Bugün, 16 Mayıs 2024 Perşembe

Eğirdir’de ekonomi ile ekoloji uyumlu olmalı

Türkiye Tabiatını Koruma Derneği Eğirdir- Isparta Temsilcisi Yrd. Doç. Dr. Erol Kesici, Eğirdir’in yaşam kalitesini artıracak Kırsal Kalkınma Planı’nda ekonominin ekoloji ile uyum içerisinde olması gerektiğini savundu.

ISPARTA 24.12.2015 14:23:00 0
Eğirdir’de ekonomi ile ekoloji uyumlu olmalı
Eğirdir’in yaşam kalitesini artıracak Eğirdir Kırsal Kalkınma Planı taslağı İlçe Kaymakamı Abdullah Akdaş tarafından açıklanmıştı. Özellikle kırsal turizm ile tarım ve hayvancılığın geliştirilip, iyileştirilmesi konusunun öne çıktığını belirten Akdaş, yaşam kalitesinin yükseltilmesi adına da eğitim, sağlık ve alt yapı alanında çalışmalar yapılacağını belirtmişti. Türkiye Tabiatını Koruma Derneği Eğirdir- Isparta Temsilcisi Yrd. Doç. Dr. Erol Kesici, bu taslak plana katkı sağlamak amacıyla bir takım değerlendirmelerde bulundu.  Kesici, sağlıklı çevrenin yaşam kalitesini artıracağını belirterek, “Bir yerin yaşam kalitesinin yükseltilmesinde öncelik; sağlıktır.  Sağlık da, yaşanan yerin  doğasının ( havasının, suyunun, toprağının) temiz olması ile sağlanacaktır” dedi.
EKOLOJİK KONUSU ÖNEM ARZ ETMEKTEDİR
Yrd. Doç. Dr. Erol Kesici 'Eğirdir'in Kırsal Kalkınma Planı'' hazırlık aşamasında olduğunu belirterek, Kaymakam Abdullah Akdaş’ın taslakla ilgili halkın da katkılarının alınacağını bildirmesinin yöre halkının aidiyeti içinde önem ve sorumluluk arz ettiğini vurguladı. Kesici, şu açıklamayı yaptı: “Üç stratejik hedefi olan“Eğirdir'in Kırsal Kalkınma Planı”nın üçüncüsü, yaşam kalitesinin yükseltilmesidir. Bu taslakta;  Su Sporları Merkezi’nin yeri olarak düşünülen Nafiz Yürekli Koyu ve Eğirdir ile yarımadalar arasında yolun “doğal taşlarla”, iyileştirilmesi, ekolojik konusu önem arz etmektedir. Neden mi?
YAŞAMIN KALİTESİ- KALKINMA… ÖNCE SAĞLIK…!
Bir yerin yaşam kalitesinin yükseltilmesinde öncelik; sağlık. Sağlık da,yaşanan yerin  doğasının ( havasının, suyunun, toprağının) temiz olması ile sağlanacaktır. Eğirdir Gölü ve çevresinin en önemli sorunu kirliktir. Göl; tarımsal atıkların kirliliğinin yanı sıra; yılın en az altı ayı,  baca gazlarından çıkan gazlarının etkisindedir. Bu durum havzanın suyunu, havasını, toprağını, ürününü, insanını olumsuz yönde etkilemektedir. Bu konuda ilk akla gelen çözüm; göle ulaşan suların arıtılması ve havzaya Doğal Gazın getirilmesidir. Kalkınmanın ve yaşam kalitesinin artırılması insanların ve ürünlerin sağlıklı olmasıyla sağlanabilir. Bunun temel koşulu- alt yapısı-ilkesi;   yaşadığımız doğanın korunarak-kullanılmasıdır. Doğa sağlıklı ise; üründe, canlılarda sağlıklı olacaktır. Ekonomi ve ekoloji uyum içerinde olmalıdır. Planda; bu konunun -ana başlıklar halinde- mutlaka öncelik oluşturması gerektiğini düşünmekteyiz.
