Bugün, 12 Mayıs 2024 Pazar

CHP Isparta Milletvekili Yalım Halıcı; Suçları Emekli Çiftçi Olmak Mı?

CHP Isparta Milletvekili Yalım Halıcı; Suçları Emekli Çiftçi Olmak Mı?

ISPARTA 16.11.2023 11:22:00 0
CHP Isparta Milletvekili Yalım Halıcı;  Suçları Emekli  Çiftçi Olmak Mı?

CHP Isparta Milletvekili Yalım Halıcı, Çiftçi Kayıt Sistemi’ne (ÇKS) kayıtlı emekli çiftçilerin emeklilere tek seferlik verilen 5 bin TL’lik ikramiyeden yararlanamamasına tepki göstererek; “Ülkemizin tarımsal üretimine katkıda bulunan bu üreticilerimizin kapsam dışı bırakılması kabul edilemez” dedi.

HALICI; “5 BİN LİRALIK ÖDEME 

HİÇBİR YARAYA MERHEM OLMAZ”

Düzenleme ile kapsam dışında bırakılan emekli çiftçilerin mağdur olduğunu ifade eden CHP Isparta Milletvekili Yalım Halıcı; “Yoksulluk sınırının 43 Bin 443 TL’ye açlık sınırının da 13 Bin 334 TL’ye çıktı. TÜİK verilerine göre enflasyon yüzde 61,53’ e tırmandı. Asgari emekli maaşı 7 bin 500 TL civarında. Küçük esnaf, çifçi, memur-emekli ve dar gelirlilerin durumlarının gittikçe kötüleştiği bir ortamda sadece çalışmayan emekliler için bir defaya mahsus 5.000 TL’lik ödeme yapılması hiçbir yaraya merhem olacak nitelikte değildir.

“EMEKLİLERİ ÇALIŞIYOR – ÇALIŞMIYOR DİYE 

AYIRMAK EŞİTLİK İLKESİNE AYKIRIDIR” 

Mevcut durumda 4 milyona yakın emeklinin çalışmakta olduğu bilinmektedir. Bir diğer deyişle sosyal güvenlik destek primi ödeyerek emekli aylığı alan aynı zamanda çalışan emeklilerin kapsam dışı bırakılarak ödenecek ikramiyeden yararlandırılmaması Anayasa’ya aykırıdır. Anayasa’nın 60. maddesinde tanımlanan sosyal güvenlik hakkını zedeleyici, Anayasanın 10. maddesinde tanımlanan ve Anayasa Mahkemesi’nin çeşitli kararlarıyla da açıklığa kavuşturulan kanun önünde eşitlik ve ayrımcılık ilkesini zedeleyecek bir düzenlemedir.”

“ÇKS SİSTEMİNE KAYITLI EMEKLİ 

ÇİFTÇİLERİMİZ MAĞDUR OLDULAR”

“Çiftçi Kayıt Sistemi’ne (ÇKS) kayıtlı emekli çiftçilerimiz bu düzenlemede kapsam dışı bırakılmış, mağdur olmuşlardır. Ülkemizde ÇKS’ye kayıtlı yaklaşık 2 milyon 200 bin çiftçimiz bulunmaktadır. Bu çiftçilerimizin bir kısmı emeklidir. 1- 2 dönümlük tarlasında, ülkemizin tarımsal üretimine katkıda bulunan bu üreticilerimizin kapsam dışı bırakılması kabul edilemez” dedi. 

 

 


Pazar 15.2 ° / 8.1 °
Pazartesi 16 ° / 7.8 °
Salı 18.3 ° / 6.6 °