Bugün, 15 Mayıs 2024 Çarşamba

Çocukları uyuşturucan korumanın yolu sevgiden geçiyor

Çocukları uyuşturucan korumanın yolu sevgiden geçiyor

ISPARTA 31.03.2018 05:30:00 0
Çocukları uyuşturucan korumanın yolu sevgiden geçiyor
Isparta Barosu Çocuk Hakları Komisyonu Sorumlu Yönetim Kurulu Üyesi Av.Ayşe Nur Akbay, çocukları madde bağımlılığından uzak tutmanın yolunun sevgiden geçtiğini ifade ederek, çocuklara uyuşturucu satanların 15 yıldan az olmamak üzere hapis cezasıyla cezalandırıldığına dikkat çekti.

Türkiye Barolar Birliği Hukuk Okur Yazarlığı Projesi Isparta’da başladı. Isparta Barosu ve Isparta Belediyesi işbirliğinde 4 konudan oluşan eğitim seminerlerinin ilki dün ‘Çocuklarda Madde Bağımlılığı’ konusunda verildi. Halı Sarayı Düğün Salonu’nda düzenlenen eğitim seminerinde Isparta Barosu Çocuk Hakları Komisyonu Sorumlu Yönetim Kurulu Üyesi Av. Ayşe Nur Akbay, çocukların nasıl madde bağımlılığından uzak tutulması gerektiğini anlatarak, uyuşturucu satmanın ve kullanmanın hukuki boyutları hakkında bilgi verdi.
ISPARTA’NIN EN KÖTÜ KONULARINDAN BİRİSİ
Eğitim seminerinin açış konuşmasını yapan Isparta Baro Başkanı Av. Gökmen Hakkı Gökmenoğlu, “Proje Türkiye Barolar Birliği, Isparta Baro Başkanlığı ve Isparta Belediye Başkanlığı işbirliğinde yapılıyor. Bu proje pilot bir proje. İlk etabı Çorum, Giresun ve Ordu’da uygulandı. Şimdi ise Isparta, Burdur ve Denizli’de yapılıyor. Burada 3 baro gönüllü olduk. Bugünkü konumuz Madde Bağımlılığı. Bu Isparta’nın en kötü konularından birisi. Bu projenin asıl amacı halkımıza eğitim vermek. Verilen eğitimler hukuki anlamda onların avukat, savcı, hâkim gibi konuya vakıf olmasını sağlamayacak ama çok basit, pratik bilgiler verecek. İlerleyen günlerde farklı konularda eğitimler verilecek. Örneğin tüketici hukuku var. Bunlarla ilgili halkımıza eğitim vermek istiyoruz. Örneğin bir kapıdan satışta nelere dikkat etmek gerekiyor. Bunlar çok pratik ve öz eğitimler. Bu eğitimlerin sonunda katılan tüm arkadaşlara sertifika vereceğiz. Sertifika neticesinde arkadaşlarımız fahri hukuk müfettişi olacaklar. Kendi komşusuna hukuki bir uyuşmazlık gösterdiği zaman ne yapması gerektiğini anlatabilecekler” dedi.
Isparta Barosu Çocuk Hakları Komisyonu Sorumlu Yönetim Kurulu Üyesi Av. Ayşe Nur Akbay, uyuşturucu kullanımının Türkiye ve dünyada her geçen gün arttığına dikkat çekerek, çocuklarımızı bu zararlı alışkanlıklardan uzak tutmamız gerektiğini anlattı. Sunumuna ‘Neden çocuklar maddeye yönelir?’ sorusuyla başlayan Av. Akbay, şunları söyledi: “Olumsuz ve kötü bir arkadaş çevresi en önemli kaynaklardan birisidir. Çocukların maddeye yönelmesinin sebebinin biri de ailedir. Çocuklar ruhsal açıdan güvene ihtiyacı vardır. Çocuğun yaşamında bedensel ve ruhsal gelişiminde ailenin bu güveni sağlaması gerekir. Eğer sağlamazlarsa çocuklar o ilgi ve güveni başka yerlerde aramaktadırlar. Kendinde özgüveni olan, ihtiyaçları olduğu zaman anne ve babasıyla konuşabilen, derdini anlatabilen çocuklarda madde bağımlılığı çok nadirdir. O yüzden anne ve babaların çocuklara sevgi göstermeleri gerekir.
ÇOCUKLAR ÖVÜLMEYİ ÇOK İSTER, BU BİR İHTİYAÇTIR
Çocukların hayatı sadece başarıyla odaklanmaması gerekir. Gösterdikleri çabaları ailelerin takdir etmeleri gerekir. Çocuklar övülmeyi çok ister, bu bir ihtiyaçtır. Aileler çocuklarına güvendiklerini, onlara değer verdiklerini bir şekilde anlatmaları gerekir. Çocukların uyuşturucu, alkol ve sigaradan uzak tutmanın en önemli yolu ailedir. Aileler çocuklarına kötü davrandığında ister istemez onları kötü alışkanlıklara itmektedir.Çocuk maddeye yönelmiş ise ailenin amacı çocuklarını yakalamak ve cezalandırmak olmamalı. Aile, çocuğu madde bağımlısı ise ona yardım etmek için elinden geleni yapmalıdır. Ergenlik döneminde çok büyük sıkıntılar olabilir. Kullanmadığı halde çocuklarınızı sırf bazı belirtiler var diye onları suçlamayın.
