Bugün, 18 Mayıs 2024 Cumartesi

“ÇÜRÜYEN TARİHİ ANITA DÖNÜŞEN” HANGAR,MİSAFİRHANE....

“ÇÜRÜYEN TARİHİ ANITA DÖNÜŞEN” HANGAR,MİSAFİRHANE....

GÜNDEM 11.01.2019 09:25:00 0
“ÇÜRÜYEN TARİHİ ANITA DÖNÜŞEN”  HANGAR,MİSAFİRHANE....
Tarihi kimlik olan   EĞİRDİR TREN GARI; 25.12.1919 tarihinde, küçük ölçekte-ölçüde-  ve o günün gerektirdiği şekle göre, kurulmuş ve Ulusal Kurtuluş Savaşında  SANDIKLI’nın işgali edilmesi, Dinarın işgali  için de bir tehlike teşkil  etmesi nedeniyle Tren İşletme Merkezimizin, Dinardan Eğridir'e nakli zorunluluk göstermesi sonucunda "Aydın hattı Köşk-Eğridir İşletme Müdürlüğü" adı verilerek hizmete girmiştir Eğirdir Garı.
   İzmir-Aydın Demiryolunun son istasyonu olan ve Mustafa Kemal Atatürk’ün hem 1919 hem de 6 Mart 1930’daki gezisine ev sahipliği yaptığı Eğirdir Garı, gar statüsüne kavuşmuş iken Seksen yıl yük ve insan taşımacılığıyla bölge insanına hizmet veren tarihi istasyon,  Aralık 2001 yılında yük ve yolcu trafiğine kapatılmıştır.
Eğirdir Belediyesinin girişimleriyle TCDDY AFYON Bölge Müdürlüğü’nden  Eğirdir Tren Garı Ana binasının dışında yer alan Hangar(lokomotif-vagonların barındığı kapalı alanlar) misafir hane ve  bu bölümdeki açık alanlar kiralandı. 2001 yılından itibaren  Türkiye’nin en eski tren garları arasında yer alan ve “Tarihi Miras” niteliğindeki Eğirdir Garı Bu tarih den günümüze kadar adeta terk edilmiş, bakımsızlaştırılmış ve kendi haline bırakılmış-kaderine terk edilmiş bir halde idi. Tren Garındaki  gardaki özellikle tarihi binaların pencere kısımlarının betonla doldurulması, hangarlarının çöp-kömür depolarına dönüştürülmüştür. Eğirdir Garı’nda demiryolu sistemi çürümeye terk edilirken, tarihi taş yapılar da virane haline  gelerek;  Tarihi Tren Garı adeta “Çürüyen Tarihi Anıta”  dönüşmüştü!
  Tarihi Tren Garı'nda kiralanan HANDAR ve MİSAFİRHANE  binaların ve açık alanların röleve( tarihi yapıların belgelenerek  binalar mümkün olduğu kadar yıkılmadan ve en az müdahaleyle koruma ilkesine uygun öneri geliştirme) gelecek kuşakları yanıltıcı ve gerçeğine aykırı bir bina yaratmamak için restitüsyon( ilk tasarımları belgelenerek, aslına uygun olarak, asli malzemeden, asli yapım tekniğinden ve özgünlüğünden faydalanarak, mümkün olduğu kadar az müdahale ile koruyarak onarılması) ve peyzaj projeleri hazırlanması için konunun uzmanları tarafından  hazırlanan proje incelemelerde bulunularak hazırlanılan  rapor  Eğirdir Tarihi Tren Garının Bağlı olduğu sorumlu kuruluş TCDDY AFYON Bölge Müdürlüğü’ne sunulup onaylandıktan sonra, garın İşletme binasının dışında kalan hangar, misafir hane ve açık alanlarının çevre düzenlerine geçilerek korunması sağlanacaktır..
Dileğimiz  kiralama kapsamı dışında bırakılan  işletme binası  gibi diğer tarihi binaların ve açık alanlarında koruma altına alınarak, “Tarihi Dokunun” aslına uygun olarak korunması ve çöp alanı olmaktan kurtarılmasıdır. Eğirdir tarihi ve doğasıyla bir bütündür.
Bu konuda emeği geçen başta Eğirdir Belediyesi olmak üzere ;TCDDY AFYON Bölge Müdürlüğü’ne ve yetkililere teşekkürler. 
Yrd. Doç. Dr. Erol KESİCİ T.T.K.D. Eğirdir –Isparta Temsilcisi

Cumartesi 27.4 ° / 15.4 °
Pazar 25 ° / 14.1 °
Pazartesi 26.3 ° / 14.1 °