Bugün, 13 Mayıs 2024 Pazartesi

EĞİRDİR GÖLÜ’NDE BALIKLARIN KATLİAMI!

Erol KESİCİ'nin yazısıdır...

GÜNDEM 11.10.2017 08:20:00 0
EĞİRDİR GÖLÜ’NDE BALIKLARIN KATLİAMI!
Ülkemiz  Eğirdir, Beyşehir, İznik vd. doğal  göllerimizde 50 yıldır balıklandırma(balık açılama) çalışmaları göllerdeki balık stoklarını ve türlerini zenginleştirmek için yapılmışsa da aceleci bilim dışı verilen kararlar sonucunda göllere bırakılan  Sudak-Gümüşi Havuz balığı(İsrail sazanı), gümüş  gibi egzotik(istilacı-etçil balıklar) balıklar doğal göllerin binlerce yıllık doğal balıklarının( Sazan-Eğrez, Sıraz-Kavinne- Yağbalığı, Dudaklı Balık--Taş Balığı-, Çöpçü Balığı, Küçük Kaya balığı, Yosun balığı, …)-nesillerini tüketti… Bu balık türlerinin nesillerinin tükenmesi göllerdeki bitki-hayvan dengesini olumsuzlaştırdı. DSİ Genel Müdürlüğü ve Tarım Bakanlığı tarafından hatta yerel yönetimlerce de yapılan balıklandırmalar göldeki hayvansal organizmalar üzerinde adeta katliam yapmaları sonucunda göllerin kirlenmelerine neden oldular. Adeta tavuk çiftliğine kürkü var diye TİLKİ bırakıldı.. Tilkide…
Bu  aşılama çalışmaların sürecinde göllere bırakılan Akbalık, Gökkuşağı Alabalığı, Dere Alabalığı, Aynalı Sazan vb. istilacı olmayan bırakılan balıklarda bir çok sulak alanda göllerde  hakimiyetini kuran etçil “yamyam” balıklara  yem-besin oldu… Bu türler kontrol altına alınamayan göllerde artış gösteremedi… Yok oldu!.. Başka bir bilim dışılık, şovlar…harcanan emek ve paralar…
Neden; Göllerin Limnolojik Özellikleri(göl bilimi) bilinmeden yapılan…..
Otcul balıkların bulunduğu ortama etçil balıklar aşılanmamalı…. Aç Kediye ciğer  teslim… Otçul balık ortamına  otçul balıklar bırakılmalı.. Tavukların içesine  ördekler, kazlar konulmalı!
Başta Eğirdir ve Beyşehir Göllerine bırakılan Sander lucioperca (Ak balık, Dişli Balık, Alman balığı, SUDAK, Tatlı Su Levreği  gibi isimlerle adlandırılan) tür doğal göllerimizde adeta geri dönüşü olmayan biyolojik istilaya neden olmuştur.
Sonuçları;
GÖLLERİN ÇEVRESİNİ; GÜN SİNEKLERİ--SİVRİ SİNEKLER İSTİLA ETTİ….EKOLOJİK DENGE YOK OLDU…!
. Hemen zengin olalım düşüncesiyle Adeta doğal göllerimizin deki  altın yumurtlayan balıkların neslini yok ettiler. On yıl bu istilacı balık yörede  ekonomik olarak kazanç sağladı amam yöre kırk yıldır balıksız..
Aşılanan balıklar uzun zaman insanların damak tadına uyum sağlamadı…
Sudak balıkları besin bulamayınca  yiyebildiği doğal su canlılarında yok etti.. Aç kaldı kendi yavrularını yemeye başladı….
Göllerin çevrelerinde bitkiler aşırı şekilde  çoğaldı gölde kirlik  sonucu , zehirli algler arış gösterdi…
Bu gün Eğirdir vd göllerde yaşamı turizmi çok olumsuz  etkisi olan gün sineklerinin artmasına neden oldu( Gün sineklerinin yumurtaları suda açılır ve nesli tükenen  Kavinneler bu yumurtaları adeta su yüzeyinden toplarlardı.) Bu gün Gelendost da iş verimini ve sağlığı tehdit eden Sivri sineklerin aşırı çoğalmasının sorumlarından biri de bu balıklandırmalardır….
Yöreniz bronzu olarak bilinen Tatlı Su Kerevitlerinin neslinin yok olmasın da da bu bilimdışı balıklandırmalarla  göllerin  kirlilikle dirençlerinin azalması da etkili olmuştur… Ekonomik kayıplar terk edilen balıkçı tekneleri ve av araçları…. İşsizlik…
GÖLLER AKVARYUMA DÖNDÜ
Diğer bir yamyam balık türleri  Gümüşi Havuz Balığı(İsrail Sazanı) ve Gümüş Balığı Göllerde 30 yıla yakın balıkçılık yok denecek kadar azaldı … Bir şeyler yapmak gerekirdi; önce İsrail Sazanı ile balıklandırma yapıldı adeta eti yenmeyecek olan bu türde göllere çok büyük zarar verdi… Sonunda yine pişmanlıklar…. İsrail Sazanı adeta görüldüğü yerde…
 Balıklandırma çalışmalarına devam edildi bu kez yine istilacı olan kürdan büyüklüğüne ulaşan Gümüş Balıklarıda gölün en küçük organizmalar ı olan plaktonu  sayısını-dengesini yok etti….
BALIKLARIN KATLİAMI…!
Yine balıklandırmalar, egzotikler, yem balıkları… Göller” kısırlaştırıldı “doğal adeta akvaryuma döndü..    Göl üretmiyor…Göle balık bırakırsan, yem- balıkları verirsen- bırakırsan , etçiller  balıklar büyüyordu…. Aradan 30 yılı aşkın süre geçti son bir iki yıl içerisinde çok çok az sayıda da olsa  gölden hiç ayrılmayan –balıklandırılan!-sudak balıkları çoğalmaya başladı ….! Bazı balıkçılar büyük sevinçle karşıladılar!!! “Katil rızkımızı yok eden balık, keşke atılmasaydı, gölü balıkları yok etti dediklerini unuttular mı? Elbette geçim derdi ve bu güne ALLAH KERİM bakışı…
Bu gün; Sudak balıkları Eğirdir Gölü’nde  yine” katliama devam etmekte”  göldeki  balık türlerinin yok etmekte… bazılarınca bu yenen balıklar ekonomik balıklar değil, yem balıkları!…. Demek ki doğal göllere bakış  50-60 yıl öncesi  daha çok para kazanalım hırsıyla “ekonomik değil “ dedikleri balıkların katliamıyla aynı noktadalar..
Bu istilacı balıklar göldeki balıkları ekolojik dengeyi bozmakla kalmıyorlar.. İçme suyu olan stratejik önemi olan gölün “çürümesine” neden oluyorlar(!) Gölden hep almayı göle hiçbir şey vermeyenler… İnsaf…!
Yrd. Doç Dr Erol KESİCİ TTKD BİLİM DANIŞMANI EĞİRDİR-ISPARTA TEMSİLCİSİ

DOĞAL GÖLLERİN  SONUNU HAZIRLAYAN İSTİLACILAR

 
 

Anahtar Kelimeler:
Pazartesi 16 ° / 7.8 °
Salı 18.3 ° / 6.6 °
Çarşamba 19.3 ° / 9.2 °