Bugün, 19 Mayıs 2024 Pazar

Eğirdir’de ŞEFTALİ Hasadı başladı

Eğirdir’de ŞEFTALİ Hasadı başladı

GÜNDEM 6.09.2020 14:19:00 0
Eğirdir’de 
ŞEFTALİ 
Hasadı başladı
Çeşit özelliğine göre Haziran ayı başında başlayarak Eylül ayının sonuna kadar devam edecek olan şeftali hasadında bu yıl 314 dekar alanda yaklaşık 400 ton (Nektar) tüysüz şeftali, 623 dekar alanda ise 1100 ton tüylü şeftali rekoltesi bekleniyor.
 
Özellikle Kovada Gölü etrafında bulunan Kırıntı, Serpil ve Yukarı Gökdere köyleri başta olmak üzere Eğirdir’in diğer köylerinde de yaygınlaşan şeftali üretimi, günümüzde elma üretimine alternatif bir model olarak ön plana çıkmakta.
DAHA BİLİNÇLİ ŞEFTALİ
ÜRETİMİ YAPILIYOR
Konu hakkında açıklamada bulunan Şeftali Üreticisi Mehmet Ali Yılmaztürk, geçmiş yıllarda çöğür anaçlı elma dikiminde ağaç arasındaki boşlukların değerlendirilmesi amacıyla şeftali dikimine başlandığını belirterek; “O yıllarda elmalar mesafe olarak çok aralıklı olarak dikilir ve ancak 10 senede meyve vermeye başlardı. Bu 10 senelik boş zamanı değerlendirmek amacıyla elma ağaçlarının arasına daha erken yaşta meyve veren şeftali ağaçları dikilirdi. Günümüzde ise daha bilinçli ve daha modern bahçelerde üretim yapılmakta ve yetiştirilen şeftali Bursa şeftalisini aratmayacak kalitede olmaktadır” dedi.
ŞEFTALİLER ÜLKENİN
DÖRT BİR YANINA GİDİYOR
Şeftali üretiminin en yoğun olduğu Yukarı Gökdere Köyünde hasadın devam ettiğini belirten Yılmaztürk, üretilen şeftalinin Antalya, Ankara ve İstanbul pazarlarına gittiğini ifade ederek, şeftaliyi üretim maliyetlerinin düşük olması nedeniyle tercih ettiklerini söyledi.
 

Pazar 25 ° / 14.1 °
Pazartesi 26.3 ° / 14.1 °
Salı 27.2 ° / 13.9 °