Bugün, 13 Mayıs 2024 Pazartesi

EĞİRDİR GÖLÜ’NDE BALIK ÖLÜMLERİ!

Erol Kesici'nin yazısıdır...

GÜNDEM 11.06.2018 07:29:00 0
EĞİRDİR GÖLÜ’NDE BALIK ÖLÜMLERİ!
Geçtiğimiz haftadan bu güne Eğirdir Gölü Kıyı kesimlerinde  ve göl aynasında  çok sayıda gölün doğal türlerinden olan balıklarla, yavru balık ölüleri belirlenmiştir.
 Eğirdir Gölü’nde yaptığımız araştırmalar da ; 10 yılı aşkın  süredir belirli dönemlerde  Kayabalığı, Çöpçü Balığı , Dişli Sazancık adı verilen gölün doğal türleriyle birlikte ,sazan cinsi balık yavrularının toplu ölümlerine sıklıkla rastlanılmaktadır. Bu balık ölümleri sonucunda  kimi yetkilerin  
Geçen yıllarda aynı şekilde oluşan balık ölümlerine gölü yönetenler, yetkililer, ‘küçük yavrular dalgaların etkisi ile sahile vurmakta…’ bu balıkların hiçbir  ekonomik değeri, önemi yoktur….’ gibi açıklamalarda  bulunulmuştu (Basından) Balık ölümleri her yıl bu dönemlerden başlamak üzere günlerce sürmektedir. Dalga da yok ama! ! Dalgalardan balıklar ölmez, ölen balıklar sahile vurur!
 
Doğa var olan her canlının ekonomik olmaktan daha çok  göl ekosistemi- yaşama ve biyolojik çeşitliliğe çok büyük faydası bulunmaktadır.  Canlı yaşamı ekonomik değerle mi ölçülmektedir? Bu “değeri kim nasıl belirlemekte!?.Doğa da çeri ile çöpüyle börtü böceğiyle bir bütünlük söz konusudur.. . Canlı çeşitliğinin azalması; yaşamın azalması demektir. Doğal olan, var olan her canlının var oluş nedeni söz konusudur Doğadaki canlılar “sadece para için “  yer almamaktadırlar. Bu çeşitlilik yaşamın kalitesini artırır.
Eğirdir Gölü’nde   sayıları binlerce olan,  belirli boya kadar ulaşabilen  balıklarla, yavru balık ölümlerinin “neden öldüklerinin araştırılması ve bu ölümlere neden olan etkenlerin ortadan kaldırılması konusunda açıklamalar- çalışmalar  yapılması ile ilgili açıklamaların belirtilmesi gerekmez mi? Yine bu balıkların “yem  balıkları olduğu ve balıklandırma amaçlı atıldıkları “da belirtilmekteyse, burada üzerinde durulması gereken konu balık ölümlerini nedenlerini araştırarak balık ölümlerine engel  olunmasıdır. Ölen küçük-yavru balıklar genellikle gölün kıyı kesimlerin de yaşamak ve beslenmektedir. “Tarlan temizse” ;ürününde, yaşamında temiz ve sağlıklıdır. …! Göl temiz, sorun yoksa…!; Gölde yaşayan bu balıklar NEDEN ÖLMEKTE…!”
Yrd. Doç. Dr. Erol KESİCİ T.T.K.D.Bilim Danışmanı Eğirdir – Isparta Temsilcisi

Anahtar Kelimeler:
Pazartesi 16 ° / 7.8 °
Salı 18.3 ° / 6.6 °
Çarşamba 19.3 ° / 9.2 °