Bugün, 10 Mayıs 2024 Cuma

Cezaevinde % 40 boşalma

Bakanlar Kurulu'nın kararnamesiyle yürürlüğe giren şartlı salıverme FETÖ operasyonları sonrasında hınca hınç dolan Isparta Cezaevi'nde de bir rahatlama sağlayacak. Kararı destekleyen Baro Başkanı Gökmenoğlu, 'cezaevlerinin yoğunluk du

ISPARTA 18.08.2016 05:30:00 0
Cezaevinde  % 40 boşalma
Bakanlar Kurulu'nun OHAL kapsamında çıkardığı 671 Sayılı Kanun Hükmünde Kararname ile cezaevlerinde rahatlama olacak. Kanun Hükmünde Kararname ile belirlenen kriterlere uygun tutuklular adli kontrol şartıyla tahliye edilecek. Uygulama ile Isparta Cezaevi'nde de yüzde 40'lık bir boşalma olması bekleniyor.
BARO'DAN DESTEK
            Baro Başkanı Av. Gökmen Hakkı Gökmenoğlu, mevcut konjektörün değerlendirildiğinde alınan şartlı salıverme kararını olumlu bulduklarını söyledi. Cezaevlerinde yoğunluk yaşandığını, tutukluların konacağı yer bulunamadığını belirten Gökmenoğlu, düzenleme ile Isparta Cezaevi'nde de yüzde 40'lık bir boşalma olacağını tahmin ettiklerini söyledi. Gökmenoğlu, "Cezaevlerinin yoğunluk durumu dikkate alındığında Bakanlar Kurulu'nun bu kararını olumlu karşılıyoruz. Son tutuklamalardan dolayı cezaevlerinin aşırı yoğunluğu nedeniyle olumlu. Eğer böyle bir durum olmasaydı olumsuz düşünürdük" dedi.
DENETİMDE SERBESTLİK
KAPSAMI 2 YILA ÇIKARILDI
         671 Sayılı Kanun Hükmünde Kararnameyle, "Ceza ve Güvenlik Tedbirlerinin İnfazı Hakkında Kanun"a eklenen geçici maddeyle iki yeni düzenleme yapıldı.1 Temmuz 2016 tarihine kadar işlenen suçları kapsayan düzenleme kapsamında, denetimli serbestliğin kapsamı bir yıldan iki yıla çıkarıldı. Böylece, koşullu salıverilmesine iki yıl veya daha az süre kalan ve iyi hali de göz önüne alınacak hükümlülerin cezalarının, koşullu salıverilme tarihine kadar olan bölümü, çeşitli denetimli serbestlik tedbiri uygulanmak suretiyle infaz edilecek.
AİLELERİ İLE YAŞAYARAK
CEZALARINI ÇEKEBİLECEKLER
            Bu düzenlemeyle, hükümlüler cezaevlerinde değil de dışarıda aileleriyle yaşayarak kalan cezalarını çekebilecek. Süreli hapis cezalarına mahkum edilen hükümlüler ise cezalarının "üçte ikisini" cezaevlerinde çekmeleri halinde koşullu salıverilmeden yararlanabiliyordu. Yeni düzenlemeyle bu sürede de değişikliğe gidildi. Bu kapsamda aldıkları hapis cezasının "yarısı" kadar cezaevlerinde kalan hükümlüler koşullu salıverilmeden yararlanabilecek.    
KİMLERİ KAPSAMIYOR
-              Aşağıdaki suçları işlemiş olanlar bu düzenlemenin kapsamı dışında. Bu suçlar şunlardır:
a) Kasten öldürme (madde 81,82):
b) Altsoya,üstsoya, eşe veya kardeşe ya da beden veya ruh bakımından kendisini savunamayacak durumunda bulunan kişiye karşı işlenen kasten yaralama veya neticesi sebebiyle ağırlaşmış yaralama suçları;
c) Cinsel dokunulmazlığa karşı suçlar (madde 102,103,104,105)
d) Özel hayata ve hayatın gizli alanına karşı suçlar (madde 132,133,134,135,136,137,138):
e) Uyuşturucu veya uyarıcı madde imal veya ticareti (madde 188):
f) Devletin güvenliğine karşı suçlar;
g) Anayasal düzene karşı suçlar;
h) Milli savunmaya karşı suçlar;
ı) Devlet sırlarına karşı suçlar ve
i) Terörle Mücadele Kanunu kapsamına giren suçlar.
                Düzenleme 1 Temmuz 2016'dan öncesi suçları kapsıyor.
 Akdeniz Gazetesi

Anahtar Kelimeler:
Cuma 22.7 ° / 9.1 °
Cumartesi 12.8 ° / 8 °
Pazar 15.2 ° / 8.1 °