Bugün, 14 Mayıs 2024 Salı

Dünyaca ünlü kayalıklar için milli park önerisi

Dünyaca ünlü kayalıklar için milli park önerisi

ISPARTA 22.02.2018 08:21:00 0
Dünyaca ünlü kayalıklar için milli park önerisi
Aksu ilçesine bağlı Eldere köyü yakınlarındaki Türkiye'nin en önemli doğa sporları ve eko turizm alanlarından Dedegöl dağ silsilesinin Kuzukulağı yaylasında 100 hektarlık alana mermer arama ruhsatı verilmesi tepkilere yol açmıştı. Orman ve Su İşleri Bakanlığı 6. Bölge Müdürlüğünün Dedegöl’ün Milli Park ilan edilmesi veya Kızıldağ Milli Parkı sınırlarına alınması için girişimde bulunduğu öğrenildi.
 
Kuzukulağı Yaylasında özel bir maden şirketi mermer aramak için Maden İşleri Genel Müdürlüğü (MİGEM)’den ruhsat almış, ruhsatın verilmesi Türkiye Dağcılık Federasyonu başta olmak üzere birçok kesimin tepkisine neden olmuştu. Konu ile ilgili görüştüğümüz Orman ve Su İşleri Bakanlığı 6. Bölge Müdürü Rıza Kamil bölgede mermer ocağı açmak için kendilerine her hangi bir başvuru olmadığını söyleyerek, alanın koruması için milli park ilan edilmesi yönünde başvuru yaptıklarını söyledi.  6. Bölge Müdürlüğünün milli park önerisinde Dedegöl’ün Milli Park ilan edilmesi veya Kızıldağ Milli Parkı sınırlarına alınması isteniyor.
 
