Bugün, 8 Mayıs 2024 Çarşamba

Dirençli Kentleşme Çalışmalarına Başkanımız Çok Önemli Katkılar Sunuyor

Dirençli Kentleşme Çalışmalarına Başkanımız Çok Önemli Katkılar Sunuyor

ISPARTA 7.02.2024 13:55:00 0
Dirençli Kentleşme Çalışmalarına  Başkanımız Çok Önemli Katkılar Sunuyor

Isparta Belediye Başkanı ve AK Parti Belediye Başkan Adayı Şükrü Başdeğirmen, Jeoloji Mühendisleri Odası Isparta İl Temsilcisi Sami Yalçınkaya ve yönetim kurulu üyelerini ziyaret etti. 

Ziyarette Sami Yalçınkaya, dirençli bir kentleşmenin temelini oluşturan zemin odaklı yapılaşma sürecine verdiği desteklerden dolayı Başkan Başdeğirmen’e teşekkür plaketi verdi. Yalçınkaya, “Dirençli kentleşme konusunda belediyemizle çalışmalar yapıyoruz. Belediye Başkanımıza destekleri için çok teşekkür ederiz” dedi. Isparta Belediye Başkanı ve AK Parti Belediye Başkan Adayı Şükrü Başdeğirmen’in 6 Şubat Kahramanmaraş merkezli depremlerin birinci yıldönümünde ziyaret ettiği yerlerden birisi de Jeoloji Mühendisleri Odası Isparta İl Temsilciliği oldu.

Jeoloji Mühendisleri Odası Isparta İl Temsilcisi Sami Yalçınkaya ve yönetim kurulu üyeleriyle bir araya gelen Başkan Başdeğirmen’e AK Parti SKM Başkanı Fatih Tola da eşlik etti. Jeoloji Mühendisleri Odası Isparta İl Temsilcisi Sami Yalçınkaya, Başkan Başdeğirmen’in, 6 Şubat depreminin yıldönümünde kendilerini ziyaret etmesinin önemli olduğuna değindi. Jeoloji Mühendisleri Odası’nın Isparta Belediyesi ile iyi ilişkiler içerisinde olmasında Başkan Başdeğirmen’in önemli bir yeri olduğunu kaydeden Yalçınkaya, “Uzun zamandır Isparta’da oda olarak belli bir faaliyetimiz var. Dirençli kentleşme konusunda belediyemizle neler yapılabilir üzerine belli çalışmaları yürütüyoruz. Son depremden bir yıl geçti.

Geçen sürede alt çalıştaylar ve birtakım çalışmalar yapıldı. Belediyede İmar Müdürlüğümüzde oluşturulan bir ekiple de değerli çalışmalar yapılıyor. Yapılan çalışmalarda uzun vadede Isparta’da rezerv alan ilan edilmesi, rahat uyuyabileceğimiz evlerimizi nereye yapabiliriz düşüncelerini tasarımlayan, mevcutların da bir dönüşüm içerisinde ele alınmasını sağlayacak bir çalışma. Çok emek isteyen, riski olan fakat sonuçları Isparta’mız çok fayda getirecek bir çalışma olacak. Isparta’mızda ekonomik hammaddesi olan bir ponzanın üzerinde bir yerleşim yerimiz var. O yerleşim yerinin düzgün yapılabilmesi adına bir çalışma yapılması gerekiyordu. Bunun da belediyemiz önünü açarak çalışmaların yapılması sürdürülecek. Bu çok önemli. 

Tüm Isparta’nın genelinde normal ova düzleminde hep sorun olan sürdürülebilir tarım arazilerinin, yeraltı suyu potansiyelinin kirlenmemesi adına yeni yerleşim alanlarının bulunması, kentimizin ileriye yönelik nelere doğru gidebileceğinin belirlenmesi açısından zemin etütlerinin daha detaylı yapılması, makro, mikro planlarının ortaya konması, daha önemlisi bunların kentsel dönüşüm parçası halinde birlikte götürülmesi adına bir çalışma yapılmasına belediye başkanımız önayak oluyor. Bu konuda odamız adına size çok teşekkür ediyoruz. Bu konuda sizin de çok önemli katkılar koyduğunuzu gördük” dedi. 

Jeoloji Mühendisleri Odası Isparta İl Temsilcisi Sami Yalçınkaya, üzerinde “Dirençli bir kentleşmenin temelini oluşturan zemin odaklı yapılaşma sürecine vermiş olduğunuz emek ve katkılardan dolayı teşekkür ederiz” yazılı plaketi Isparta Belediye Başkanı ve AK Parti Belediye Başkan Adayı Şükrü Başdeğirmen’e verdi. Plaket için teşekkür eden Isparta Belediye Başkanı ve AK Parti Belediye Başkan Adayı Şükrü Başdeğirmen, Isparta’nın bir deprem bölgesi olduğunu, bu nedenle daha dayanıklı ve sağlıklı yapıların yapılma aşamasının jeoloji mühendislerinin çalışmalarıyla başladığını söyledi. İnşaatta projeler hazırlanmadan, statik hesaplamaların yapılmadan önce jeoloji mühendislerinin yaptığı etütlerle altyapıların oluşturulduğunu kaydeden Başkan Başdeğirmen, İmar Müdürlüğünün de o arazideki sağlamlığa göre projeleri inceleyerek ruhsat verdiğini söyledi.

Göreve gelir gelmez şehrin deprem bölgesinde olduğunu bilerek 440 noktada deprem zemin etüdü yaptırdıklarını ifade eden Başkan Başdeğirmen, o etüt sonuçlarına göre sel, heyelan gibi afetlerin de nereden gelebileceğinin tespit edildiğini belirtti. Başkan Başdeğirmen, “Bu araştırmalardan sonra şehrimizde ne gibi önlemlerin alınabileceğini sizlerle istişare ediyoruz. Şu anda şehrimizde yaptığımız yeni imar revizyonuyla beraber bu konulara hassas bir şekilde eğilerek, o değerlere göre çalışmalarımıza devam ediyoruz. İnşaatların sağlamlığı konusunda ne kadar önemli bir yerde olduğunuzu belirtmek istiyorum. Zemin etütleri bizim için çok değerli. Önceleri basit usulle yapılan zemin etütleri artık teknik anlamda çok üst seviyelerde yapılarak sağlam zemini bulmaya çalışıyorsunuz. Daha önceleri çıkmayan fore kazıklar şimdi artık aynı arazide yeni etütlerle çıkmaya başladı. 

Isparta ponza bölgesinden oluşmuş. O zeminde çok daha sağlam bir şekilde yapılması için önerilerde bulunuyorsunuz. İmar Müdürlüğümüz ve Etüt Proje Müdürlüğümüz olarak bunları layıkıyla yerine getirmeye özen gösteriyoruz. 6 Şubat depreminin neler yaptığını yaşadık. Bunun tedbirini alarak bir daha böyle acılar yaşamamak amacındayız. Sizler, inşaat mühendisleri, mimarlar ve diğer paydaşlarla işbirliğinde sağlam yapılar ortaya çıkarmak hedefindeyiz. Yapı denetiminin de burada önemi çok büyük. Onların da hassas davranmalarıyla amacımız tekrar acılar yaşamamak. Sizlerden Allah razı olsun, amacımız çalışmalarınızı işbirliği halinde daha ileriye götürebilmektir. Sizlere iyi çalışmalar diliyorum” dedi.


Çarşamba 21.6 ° / 8.4 °
Perşembe 19.3 ° / 8.7 °
Cuma 22.7 ° / 9.1 °