Bugün, 16 Mayıs 2024 Perşembe

Darıderesi 2'de sorun çıktı, İŞ bitimi gecikecek

Isparta'yı içme suyu rezervi açısından rahatlatacak, Eğirdir Gölü'nden su çekimi gerekliliğini ortadan kaldıracak Darıderesi 2 Göleti'nin ihalesi tamamlandı, yer teslimi yapıldı, Bakan Eroğlu'nun katılımıyla temel atma töreni yapıld?

ISPARTA 29.12.2015 07:40:00 0
Darıderesi 2
Isparta Belediyesi'nin şehrin gelecekteki içme suyu ihtiyacının karşılanması ve kaynak suyunun cazibeli olarak su şebekesine getirilmesi için uzun yıllardır üzerinde durduğu Darıderesi 2 Göleti'nde en önemli aşama aşıldı. Ancak Isparta için bu denli önemli olan projede küçük bir sorunla karşılaşıldı. Bu sorun nedeniyle ihalesi tamamlanan, yer teslimi gerçekleştirilen hatta devlet töreniyle temeli atılan gölet projesinin bitiminin gecikmesi gündemde.
Akdeniz muhabirinin edindiği bilgiye göre, DSİ 18.Bölge Müdürlüğü tarafından ihale süreci tamamlanan Darıderesi 2 Göleti'nden yıllık en az 6 milyon m3 su alınarak, şehir içme suyu şebekesine verilmesi hedefleniyor. Gölet Projesi, Darıderesi 1 Göleti'nden su seçmek için harcanan elektrik maliyeti ile Isparta'nın içme suyu için yetersiz kalan miktarın Eğirdir Gölü'nden çekilmesi gereğinin ortadan kalkması açısından büyük önem taşıyor. Bu doğrultuda DSİ tarafından ihale süreci tamamlanan Darıderesi 2 Göleti'nin yer teslimi yapıldıktan sonra 1 Kasım seçimleri öncesinde Isparta'ya gelen Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu'nun katılımıyla temeli atıldı. Yüklenici firma, göletin yapım sürecini hemen başlattı ama ihalenin teknik şartnamesine yönelik çalışmada basit ama çok önemli bir sorunla karşılaşıldı. DSİ tarafından hazırlanan ihale şartnamesine göre, Darıderesi 2 Göleti'nda toprak dolgu tekniği uygulanması öngörüldü. Ancak göletin dolgusu için kullanılacak toprak, belirlenen bölgede çekilemiyor.  Zira mera sorunu ve Mera Kanunu devreye giryor. Yüklenici firma dolayısıyla DSİ, toprak dolgu için gereken malzemeyi belirlenen alanın mera tespitli olması nedeniyle çekemiyor. Bu nedenle henüz göletin dolgu çalışmasına başlanamadı.
DSİ Bölge Müdürlüğü'nün sorunun hızlı bir şekilde çözümü için proje tadilatı çalışmasına başladığı öğrenildi. Projede beton dolgu uygulaması için değişiklik yapıldıktan sonra dolgu çalışmalarına başlanacağı bildirildi. Bu arada yüklenici firmanın beton dolguya yönelik hazırlıklara başladığı, şimdilik 2-3 araçla harfiyat alım çalışması yürüttüğü belirtildi. Proje tadilatı için gerekli olan bürokratik sürecin tamamlandıktan sonra gölet inşaatının beton dolgu tekniği ile devam edeceği ancak bu işlemin iş bitiminde gecikmeye neden olacağı edinilen bilgiler arasında.
 
Akdeniz

Anahtar Kelimeler:
Perşembe 21.2 ° / 10 °
Cuma 26.6 ° / 13.2 °
Cumartesi 27.4 ° / 15.4 °