Bugün, 18 Mayıs 2024 Cumartesi

EĞİRDİR GÖLÜ HAVZASINDA MERMER OCAKLARINA TEPKİ ARTIYOR

Erol Kesici'nin yazısıdır...

GÜNDEM 13.05.2017 15:09:00 0
EĞİRDİR GÖLÜ HAVZASINDA MERMER OCAKLARINA TEPKİ ARTIYOR
Demokrat Parti. Eğirdir İlçe Bşk. Av. Halil İbrahim UYSAL geçtiğimiz gün Eğirdir/ Akpınar Köyü çevresinde kendi anlatımlarıyla   ” Mermer ocaklarının, kadim ve doğal su kaynaklarına yaptığı olumsuz etkilere ilişkin keşifte..” olduklarını Mermer ocaklarının “ Sadece görünüm değil, felaketin başka bir boyutu ise doğal yeraltı su kaynaklarının kuruması, bence çok tehlikeli, doğal kaynak suyu ile beslenen Eğirdir Gölü de risk altında.” olduğunu  belirtti.
 Ben de ; bu konuyu yıllardır dile getirdiğimizi adeta bizi duyan- dileyen  olmadığını , sayın başkanın girişiminin teşhisinin  geç de ola çok önemli olduğunu belirtiğimde UYSAL; “Hocam yerinde ve yakından görünce felaketin boyutunun ne kadar büyük olduğunu ve etkilerinin hiç bir zaman geçmeyeceği anlaşılıyor.” Dedi. Ben de; atalarımızı taşı sıksan suyu çıkar der… Çünkü taş suyu tutar… Gölüm oluşumu ve korunması dağlarla taşlarla bağlantılıdır. Bu bilimsel gerçekler bilip de . susulamaz.  Susulmamalı….Eğirdir de susarak, susuz gölsüz yaşanmaz….Eğirdir Havzası için  bin düşünüp bir defa  biçmek gerek…Çünkü son pişmanlıklar hiç fayda etmez… Bir cm. toprak bin yılda oluşmakta…Gölün yaşı  beş milyon yıl….
EĞİRDİR GÖLÜ VE ÇEVRESİNDEKİ TAŞ OCAKLARI GÖL , İKLİM-TARIM
ALANLARI ve YAŞAM  İÇİN ÇOK TEHLİKE ARZ ETMEKTEDİR…
Bağlar Mahallesinde yaşayanlar, tozdan ve gürültüden çok şikayetçiler, çevre 
köylüler  bin pişman…. ! EĞİRDİR GÖLÜ ve ÇEVRESİNDE TAŞ –
MERMER OCAKLARINA VERİLMEMELİ….Taş ocağı doğanın düzenini bozmaktadır. Elma bahçelerimizde verim azaldı. Her yer toz duman içerisinde. Sağlığımız bozuldu…...”
Burada yaşayan bitki börtü böcekler evsiz yaşamsız kalmakta.. İklim değişmekte…Bazı İnsanların “para için yarattığı felaket”….! Bu işin siyaseti, tarafı olmamalı Partimiz memleketimiz olmalı…
  Eğirdir Belediye Bşk Sn. Ömer ŞENGÖL'ün basında yer alan  açıklaması “..adamlar peynir gibi dağları kesiyor….”  Tepkisi…… İktidarda olanlardansa ses…..! Yasal denilmekte… Ya yasal olmayan yok mu? Bu gün gelinen noktada  mermer ocaklarının çevresinde yaşayanların birleştikleri nokta;” bi bu işin bu derece sorunlar çıkaracağını bilmiyorduk.. Çok pişmanız….”.
Bu konudaki bazı yorumlar:
“EVET ABİ HAKLISIN ÖNLEM ALINMAZSA EĞİRDİRİMİZ İÇİN HİÇ İYİ OLMAYACAK”
“Avukatım çok doğru bir tespit ölçümlere göre mermer çıkarılan yerin altı gölü besleyen doğal su kaynakları iş makinası ve patlatmalar doğal su kaynakların yönünün değişmesi ne sebep oluyor.( Bana söylenen 2.bir Eğirdir gölü Sivri ve mermer çıkarılan yerlerin altı.)”
“..yıllarca dile getirdik. Halkımızı uyaralım dedik.. Gazetelerinde yazdırmadılar.... Kimi de olmadık bel altı üstü hakaretler..Şikayet etmedikleri yer kalmadı Her devrin adamlarının ve güya Eğirdir'i seven…”
“taş toprak satacağız diye çok büyük değeri olmayan maden için tabiatı doğal kaynak adına delik deşik etmek anlamsız...”
“Birileri dağları tepeleri doğayı katletsin para uğruna ceremesini herkes çeksin. Para uğruna dünya katledilemez yazıktır günahtır güne geleceğe.”
“VALLAHİ ÜZÜLÜYORUM EROL ABİ,MEMLEKETİNİN DEĞERİNİ ANCAK GURBETTE OLANLAR ANLIYOR,O GÜZELLİĞİN İÇİNDE OLANLARIN GÖZÜ BİR ŞEY GÖRMÜYOR.ANCAK SİZİN GİBİ MEMLEKET SEVDALISI ABİLERİMİZ BİR ŞEYLER YAPMAYA ÇALIŞIYOR,YETERLİ OLMUYOR.EĞİRDİRLİ HEMŞEHRİLERİMİZ EĞİRDİRİMİZE SAHİP ÇIKMASI GEREKİYOR.”
“Üç beş sene sonra göl sularının seviyesi iyice düşecek”
“Başkanım mermer ocaklarındaki her dinamit patlamasında su kaynakları ya gözleri kapanıyor ya yön değiştiriyor bunu ben Afyon'da gördüm”
“Vahşi Kapitalizmin fikir babası ekonomist Adam Smith'in dediği gibi ' bırakınız yapsınlar, bırakınız geçsinler mi?' Diyerek bu ocaklara ekmek mi satacağız, işçilere servis mi yapacağız, marketimizden ihtiyaç maddesi mi satacağız, akaryakıt mı satacağız, fiş, makbuz mu satacağız, davalarına avukat mı olacağız YA DA bu ocakların kapanması ve bir daha yeni bir ocak açılmaması için mücadele edeceğiz? Karar bu coğrafyada yaşayanların kararı olsun.”
“RAHMETLİ.ATNAN.MENDERES.NEDEMİŞ.GEVURA.TÜRKİYENİN.TAŞINA.TOPRAĞINA.VERMEYİN.SAĞOLSUN.AK….ORMANI.BİTİRDİ.”
“Bir ülkenin yer altı ve yer üstü kaynakların da doğmamış çocuklarımız dahil herkesin hakkı var diye düşünüyorum. Yoksa bu vatan bizim vatanımız dememizin hiçbir anlamı kalmaz”
“İS TE Mİ YO RUZ dağ taş delik deşik bu katliama son verilsin”
“Sonuna kadar destekliyorum ! Katliam bitsin !”
“Çok daha fazla beklenti içinde isek Bor madenini işleyerek katma değer katarak çıkarıp satalım dünyaya....”
“Dur demenin zamanı gelmedi mi daha? YURDUMUZ yok oluyor.”
Ne yapmalı…?                                                                                                                Devam edecek….
Yrd. Doç. Dr Erol KESİCİ TTKD Bilim Danışmanı Eğirdir- ISPARTA Temsilcisi

Anahtar Kelimeler:
Cumartesi 27.4 ° / 15.4 °
Pazar 25 ° / 14.1 °
Pazartesi 26.3 ° / 14.1 °