Bugün, 10 Mayıs 2024 Cuma

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Türkçe İsim Bulunmasını İstedi; Genel Başkan Cingöz Bu İsimleri Önerdi

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Türkçe İsim Bulunmasını İstedi; Genel Başkan Cingöz Bu İsimleri Önerdi

ISPARTA 12.02.2021 05:59:00 0
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Türkçe İsim Bulunmasını İstedi; 
Genel Başkan 
Cingöz Bu İsimleri
Önerdi
Yeminli Çevirmenlik Federasyonu (TURÇEF) Genel Başkanı Müjgan Cingöz, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın çağrısı üzerine çalışma yaptıklarını ve Astronot kelimesi için belirledikleri 13 ismi Cumhurbaşkanlığına önerdiklerini açıkladı.
 
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, bilindiği gibi üç önce katıldığı Milli Uzay Programı Tanıtım Toplantısı'nda açıklamalarda bulunarak; “2023 sonunda yakın dünya yörüngesinde ateşleyeceğimiz kendi milli ve özgün hibrit roketimizle Ay'a ulaşarak sert iniş gerçekleştireceğiz" ifadelerini kullanmıştı.
TURÇEF GENEL BAŞKANI CİNGİZ’DEN
CUMHURBAŞKANINA 13 ÖNERİ
Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın, bu açıklamasının ardından harekete geçen Yeminli Çevirmenlik Federasyonu (TURÇEF) bu konuda 13 isim belirleyerek bunu anlamlarıyla birlikte Cumhurbaşkanlığına önerdi.
CİNGÖZ; “ASTRONOT KELİMESİNİN
TÜRKÇE KARŞILIĞI 13 İSİM BELİRLEDİK”
Türkiye Cumhuriyetinin gelişimi, ülkenin uzaya gitme noktasında katkıda bulunmak için yaptıkları bu çalışmadan son derece mutluluk duyduklarını ifade eden Yeminli Çevirmenlik Federasyonu (TURÇEF) Genel Başkanı Müjgan Cingöz, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın "Öncelikle sayın Cumhurbaşkanımızın açıklamaları bizleri sevince boğmuştur. Sayın Cumhurbaşkanımız bu konuyu bir adım daha öteye götürerek ‘Gelin, Türk Uzay yolcularına Türkçe bir isim bulalım’ çağrısı yaptı. İşte bizde bunun üzerine federasyon olarak hemen çalışmalara başlayarak ‘astronot’ kelimesinin karşılığında 13 isim belirledik. Tabiki öncelikle bu konuyu federasyon üyelerimizle paylaşıp önerilerini aldık. Yerelleştirme lokal dilde olmayan yabancı bir kelimenin yerel dile uyarlanmasıdır. Yerelleştirme, yani lokalizasyon, çevirisi yapılmak istenen kaynak dildeki sözcüklerin, çevrilecek olan dildeki bireylerin kültürel, sosyal ve davranışsal özellikleri dikkate alınarak uyarlanmasıdır. Biz de TURÇEF olarak ‘Astronot’ kelimesinin karşılığı olarak 13 sözcük bulduk. Bu sözcükler astronot kelimesinin öz Türkçe karşılıklarıdır.
“ÜYELERİMİZ (TERCÜMANLAR)
ÇALIŞMALARINI TAMAMLADI”
Bu doğrultuda, Türkiye’de 9 dernek ve yurtiçi ve yurtdışı temsilciliklerimizdeki 3 bin dolayında üyemizin içindeki mütercim tercümanlar ve dil bilimciler yaptıkları çalışmaları belirlediler ve şu isimleri buldular: GÖKER (Göklerdeki kişi); GÖKMEN (Gökyüzündeki adam);  GÖKCAN (Gökyüzündeki can); UZANOT (Uzay kişisi);  AĞAN (Yüksek, yukarılara çıkan; Geceleri gökten hızla geçen, ışıklı nokta) ; AĞILGAT (Saygıdeğer; Yıldız, gezegen);  AĞIM (Yükseliş);  AĞRAK (Yükselen ilerleyen); AKAN (Akıcı; Yükselen);  AYGIN (Sınırsız, uçsuz, geniş); AYGINOT (Sınırsız kişi); UZAYER (Uzay kişisi);  EVRENER (Evren kişisi)” dedi.
 

Cuma 22.7 ° / 9.1 °
Cumartesi 12.8 ° / 8 °
Pazar 15.2 ° / 8.1 °