Bugün, 11 Mayıs 2024 Cumartesi

Emeklilik Yaşı 2 İla 6 Yıl Geriye Çekiliyor! 48, 49, 50 Yaşınız Geldiği An... 3 Koşula Uyana Müjde Geldi!

Emeklilik Yaşı 2 İla 6 Yıl Geriye Çekiliyor! 48, 49, 50 Yaşınız Geldiği An... 3 Koşula Uyana Müjde Geldi!

SON DAKİKA 5.06.2022 20:39:00 0
Emeklilik Yaşı 2 İla 6 Yıl Geriye Çekiliyor! 48, 49, 50 Yaşınız Geldiği An... 
3 Koşula
Uyana Müjde
Geldi!
3 koşula uyana müjde geldi. Bu şartlara uyan kişilerin emeklilik yaşı 2 ila 6 yıl geriye çekiliyor. Özellikle son günlerde erken emeklilik sağlayan şartlar akıllarda yer aldı.
 
Bilindiği üzere ülkemizde emeklilik için 3 temel şart aranıyor. Sigortalılık süresi, yaş şartı ve prim günü tamamlandığı gün Sosyal Güvenlik Kurumu'na (SGK) dilekçe vererek emekli olabiliyorsunuz. Ancak 2 koşulda erken emekli olma imkanı da sunuluyor. Konuyla ilgili merak ettiğiniz tüm detayları aksam.com.tr olarak kapsamlı bir şekilde derledik.
Erken emekli olmak tüm çalışanları en büyük isteklerinden birisi oluyor. Bazı koşullarda emeklilik yaşı kısalabiliyor. Vatandaşlara en az 730 gün yani 2 yıl avantaj sağlıyor. Günümüzde farklı meslek gruplarında çalışan milyonlarca kişi emeklilik için gün saymaya devam ediyor. Bazı durumlarda emeklilik yaşı geri çekmek mümkün olabiliyor. Kadınlar çocuk durumundan 2 yıldan 6 yıla erken emekli olabiliyor. Aynı zamandarkekler için de askerlik borçlanması ile erken emeklilik imkanı sağlanıyor.
EN AZ 1, EN ÇOK 6 YIL
ERKEN EMEKLİLİK İMKANI
Kadın çalışanların bir çoğu doğum yaptıktan sonra çocuklarının bakımı için iş hayatından uzak kalıyor. Böylece hem emeklilikleri gecikiyor hem de prim gün sayıları azalıyor. Bu mağduriyeti gidermek için yasalarımız kadınlar için doğum borçlanması hakkı tanıyor. Anneler bu sayede 3 çocuğa kadar borçlanarak prim kazanabiliyor. Özellikle 1 çocuk için 2 yıllık prim kazanılması ile 6 yıllık avantaj da elde ediliyor.
Hangi kurumdan olursa olsun bütün kadın çalışanlar, yani SSK'lı olanlar, kendi işini yapan Bağ-Kurlular ve memur olan anneler doğum borçlanması yapabiliyor. İsteğe bağlı sigorta ödeyerek Bağ-Kur'lu olanlar da doğum borçlanması yapabilir.
ASKERLİK HİZMETİ
EMEKLİLİĞİ ÖNE ÇEKİYOR
Askerlik sigorta başlangıç tarihinden önce yapıldıysa sigorta başlangıç tarihi öne çekilir. Borçlanan kişinin prim ödeme gün sayısını artırır. Emekli olmak için gereken sigortalılık süresi, yaş şartını sağlayan ancak çalıştığı günler emekli olmasına yetmeyen askerlik borçlanması ile emekli olabilir.
Örneğin emekli olmasına 5 ay kalan bir erkek sigortalı, 5 aylık bu süreyi borçlanarak emekliliğe hak kazanabilir. İlk kez sigortalı olduğu tarihten sonra askerlik borçlanması olanlarda emeklilik öne çekilmez.
O SÜREYE DİKKAT!
Sigortalı çalışmadan önce askerliğini yapanlar prim günü eksik olmasa da borçlanmaya giderek erken emekliliğe hak kazanabilir. Bazı durumlarda bir günlük borçlanma emeklilik tarihini 1 yıl öne çekebilir.
Eğitim döneminde yapılan stajlar emekliliğe esas olan uzun vadeli sigorta primi olarak ödenmiyor. Bu nedenli sigorta başlangıcı kabul edilmiyor. Ancak doğum borçlanmasında başlangıç olarak kabul ediliyor.
 

Cumartesi 12.8 ° / 8 °
Pazar 15.2 ° / 8.1 °
Pazartesi 16 ° / 7.8 °