Eğirdir de Nafiz Yürekli Koyu’nda, Su Sporları Eğitim Merkezi yapılmasının planlandığını, proje içerisinde yarı olimpik yüzme havuzu, derslikler, çekek yeri ve dinlenme alanlarının yer alacağını belirtilmekte.  Nafiz Yürekli Koyu Eğirdir’in en güzel tabiat alanlarındandır(dı). Buraya spor merkezinin yapılması, buradaki doğayı- yaşam alanını betonlaştırmak demektir.
Koy; çok önemli bir yaşam ve cazibe alanıdır ve 2000 yılında kamulaştı, Eğirdir Belediyesi Halka Açık Piknik Alanı olarak ilan etmişti! Son on yıl içerisinde bakımsız bırakılarak, kamu yararı adı altında hiç de işlevsel olmayan, halı saha yapımı nedeniyle; çok sayıda börtü böcek-kuş –sincap-keklik-kelebek vb. canlıların yaşam alanları ve binlerce ağaç ve maki yok edildi.
YAŞAYAN İNSANLARIN “YARARI” SÖZ KONUSU DEĞİL Mİ?
Daha sonra; hafriyat ve çöp-kömür atıklarının biriktirme alanına dönüştürüldü… Makiler tekrar kesildi,  yetkililer okul yapılacağını belirtti! Şimdi de; Su Sporları Merkezi…! Yasalara uygun olmamasına rağmen; kamu yararıyla, yapılaşma- tesis yapılacaktır. Ama burada yaşayan insanların “yararı” söz konusu değil mi? Burası; merkezde son kalan, doğa ile iç içe olunan, sağlık, huzur veren, tabiat parkı, yürüme, spor, piknik, yaşam alanı, doğal alan…
SU SPORLARI MERKEZİ KÖBRÜBAŞI’NDAKİ SPOR
ÜNİTELERİNİN YANINA DA TESİS EDİLEBİLİR
Havzaya doğal gazın gelmesinde; “Eğirdir Gölü Özel Hükümleri" engel olduğu belirtilmekte. Buraya tesisin yapılmasına EGÖH engel değil midir?  Eğer buraya tesis yapılacaksa,  keşke burası özel mülkiyet olarak kalsaydı da  betonlaşmasaydı demek..!
Su Sporları Tesisi için, gölün lodos kesimi hava koşulları (rüzgar, dalga) bakımından daha uygun olabilecektir. Eğirdir merkezdeki“Liman”- barınak adeta dev bir havuz ve yıllardır su sporları burada yapılabilmektedir. Su sporları Merkezi Köbrübaşı’ndaki spor ünitelerinin yanına da tesis edilebilir…
KÖPRÜ YERİNE…DOĞAL TAŞ..!!!
Taslakta;  Eğirdir ve yarım adalar arasına doğal taş döşeneceği belirtilmekte. Buraya köprü yapılması 20 yıldır tartışılan- bildirgelerde yer alan- ve köprü yapımının gölün korunması- turizm yönünden çok önemli olduğu konusunda fikir birliğine varılmıştı. Köprü şart…                      
EKOLOJİK KÖY
Ekoljik Köy; sadece “ isim” olarak verilmeyip, amaçlarına göre düzenlenirse çok önemli doğal kazanım olacaktır.  Çünkü ekolojik köylerde asıl amaç; geleceğe yatırımdır ve doğaya karşı yapıcı ve sorumlu bir tavır alınması söz konusudur. Ekolojik köyde gerçek anlamda biyolojik tarım ve çevre hassasiyeti vardır. Bunun içinde öncelikle yukarıda da belirttiğimiz gibi suyumuz, havamız, toprağımız temiz olmalı, temizlenmeli…Yoksa isim olarak kalır!
Kalkınma, yaşamın kalitesini artırmak doğayı “taşlaştırmakla” değil, doğayı, doğalı korumakla olmalıdır.”

Perşembe 21.2 ° / 10 °
Cuma 26.6 ° / 13.2 °
Cumartesi 27.4 ° / 15.4 °