Bugün, 14 Mayıs 2024 Salı

Depremin Etkisini Minimum Seviyeye İndiriyor Aşağıda 7,7 Yukarıda 1,5

Depremin Etkisini Minimum Seviyeye İndiriyor Aşağıda 7,7 Yukarıda 1,5

GÜNDEM 22.02.2023 23:40:00 0
Depremin Etkisini Minimum Seviyeye İndiriyor  Aşağıda 7,7 Yukarıda 1,5

Uzmanlar, bundan sonra inşa edilecek tüm yapılarda ‘Sismik İzolatör’ kullanılması gerektiğini belirterek; “Bu İzolatörler hem monte edildikleri yapının temeline 7,7 şiddetinde vuran bir depremi üst katlarda 1,5 şiddetine kadar indirerek depremin minimum seviyede hissedilmesini sağlıyor hem de bina sallansa da yıkılmasını önlüyor” dedi. 

6 Şubat 2023 tarihinde merkez üssü Kahramanmaraş 7,7 şiddetinde Pazarcık ve ardından 7,6 şiddetinde Elbistan İlçeleri olan ve 10 ili vuran depremin ardından dikkatler binaların yapı stoğu ve sağlamlığına çevrildi.

“HER YAPILAN BİNAYA 

İZOLATÖR KONULMALIDIR”  

40 bine yakın vatandaşın vefat etmesine ve on binlerce vatandaşın yaralanmasına neden olan söz konusu depremde binaların çürüklüğünün yanı sıra izolatör sisteminin de olmaması can kayıplarını artırdığını vurgulayan Uzmanlar; “Artık, bundan böyle yapılacak tüm binalara izolatör sistemi yerleştirilmelidir. Zira, bu sistem hem monte edildikleri yapının temeline 7,7 şiddetinde vuran bir depremi üst katlara 1,5 şiddetine kadar indirerek depremin minimum seviyede hissedilmesini sağlıyor hem de bina sallansa da yıkılmasını önlüyor.

“BİNALARDA İZOLATÖR OLSAYDI 

CAN KAYBI BU DARA OLMAZDI” 

Deprem izolatörü olarak da adlandırılan sismik izolatör; yapılara gelen deprem kaynaklı etkileri azaltarak yapıların orta şiddetli depremlerdeki hasarının önlenmesi ve çok şiddetli depremlerdeki hasarının da çok küçük boyutlara indirilmesine yarayan araçlardır. Çoğu uygulamada sismik izolasyon, yapıların altına yerleştirildiğinden bu sistemlere “taban izolasyonu” deniliyor. Sismik izolatörler yapıyı iki parçaya ayırarak deprem gibi dinamik yüklerin üst yapıya daha az oranda iletilmesini sağlar. Sismik izolatörlerde kullanılan malzemeler düşey yönde rijit(düşük deformasyon gösteren), yatay yönlerde ise esnek davranış gösterir. Çeşitli araştırmalar sismik izloasyonların, deprem kuvvetlerini 3 kat kadar azalttığını göstermektedir. Aşağıdaki şekilde gerçek bir deprem kaydı altında sismik izolatörlü ve izolatörsüz yapıların davranışlar gösterilmektedir” dediler. 

 

 


Salı 18.3 ° / 6.6 °
Çarşamba 19.3 ° / 9.2 °
Perşembe 21.2 ° / 10 °