Isparta’nın dünyaca ünlü dağcılık merkezi Kuzukulağı Yaylası’ndaki kaya tırmanışı parkurlarının da içinde olduğu alanda mermer arama ruhsatı verilmesine Türkiye Dağcılık Federasyonu başta olmak üzere birçok kesimden tepki geldi. Dedegöl Dağlarında yer alan Kuzukulağı yaylasındaki otuzdan fazla tırmanış parkurunun mermer ocaklarına kurban edilmek üzere olduğuna dikkat çeken TDF’nin, “Dedegöl kaderine terk edilemez” başlığıyla yaptığı açıklamada, “Dedegöl Dağları sadece muhteşem kaya duvarlarıyla değil, biyolojik çeşitliliği ile de bir doğal anıt niteliğindedir. Bu alanın koruma altına alınması gerekirken mermer ocaklarının insafına bırakılması anlaşılabilir değildir” görüşüne yer verildi.
DÜNYANIN EN ÖNEMLİ BEŞ BÖLGESİNDEN BİRİ
Isparta’nın Aksu ilçesine bağlı Eldere köyünde bulunan Kuzukulağı Yaylası, dünyanın en ünlü dağcıları tarafından her yıl ziyaret edilen bir kaya tırmanışı bölgesi. Dünyanın önemli kaya tırmanıcılarından biri olan bu konuda 15 kitabı bulunan İsviçreli dağcı Michel Piola’ya göre Dedegöl kayalıkları dünyadaki en önemli 5 bölgeden biri. Ancak Dedegöl Dağının sahip olduğu değerler bununla sınırlı değil.
DEDEGÖL DAĞI SU KAYNAKLARI VE MAĞARA CENNETİ
Bir bölümü Kızıldağ Milli Parkı içerisinde bulunan Dedegöl Dağında onlarca su kaynağı bulunuyor. Sularıyla Beyşehir Gölü’nün yanısıra Köprüçay, Kartoz Çayı ve Başakdere’nin de içinde olduğu irili ufaklı onlarca akarsuyu besleyen Dedegöl, 12 kilometrelik uzunluğu ile Türkiye’nin en uzun mağaralarından biri olan Pınargözü su kaynağına da ev sahipliği yapıyor. Pınargözü’nün yanı sıra Dedegöl masifinde 1972 yılından itibaren yapılan araştırmalarda, çok sayıda mağara sistemleri tespit edildi. Türkiye Mağaracılar Birliği’nin raporunda yer verilen bilgilere göre Dedegöl’de 1993-1998 arasında yabancı uzmanların yaptığı bilimsel çalışmalarda 55 mağara incelenirken, Kuyukule adında büyük bir mağara daha keşfedildi.
1000 DÖNÜMLÜK ALANDA MERMER ARAMA RUHSATI VERİLDİ
Ancak Türkiye’nin gözü gibi koruması gereken bu bölgeye mermer arama ruhsatı verildi. Batı Asya Madencilik Gıda Su Ürünleri İnş. San. Tic. Ltd. Şti. Adlı özel bir firmaya verilen mermer ön arama ruhsatının kapsadığı alan 99,75 hektar (yaklaşık bin dönüm) büyüklüğünde. Maden İşleri Genel Müdürlüğü (MİGEM) tarafından mermer arama ruhsatı verilen alan, hem dünyaca ünlü kaya tırmanışı parkurlarını hem de mağara ekosistemlerinin bir bölümünü kapsıyor.
MERMER OCAĞI RUHSATINA TEPKİ YAĞDI
Kuzukulağı Yaylası’ndaki mermer ocağı iznine tepki yağarken ruhsatın iptali için bölgedeki dağcılık kulüpleri girişim başlattı. Isparta Valiliği başta olmak üzere ilgili kurumlara yazılı başvuru yapan dağcılık kulüplerinin tedirgin bekleyişi sürerken Türkiye Dağcılık Federasyonu Genel Merkezi de konuyla ilgili bir açıklama yaparak mermer ocağı iznine tepkisini gösterdi.
TDF ‘DEDEGÖL KADERİNE TERK EDİLEMEZ’
Türkiye Dağcılık Federasyonu’nun, “Dedegöl kaderine terkedilemez” başlığıyla yaptığı açıklamada şu görüşlere yer verildi: “Türkiye’nin en önemli ve en görkemli, her biri adeta bir sanat eseri olan uzun duvarlarına sahip Dedegöl Dağları, mermer ocaklarına kurban edilmek üzere. Isparta ili sınırları içinde bulunan ve dünya çapında üne sahip olan Kuzukulağı Tırmanış Bölgesi eğer karar değişmezse kısa bir süre içinde yok olma tehlikesi yaşamaya başlayacak.
‘MADEN ARAMA RUHSATI İPTAL EDİLMELİ’
Dedegöl Dağları sadece muhteşem kaya duvarlarıyla değil, biyolojik çeşitliliği ile de bir doğal anıt niteliğindedir. Bu alanın koruma altına alınması gerekirken mermer ocaklarının insafına bırakılması anlaşılabilir değildir. Bu nedenle; dağcılığımızın ve tırmanış sporumuzun önemli faaliyet alanlarından olan Dedegöl Dağları Kuzukulağı bölgesinde maden arama ruhsatının iptal edilerek, bölgenin koruma altına alınmasını ve bölgenin yerel kalkınmasına katkı sağlayacak sürdürülebilir dağcılık ile kırsal turizm potansiyelinin desteklenmesi talep etmekteyiz.”
6. BÖLGE MÜDÜRLÜĞÜNDEN MİLLİ PARK OLSUN ÖNERİSİ
Mermer arama ruhsatı verilen Dedegöl ile ilgili görüştüğümüz Orman ve Su İşleri Bakanlığı 6. Bölge Müdürü Rıza Kamil, alanda mermer ocağı açmak için kendilerine yapılmış resmi bir başvuru olmadığını belirterek kalıcı koruma içinde çalışma başlattıklarını belirtti. Rıza Kamil Dedegöl’ün milli park ilan edilmesi yada Kızıldağ Milli Parkı sınırlarına alınması için Orman ve Su İşleri Bakanlığı Milli Parklar Genel Müdürlüğüne başvuru yaptıklarını belirterek “konu ile ilgili Genel Müdürlüğümüzün çalışması devam ediyor. Zaten bu süreçte bize bir başvuru gelse dahi olumsuz değerlendirilir” şeklinde konuştu. GÜLSES GAZETESİ

Anahtar Kelimeler:
Salı 18.3 ° / 6.6 °
Çarşamba 19.3 ° / 9.2 °
Perşembe 21.2 ° / 10 °