Bugün, 10 Mayıs 2024 Cuma

EĞİRDİR GÖLÜ; KURUMA! HAVA KİRLİLİĞİ ( DOĞALGAZ) ve TEKNE! EĞİRDİ GÖLÜ ADETA ÖLÜM DÖŞEĞİNDE (!) EĞİRDİR DE TURİZMİN VİZYONU ( HEDEF) ÖNCELİKLE GÖLÜN TEMİZ OLMASIYLA GERÇEKLEŞİR!

EĞİRDİR GÖLÜ; KURUMA! HAVA KİRLİLİĞİ ( DOĞALGAZ) ve TEKNE! EĞİRDİ GÖLÜ ADETA ÖLÜM DÖŞEĞİNDE (!) EĞİRDİR DE TURİZMİN VİZYONU ( HEDEF) ÖNCELİKLE GÖLÜN TEMİZ OLMASIYLA GERÇEKLEŞİR!

GÜNDEM 23.11.2019 17:15:00 0
EĞİRDİR GÖLÜ; KURUMA! HAVA KİRLİLİĞİ ( DOĞALGAZ) ve TEKNE!
EĞİRDİ GÖLÜ ADETA ÖLÜM DÖŞEĞİNDE (!)
EĞİRDİR DE TURİZMİN VİZYONU ( HEDEF) ÖNCELİKLE GÖLÜN TEMİZ OLMASIYLA GERÇEKLEŞİR!
Eğirdir de gelecek için (Vizyon) temel çözüm Gölün su seviyesinin korunması, kirletilmemesi ve buna bağlı olarak “Türkiye’nin elma deposu !” olan havzada; ! Starking- Golden gibi havzada üretimin büyük bölümünü oluşturan elmalar adeta satılamamakta ( İhracat %5 Is. Valiliği verisi) Tarımda, temiz su-toprak ve havada gıda güvenliğinde en azından iyi tarımın yapılması olmalıdır.
Yukarıdaki bu hayati sorunları- halkın tepkilerine önerilerine- görmezden gelerek; “hasta- kimine göre ölüm döşeğinde olan göle” tekne HAYAT VERECEK Mİ? Neden hep buzdağının en uçunu gösterilir?
 
EĞİRDİRDE GÖL KURUMAKTA- DOĞALGAZ Her İlçede var ( Eğirdir -Gelendost hariç) SUYUN
-HAVAN TEMİZSE; TOPRAĞIN, ÜRÜNÜN; SAĞLIĞIN - EKONOMİN TEMİZDİR! GELECEĞE
SÖZÜN ve YÜZÜN OLUR! Göl beklemekle kurtulmaz..
Geçtiğimiz Temmuz ayında Gölün sorunun çözümü için bazı hemşerilerim ( Eğirdir ve Eğirdir dışında yaşayan) ve Sn. Bşk. VELİ GÖK ile toplantı yapmak için beni çağırdılar.
Belediye de Sn. Bşk.la 4 hemşerimle "adeta gizli toplantı yapıldı- her nedense odasında ne basın ne de konu ile ilgili hiç bir personel yoktu!" . Bilinen çözümün ne olduğu örneklerle anlatıldı ve hemen başlanılmasını ve yapılması gerekenlerle ilgili bilgileri sunduk. Sn Başkan dinledi!
Hemen çözüm için girişimde bulunacağını söyledi.
 Bizlerde "sayın başkan hep böyle denilmekte- zaman geçmesin- bizlerinde yapması gereken çözümler var - örneğin dip çamuru hakkında hemen girişimde bulunulabilir... İş makinaları ve yakıt gerekli.. İzmir Körfezi- Haliç örnekleri var dedik- gerekirse onlara sorunuz.. O yöntemler bizde de var dedik.... Onlardan da temsilcileri getireyim bilgi ve yardım alına bilir "dedik de! Ben en kısa yoldan "halledeceğim" sözü verildi bize. İki ay geçti yine hemşerilerimden oluşan heyet Ağustos Ayı sonu Sn. Bşk. gitti.. " göl temizlenecekti- gelişmeler nedir " ana başlığında sorulan soruya verilen cevap, "PARA YOK"..
Gerekli olan para, milyonlar değil ki!" Bunu çok sayıda hemşerimiz bilmekte. Şimdi 5 ay geçti..
Göllün durumu ile ilgili açıklama var mı? Gölün adı EĞİRDİR etrafında 81 yerleşim var.. Hepsi gölden her bakımdan yararlanmakta… Fakat “binilen dalda kesilmekte!”
Şimdi adeta "ölüm döşeğinde olan " ve her tarafta artan su ihtiyacı ve kuraklığı görmezden gelip, GÖLE 200 bin TL lik tekne alınmış/almışlar.. O para, göl için harcanmış olsaydı ..Başlangıç olurdu ve arkası gelirdi.. Göl yok olmakta .. Yapılan SEFA.. AKILLARA DURGUNLUK..
EĞİRDİRİN SUYU- HAVASI BAŞKANIN UMRUNDA DEĞİL... NE DİYEYİM AKIL FİKİR!
Eğirdir Gölü havzasında doğal gazın olmaması nedeniyle durgun havalarda yılın en az 6 ayı bacalardan çıkan gazlarla göl adeta duman altında… Baca gazlarının göle karışması çok
tehlikeli.! Sağlık içinde tarımsal üretim içinde!
 "CAN ÇEKİŞEN GÖLE", TEKNE BENİM NEYİME... SUYUN KİRLENDİKCE-SU KALMAYINCA
- KOKUDAN-SİNEKTEN OLMAYAN TURİZİMİNDE YÖNTEM O TEKNELERİ GETİRMEK
DEĞİL- GÖLÜ -HAVAYI -SUYU- YAŞAMI KORUMAKTIR !
ÇÖZÜMSE; ÇOK KOLAY! Gölün öncelikli amacı içme suyu kaynağıdır; göl için çıkarılan yasa ve yönetmelikler uygulansın ( gölün su bütçesi korunsun ve gölü kirleten bilinen etkenlere engel olunsun); havza çapında devlet işbirliğiyle tekne vb. paralarla! birlikte amacımız göl olsun…
Hayırsa! Bu daha da çok değerli bir hayır olur! Yoksa bu iş “ayran ..fayton benzer!” Üzülüyorum!
Erol KESİCİ
SDÜ Eğirdir Su Ürünleri Fakültesi E. Öğ. Üyesi
T.T.K.D. Eğirdir/ISPARTA Temsilcisi
Bilim Danışmanı
 
 

Cuma 22.7 ° / 9.1 °
Cumartesi 12.8 ° / 8 °
Pazar 15.2 ° / 8.1 °