Bugün, 10 Mayıs 2024 Cuma

Eğirdir Gölü’nden 7 bin metre ağ ve bin adet kerevit sepeti çıkartıldı

2014 yılında uygulamaya konulan 'Denizlerin Terkedilmiş Av Araçlarından Temizlenmesi Projesi' kapsamında Eğirdir Gölü'nden 7 bin metre terkedilmiş ağ ve bin adet kerevit sepeti çıkarıldığı bildirildi.

GÜNDEM 2.06.2016 07:44:00 0
Eğirdir Gölü’nden 7 bin metre ağ ve bin adet kerevit sepeti çıkartıldı
"Denizlerin Terk Edilmiş Av Araçlarından Temizlenmesi Projesi" kapsamında Balıkçılık ve Su Ürünleri Genel Müdürlüğü tarafından yürütülen projenin kapanış toplantısı, Eğirdir Su Ürünleri Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü (SAREM)’in ev sahipliğinde gerçekleştirildi. Balıkçılık ve Su Ürünleri Genel Müdürlüğü, Eğirdir ve Kovada Gölleri Koruma Birliği (EKOBİR) ve Eğirdir SAREM tarafından yürütülen “Eğirdir Gölü’nün Terk Edilmiş Av Araçlarından Temizlenmesi Projesi” kapanış törenine; Balıkçılık ve Su Ürünleri Genel Müdür Yardımcısı Doç. Dr. Yılmaz Emre, Daire Başkanı Ramazan Çelebi, EKOBİR Başkanı ve Gelendost Belediye Başkanı Mehmet Sezgin, Eğirdir Kaymakamı Abdullah Akdaş, Eğirdir Belediye Başkanı Ömer Şengöl, Konya Su Ürünleri Şube Müdürü Mustafa Bağcı, Eğirdir Su Ürünleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Sevgi Savaş, Beyşehir Balıkçılık Kooperatif Başkanı Erol Erdoğan ve üyeleri, Eğirdir Su Ürünleri Balıkçılık Kooperatif Başkanı Ayhan Küçükköse ve üyeleri, Daire Amirleri, Balıkçılar ve öğrenciler katıldı.
Saygı duruşu ve İstiklal Marşımızın söylenilmesinin ardından, Eğirdir SAREM’in tanıtım filmi izlenildi. Daha sonra protokol konuşmalarına geçildi.
Toplantının açış konuşmasını yapan Eğirdir SAREM Müdürü Şakir Çınar, şunları ifade etti: “Böyle güzel bir projenin kapanış toplantısında sizlerle bir arada olmaktan büyük mutluluk duyuyoruz. Bizim temel metaımız su. Suyun olmadığı bir yerde yaşamın olmadığı, hayatın olmadığı kuralından başlarsak, dünyanın %97’sinin tuzlu su olduğunu ve %3’lük tatlı su kaynağımızın bulunduğunu, bu %3’lük tatlısu kaynağımızın da %60’ının  buzullarda ve yer altı sularında olduğunu varsaydığımızda bizim elimize toplam %1 gibi suyumuz kalmakta. Dünya tatlısu konusunda çok fakir. Çok kıtlığı çekilen bir meta. Ülkemize baktığımız zaman üç tarafımızın denizlerle çevrili olması ve sularımızın bolluğuyla övünürüz ama, 26 milyon hektar civarında sulak alanımız var iken bunun 1 milyon hektarı tatlısu rezervuarlarımız. Biz bu alanlarda birçok faaliyetler yapmaktayız. Eğirdir Gölüne baktığımız zaman balıkçılık, kerevit üretimi, kerevit avcılığı lokomotif olarak yapılmakta. Türkiye’de üretilen elmanın 5/1’i Isparta havzasında üretilmekte. Kirazın başkenti Uluborlu yine burada. Yalvaç’ta kayısı üretilmekte. Biz aslında suyu ihtiyacımız olan ve bol miktarda kullanan bir belde şeklinde görülebiliriz. Çok kullandığımız suyu koruma konusunda neler yapıyoruza baktığımızda, mevzuat olarak Türkiye’nin en iyi korunan üzerine çok fazla mevzuat yazılmış tek sulan alan diyebiliriz. Birçok gölümüzde özellikle Ramsar gibi özel hükümler, mevzuatlar varken, Eğirdir Gölü içmesuyu kaynağı olması ekstradan bazı mevzuatlara da tabi oluyor.
            Bahçe Su Ürünleri Genel Müdürlüğümüz ve Kalkınma Bakanlığı tarafından denizlerde yürütülen projenin içsularda  uygulanmasının Eğirdir Gölü’nden başlamasındaki amacımız; Biz burada büyük mücadele yapıyoruz. Mücadelemizle bir farkındalık oluşturmak istiyorduk. Dolayısıyla bu farkındalığı oluşturabildiysek ne mutlu bize. Enstitü olmak, enstitü olarak faaliyetlere devam etmek, Eğirdir gibi küçük bir yerde çok kolay değil. Biz kamunun ve yerelin desteğini almasak bu faaliyetlerde başarılı olamayız. Bu çalışmalarımızda balıkçılarımızın büyük desteğini aldık. Bizimle birlik içerisinde olan herkese teşekkür ediyorum” dedi.
 