OKULDA MUTLAKA TAKİP EDİN
Çocuk, madde kullanmaya başladıktan sonra okul başarısı ve notları düşer. Okula devamsızlıklar artar. Genelde ailelerin okul devamsızlığından haberi olmaz. Bunun için çocuklarınızı okulda mutlaka takip edin. 1-2 ayda bir okula giderek, idareciler ve öğretmenlerle konuşun.
BU İŞİN SONU HIRSIZLIĞA KADAR GİDER
Çocuklar madde kullanmaya başladıkları zaman genellikle odadan çıkmaz istemez. Tek başına kalmak ister. Ebeveynlerle temas kurmak ve görüşmek istemez. Buradaki amacı madde kullandığını ailenin öğrenmesini istememesidir. Ayrıca çocuklarda ruhsal değişimler gözlemlenir. Çok neşeli bir çocuk saldırgan olabilir. Çocuk normalden daha fazla para harcamaya başlar. Kullandığı maddenin dozu arttıkça para ihtiyacı da artar. Bu işin sonu hırsızlığa kadar gider.
ARAŞTIRMALARA GÖRE BONZAİ KULLANIMINDA PATLAMA VAR
Araştırmalara göre Türkiye’de son 2yılda bonzai kullanıcı sayısında patlama var. Bağımlıların çoğu İstanbul’da yaşıyor. İstanbul’da bağımlılık yaşının 13 yaşına kadar düştüğü belirlenmiş. İstanbul’da geçen ay 6 bin kişi sadece bonzaiden dolayı AMATEM’lere başvurmuş.Neden bonzaide patlama oldu? Uzmanlara göre bonzai konusunda yasal boşluklar vardı. 2011 yılına kadar internette bu maddeler ekmek gibi satılıyordu. Çocuklar buralardan çok rahat şekilde bunu temin edebiliyorlardı. Ayrıca bu madde idrar testlerinde tespit edilemiyor. Fiyatı da çok ucuz olduğu için çocuklar bunu çok rahat şekilde temin edebilmektedir.
BİREY KENDİ İRADESİYLE KURTULMAK İSTEMELİ
Maddelerden kurtulmak isteyen bir birey kurtulmak istiyorsa kendi iradesiyle bunu istemesi lazım. Çünkü tedaviye başladıktan sonra kişi belirli alışkanlıkları terk etmesi gerekir. Çocuk yeni başladıysa bu maddeye kurtarmak daha kolay oluyor. Ama 5-10 yıllık bir süreç geçtiyse kurtarmak biraz daha zor oluyor.”
ÇOCUKLARA YÖNELİK YAPILMIŞSA 15 YILDAN AZ CEZA ALAMAZLAR
Öte yandan uyuşturucu kullanan ve satan kişinin cezaları hakkında bilgi veren Av. Akbay, “Türk Ceza Kanunun 188. ve 192’inci maddeleri arasında uyuşturucu ve uyarıcı maddelerinin ticareti ve kullanılması suçları düzenlenmiştir. 188’inci maddeye göre uyuşturucu ve uyarıcı maddeleri ruhsatsız veya ruhsata aykırı olarak imal, ithal ve ihraç eden kişi 20 yıldan 30 yıla kadar hapis cezasına çarptırılabilir. Uyuşturucu ve uyarıcı maddeleri ruhsatsız veya ruhsata aykırı olarak ülke içinde satan, satışa arz eden, başkalarına veren, sevk eden, nakleden, depolayan, satın alan, kabul eden, bulunduran kişiler 10 yıldan az olmamak üzere hapis ve 20 bin güne kadar adli para cezası ile çarptırılır. Eğer bu satış çocuklara yönelik yapılmışsa 15 yıldan az ceza alamazlar. Kullanmak için uyuşturucu veya uyarıcı madde satın alan, kabul eden veya bulunduran veya bu maddeleri kullanan kişi 2 yıldan 5 yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır. Ancak bu kullanıcı kişilere çoğu zaman denetimli serbestlik uygulanmaktadır” şeklinde konuştu.
3 EĞİTİM SEMİNERİ DAHA DÜZENLENECEK
Proje kapsamında 13 Nisan’da Boşanma Nedenleri ve Sonuçları, 26 Nisan’da Sitede ve Apartmanlarda Yaşanan Sorunlar ve Çözüm yolları, 10 Mayıs’ta da Tüketici Hakları konularında eğitim seminerleri düzenlenecek.GÜLSES GAZETESİ

Anahtar Kelimeler:
Çarşamba 19.3 ° / 9.2 °
Perşembe 21.2 ° / 10 °
Cuma 26.6 ° / 13.2 °