildir yarattığı katma değerdir. Biz çimento alıyoruz, mazot alıyoruz. Bu fabrikanın ayakta durması ve çalışması adına yüzlerce paydaşımız var. 10 milyon rakamı küçümseyemezsiniz.
Günaydın; Ben oylamaya geçeceğim.
Güntaç; Benim konuşmama bitmeden geçemezsiniz. Sözümü bölüyorsunuz ama benim burada konuşmam lazım.
Günaydın; Artistlik yapmanın gereği yok. Ben oylamayı yapıyorum. Artistlik yapmaya gerek yok burası meclis.”
GÜNAYDIN KONUŞMAYI KESEREK OYLAMA YAPTIRDI
Tartışmanın uzun sürmesinin ardından Günaydın, Güntaç’ın kendisine tanınan 20 dakikalık süreyi kullandığını belirterek, oylamayı gerçekleştirdi. AK Parti grubu da konuşma hakkı verilmediği gerekçesiyle bu karara tepki gösterdi. 

Anahtar Kelimeler:
Cumartesi 27.4 ° / 15.4 °
Pazar 25 ° / 14.1 °
Pazartesi 26.3 ° / 14.1 °