Bugün, 19 Mayıs 2024 Pazar

Demokrasi ve Kalkınma Müzesi'ne 6 milyon yeni belge geldi

Demokrasi ve Kalkınma Müzesi'ne 6 milyon yeni belge geldi

ISPARTA 9.06.2017 06:19:00 0
Demokrasi ve Kalkınma Müzesi
9. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel’in 1949’dan hayata veda ettiği 17 Haziran  2015’e değin biriktirdiği 6 milyon belge daha Demokrasi ve Kalkınma Müzesi’ne getirildi. Müze Müdürü Osman Siviloğlu, 6 milyon belgenin tasnifinden sonra uluslararası araştırmacılara açılacağını söyledi.



Türkiye’nin 66 yılı işte burada

               720 bin metrekarede konuşlu Müze’de büyük bir kütüphane kurulduğunu anlatan Siviloğlu, “10 bin klasör içerisinde 66 yıl boyunca gerçekleştirilen yazışmalar, belgeler var. Türkiye’nin demokrasi, kalkınma mücadelesini anlatan ilham verici büyük bir hikâye var burada” dedi.



Araştırmacılar faydalanacak



               9. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel Demokrasi ve Kalkınma Müzesi’ne 10 bin klasör içerisinde 6 milyon belge daha getirildi. Müze Müdürü Osman Siviloğlu, 720 bin metrekare alanda konuşlu Müze’de büyük bir kütüphane kurduklarını, yeni 6 milyon belgenin tasniften sonra araştırmacıların kullanımına açılacağını belirtti.

               Merhum 9. Cumhurbaşkanı Demirel’in 1949’dan hayata gözlerini kapadığı 17 Haziran 2015’e değin biriktirdiği belgelerin kendilerine teslim edildiğini anlatan Siviloğlu, “sadece Türkiye’den değil evrensel açıdan araştırmacılara açacağız.



Belgeler internette yayınlanacak



               Ankara’dan 10 bin klasör içerisinde 9. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel’in Devlet Su İşleri (DSİ) Zincirbozan sürgününe; Başbakanlığı’ndan Cumhurbaşkanlığı’na kadar geçen süreçte biriktirdiği 6 milyon belge var. Şu an otomasyon devam ediyor. Tasnif yapıyoruz. Bu belgelerin tamamını kurulacak web sitesine de yükleyeceğiz. Tüm dünyadaki araştırmacıların faydasına sunacağız.”



Yüksek Lisans ve Doktora için Çalışmalar



               Isparta’nın ve Türkiye’nin övünç kaynağı bu yükseköğretim kurumunun 9. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel’den ilham aldığını ve ismini taşıdığını anlatan Siviloğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:

               “Sayın Demirel’in, Türkiye’ye olduğu kadar SDÜ’ye de çok büyük emeği var. SDÜ de bu değeri hak ediyor. SDÜ ile güzel bir etkileşim halindeyiz. Zira SDÜ, 15 Kasım 2015’te Liderlik Araştırma ve Uygulama Merkezi kurdu. Öğrenciler, Yüksek Lisans ve Doktora çalışmalarını gelip burada da yapıyorlar. Bu bize kıvanç veriyor.”



Bakanlık ‘Özel Müze’ statüsü vermek üzere



Süleyman Demirel Demokrasi ve Kalkınma Müzesi Müdürü Osman Siviloğlu, şöyle dedi:

               “Bu Yerleşke’nin üst şemsiyesi Demirel Külliyesi. Demirel Vakfı tarafından yönetiliyor. Kültür ve Turizm Bakanlığı’na müracaat ettik. ‘Özel Müze’ statüsü verilmek üzere. Bu çok güzel bir gelişme. Kampus, 1990 yılında oluşturulmaya başlandı. İlk eser Şehriban Hatun Camii oldu

               Merhum 9. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel ile simgeleşen fötr şapka formunda kapatılan bir Namazgâh var.

               Müze olan yapılar ise 2000 yılında tamamlandı. Bilgi Merkezi ve Kütüphane 2002 yılında inşa edildi. Kampus’ta 9 kubbe var. Bunun özel bir anlamı var: Zira merhum Demirel, 9. Cumhurbaşkanı idi. Ona atıf yapılıyor.  Burada 1950 yılından bu yana Türkiye’nin yakın tarihinin belgeleri var. Demokrasi ve Cumhuriyet kazanımları.

Fakirlikle mücadele eden, yeşil başağın peşinde koşan bir hayat var. Demokrasi ve Cumhuriyet’in kazanımları var. Zira Cumhuriyet rejimi sayesinde bir çobanın ‘Devlet’in en zirvesine’ yükselmesinin hikâyesi var.

               Süleyman Demirel Demokrasi ve Kalkınma Müzesi’nde Türkiye’nin yakın tarihine ait 6 milyon 400 bin belge mevcut. Baba evi de Etnografya Müzesi’ne dönüştürüldü. Müze, 26 Ekim 2014 tarihinde de açıldı. Sayın 9. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel, açılışta müze için şöyle demişti: ‘Bu bir savaş müzesi. Fakirlikle, susuzlukla savaş…’ Süleyman Demirel Demokrasi ve Kalkınma Müzesi’nin felsefesi demokrasi, kalkınma ve gelişim...”

               Yarım yüzyılı aşkın zamana damga vuran, tanıklık eden belge ve objelerin herkesin faydalanmasına açık olduğunu ifade eden Müze Müdürü Osman Siviloğlu, rakamları şöyle paylaştı:



BELGE                                                 ADET



Kitap                                                    46 bin

Gazete, dergi                                   42 bin

Fotoğraf                                             126 bin

Video                                                  6 bin



Çeşitli eşya                                       6 bin

Giyim, kuşam, halı, kilim             500

Belge                                                   6 milyon 226 bin 100



Genel Toplam                                  6 milyon 400 bin



Anıt Mezarı Cumhurbaşkanlığı yapacak

Demirel ailesi de sonsuz destek veriyor



               Müze Müdürü Osman Siviloğlu, 720 bin m2 alanda konuşlandırılan Anıt Mezar hakkında da bilgilendirdi. Siviloğlu, “Alan kıraç toprak idi. Dünya’nın dört bir köşesinden örnek fidanlar getirildi. Orası şimdi orman. 9 gölet var. Çalcatepe’de Anıt Mezar yapılıyor. Bunu da Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanlığı yapacak. Demirel ailesi de sonsuz destek veriyor” dedi. Siviloğlu, Müze ve Anıt Mezar’da şu ana değin yapılan tüm harcamaları merhum Sanayici Dr. İnşaat Yüksek Mühendisi Şevket Demirel’in üstlendiğini söyledi. Siviloğlu, bundan sonraki harcamaları da Demirel Vakfı aracılığıyla ailenin yapacağını sözlerine ekledi.

Anahtar Kelimeler:
Pazar 25 ° / 14.1 °
Pazartesi 26.3 ° / 14.1 °
Salı 27.2 ° / 13.9 °