            Daha sonra konuşmalarını yapmak üzere kürsüye davet edilen EKOBİR Başkanı ve Gelendost Belediye Başkanı Mehmet Sezgin ise; “EKOBİR yönetimi olarak göreve geldiğimiz günden beri, Eğirdir ve Kovada Göllerinin korunması çerçevesinde arkadaşlarımızla birlikte sürekli araştırmalar ve toplantılar yaptık. Bu çalışmalarımızda Eğirdir SAREM’in büyük desteklerini gördük. Biz çalışmalarımıza Gölün havza çevresinde, çevre temizliği ile başladık. Eğirdir Gölü’nün kirliliğinin önlenmesi ve hayalet avcılığın önüne geçebilmemiz için bir proje hazırladık. Yaptığımız bu projeyle başarılı olduğumuzu düşünüyorum. Bundan sonra da Eğirdir Gölü’nün daha iyi ve önemli projelere adım atmasını diliyorum. Bilimsel yönden Eğirdir SAREM ve EKOBİR olarak elimizden gelen her şeyi yapmaya hazırız. EKOBİR Başkanı olarak emeği geçen herke teşekkür ediyorum” dedi.
DOĞA, ALLAH’IN BİZE EMANET ETTİĞİ BİR OLAYDIR
Eğirdir Gölü’nün Terk Edilmiş Av Araçlarından Temizlenmesi Projesinin kapanış toplantısında bir konuşma yapan Balıkçılık ve Su Ürünleri Genel Müdür Yardımcısı Doç. Dr. Yılmaz Emre de doğanın Allah’ın bize bir emaneti olduğunu, bu emanete sahip çıkmamız gerektiğini vurguladı. Emre konuşmalarını şöyle sürdürdü; “Bizler Osmanlı’nın varisleriyiz. Bu ülkenin Doğusundan Batısına, Kuzeyinden Güneyine her yerine hizmet ediyoruz. Bu proje çok önemli ve örnek bir proje. Bu projeyle balıklarımızı ve diğer canlılarımızı kurtarmayı hedefliyoruz. Amacımız, insanlara ve diğer canlılara hizmet vermek. Doğa, Allah’ın bize emanet ettiği bir olaydır. Yeryüzüne gelen her canlı rızkıyla gelir. Ancak bu rızkı insanlar katlederler. Doğayı korumak, kollamak, yaşam hakkı vermek hepimizin görevidir. Bu dünyada ne ekersek, mutlaka mükafatını hep birlikte göreceğiz. Bakanlığımız bu projeyi önce denizlerde başlattı. Şimdi de iç sularda da yürütülecek. İnşallah bunun devamı gelecek. Balıkların daha rahat üremesi ve avlanabilmesi için çalışmalarımız da tüm hızıyla devam edecek” dedi.
Konuşmalarında Eğirdir ve Eğirdir Gölü’ne hayranlığından da bahseden Doç. Dr. Yılmaz Emre, “İnanın çok güzel yerde yaşıyorsunuz. Burası cennet gibi bir yer. Mutlaka bulunduğunuz yerin ve gölünüzün kıymetini bilin” dedi.  Emre sözlerinin sonunda “Sadece Eğirdir Gölü’nü değil, Anadolu’nun bütün sularını koruyan, insana saygı duyan herkese çok teşekkür ediyorum, bu projenin burada hayat bulmasını sağlayan herkese de ayrıca teşekkür ediyorum” dedi.
 İNSANLARIN EĞİTİMİNİ ARTTIRIRSAK ÇOK ŞEYLERİ HAYATIMIZA YÖN VEREBİLİRİZ
İnsanın her alanda eğitilmesiyle daha yaşanabilir bir dünya, daha yaşanabilir bir çevre elde edileceğini konuşmalarında dile getiren Eğirdir Kaymakamı Abdullah Akdaş ise şunları ifade etti: “Bugün Eğirdir Gölü’nün vahşi av malzemelerinden temizlenmesinin kapanış toplantısını yapmak için toplanmış bulunuyoruz. Çok önemli bir proje. İnsanların eğitimini arttırırsak çok şeyleri hayatımıza yön verebiliriz. Doğayı en çok kirleten canlı insandır. Eğer insanları iyi bir şekilde eğitirsek, daha iyi yaşanabilir bir ülke, daha yaşanabilir bir çevre elde etmiş oluruz. Bu göller, çevre hepimizin. Bu geminin içerisinde hepimiz varız. Batarsak hep birlikte batacağız. Yaşayacaksak da hep birlikte yaşayacağız.
7 BİN METRE AĞ VE 1000 ADET DE KEREVİT SEPETİ ÇIKARTTILAR
Arkadaşlarımız gölden 7 bin metre ağ ve 1000 adet de kerevit sepeti çıkartmışlar. Ben hepsini çalışmalarından dolayı yürekten kutluyor ve tebrik ediyorum. Devletimiz Eğirdir’e 2 tane önemli bir kurum vermiş. Birisi Su Ürünleri alanında, diğeri ise Tarım alanında, bu iki kurumumuzun çok ciddi ve başarılı çalışmaları var. Ben bu iki kurumumuzdan da projelerinin devamını diliyor, emeği geçen herkese teşekkür ediyorum” diye konuştu.
 Konuşmaların ardından Eğirdir SAREM’e katkı ve desteklerinden dolayı Balıkçılık ve Su Ürünleri Genel Müdür Yardımcısı Doç. Dr. Yılmaz Emre’ye, Daire Başkanı Ramazan Çelebi’ye, EKOBİR Başkanı Mehmet Sezgin’e ve  Eğirdir Belediye Başkanı Ömer Şengöl’e, Eğirdir SAREM tarafından hazırlanan plaketler, Kaymakam Abdullah Akdaş tarafından takdim edildi.

Eğirdir Akın Gazetesi

Anahtar Kelimeler:
Cuma 22.7 ° / 9.1 °
Cumartesi 12.8 ° / 8 °
Pazar 15.2 ° / 8.1 °