Bugün, 12 Mayıs 2024 Pazar

Derya kuzusu sezonu açtı

Derya kuzusu sezonu açtı

ISPARTA 5.09.2018 09:02:00 0
Derya kuzusu sezonu açtı
Denizlerde 1 Eylül itibari ile av yasağının kalkması ile balıkçı tezgahları da canlanmaya başladı. Her mevsime ve her bütçeye göre balık satan Kardeş Balıkçılık yetkilisi Burak ağan sezonun bereketli başladığını balığın bol fiyatların düşük olduğunu söyleyerek “artık denizden beslenme zamanı geldi” dedi. Mevsimin lezzetli balıkları sayılan sardalya 15, uskumru, mezgit 20, hamsi, istavrit 15, Zargana 20, Palamut ise tanesi 15 TL’den tezgahlarda yerini aldı.


Kardeş Balıkçılık 1 Eylülde denizlerde av yasağının kalması ile beraber tezgahını zengin çeşitler ile süslemeye başladı. Sezonun hızlı başladığını ve fiyatlarında uygun olduğunu söyleyen Kardeş Balıkçılık Satış Müdürü Burak Ağan, “denizden beslenme zamanı geldi. Bu sezon balığın bol olması bekleniyor. Bizde her türden en taze, en lezzetli ve en ucuz balığı Ispartalılara sunmayı hedefliyoruz” dedi.
‘Sağlık için haftada iki gün balık yiyin’ sloganı ile çalışan Kardeş Balıkçılık yetkilisi Burak Ağan neden balık yenmesi gerektiğini şöyle anlatıyor; “hayvansal protein bakımından kaliteli ve zengin olan balığı bol miktarda tüketirsek sağlıklı ve mutlu bir hayat süreriz. Çünkü balık kemiklerin gelişmesine yardımcı olur. Omega 3 sayesinde sağlığımızın koruyucusudur. Merkezi sinir sistemimizin gelişmesine yardımcı olur. Kan ve dolaşım sisteminin yardımcısıdır. Lezzetlidir, besleyicidir, kilomuzu korur.”
SAĞLIKLI BALIK İÇİN
Sağlıklı balığın soğutmalı tezgahlardan alınması gerektiğini belirten Burak Ağan“soğutmalı tezgah özellikle havaların sıcak olduğu zamanlarda balığın uzun süre tazeliğini korumasını sağlar. Ayrıca sıcakta balıklarda bakteri oluşumu artar. Bu nedenle biz soğutmalı tezgahtan müşterilerimize her zaman en taze balığı sunmaya çalışıyoruz. Ispartalılara da tavsiyemiz balık alırken soğutmalı tezgahtan satış yapılan yerleri tercih etmeleridir. Soğutmalı tezgah Avrupa standartlarında balık satışı yapmak demektir” dedi.
Av sezonun 1 eylül de açıldığını bildiren Ağan “av sezonu yeni açıldığı için fiyatlar henüz istenen düzeyde değil. Fakat her bütçeye uygun balık bulmak mümkün. Sezon ilerledikçe fiyatların daha da düşeceğini düşünüyoruz. Balık bu yıl için bereketli” diye konuştu. 
TAZE BALIK NASIL ANLAŞILIR?
Kırmızı etin günden güne artan fiyatları ve mevsimin açılması nedeniyle Ispartalıların balığa olan ilgilisinin arttığını belirten Ağan, her yöreden ve her keseye uygun balık çeşitlerini sattıklarını söyledi. Ağan vatandaşların balık alırken taze olduğunu anlamak için dikkat etmesi gerek noktaları şu şekilde sıraladı; “balığın gözleri saydam, dışa bombeli ve parlak olmalı, eti diri ve sert, üzerine basınca çukur kalmamalı, pulları düz, sıkça, derisine yapışık ve parlak olmalı, solungaçları parlak kırmızı renktedir. Kuyruğu sallanmaz ve suya bırakıldığında dibe çökerse obalık tazedir”      
Her zaman her bütçeye uygun zengin balık çeşidini Ispartalılara sunmak için çalıştıklarını belirten Ağan bu mevsimde Ispartalıların en çok hamsiyi tercih ettiğini belirterek “her mevsime uygun farklı balık çeşitlerini Isparta’da bulmanız mümkün. O nedenle mevsim balıklarının her çeşidini tüketmek doğru beslenme için yardımcıdır” dedi.
SATIŞ YERİNİN ÖNEMİ
Balık satın alırken dikkat edilecek önemli hususunda satış yerinin fiziki koşulları olduğunu belirten Ağan, “Uygun satış yerinin taşıması gereken teknik ve hijyenik şartları taşımayan yerlerden alışveriş yapmamaya özen göstermeliyiz. Duvarlar su geçirmeyen, pürüzsüz, kolaylıkla temizlenebilir ve dezenfekte edilebilir nitelikte olmalı. Satış yerinde, uygun havalandırma bulunmalı. Perakende satış yerlerinde mutlak suretle soğuk muhafaza odaları bulunmalı. Tezgahlar paslanmaz çelikten soğutma sistemine sahip olmalı, asla ahşap malzeme kullanılmamalıdır. Tüm çalışanlar genel hijyen kurallarına uygun giyinmiş olmalı ve kişisel hijyen kurallarına uymalıdır, sağlık raporu bulunmalı ve kontrolleri düzenli olarak yapılmalıdır. Oluşan artıklar ayrı bir yerde toplanmalı ve hızlı bir şekilde satış yerinden tahliye edilmelidir. Çöpe gidinceye kadarki süre içinde soğutulmuş atık odasında bekletilmelidir. En önemli kural balığın buz ile soğutulmuş olması gerekmektedir. Yani balık buz üstünde ya da buzlanmış olmalıdır. Donmuş balık ile karıştırılmamalıdır. Semt pazarları gibi belirli zamanlarda kurulan yerlerde ise; Çevre şartlarından etkilenmeyecek, korunaklı ayrı bölümlerde su, elektrik, aydınlatma sistemlerine sahip, zemini düzgün alanlarda yapılmalıdır. Satışı yapılacak taze su ürünleri, soğutuculu ya da buzlu, yarı kapalı ve 0 OC ile +4 OC arasında sıcaklığı sağlayacak ortamlarda satışa sunulmalıdır. Dondurulmuş ve işlenmiş ürünler ise ürün formuna uygun sıcaklığı sağlayacak soğutuculu dolaplarda sergilenmeli ve satışa sunulmalıdır. Kafa ve iç organların ayrılması gibi kesim ve temizleme işlemleri yapılmamalıdır. Sergi, ambalaj ve benzeri amaçlar için hiçbir şekilde ahşap malzemeler kullanılmamalıdır. Balık satın alırken her zaman aynı yerden balık satın almaya dikkat edilmeli; kesinlikle seyyar tezgahlardan (el arabalarından) balık satın alınmamalıdır."
İŞTE BALIK FİYATLARI
Göl ve deniz balıklarının tamamını mevsiminde bulunduran Kardeş balıkçılık aldığınız balığı arzu ederseniz temizleyerek pişirmeye hazır vaziyette müşteriye teslim ediyor. Soğutmalı tezgahı ile Avrupa standartlarında hizmet vermek için çalışan Kardeş balıkçılıkta uskumru, mezgit 20, hamsi, sardalya 15,  istavrit 18, zargana 20,  Palamut ise tane 15 TL’den satılıyor.               


Anahtar Kelimeler:
Pazar 15.2 ° / 8.1 °
Pazartesi 16 ° / 7.8 °
Salı 18.3 ° / 6.6 °