Bugün, 12 Mayıs 2024 Pazar

Çavuşun Kendilerine Yevmiyelerini Vermediğini Söyleyen Tarım İşçileri; Hakkımızı İstiyoruz

Çavuşun Kendilerine Yevmiyelerini Vermediğini Söyleyen Tarım İşçileri; Hakkımızı İstiyoruz

ISPARTA 17.12.2022 12:10:00 0
Çavuşun Kendilerine Yevmiyelerini Vermediğini Söyleyen Tarım İşçileri;  Hakkımızı İstiyoruz

Isparta’da yaklaşık 30 Tarım İşçisi, bahçe sahiplerinin kendilerine verilmek için ödediği paraların Çavuş olarak tabir edilen Hasan Ali Özkan isimli şahsın aylardır kendilerine ödemediğini ve mağdur olduklarını belirterek, “Bu şekilde 58 bin TL alacağımız var” dediler. 

Kış aylarının gelmesi ile birlikte Tarım İşçileri de tarla ve bahçelerdeki işlerini tamamlayarak evlerine döndüler. Ancak, şimdi de işçilere ödenmeyen ücretler işçileri mağdur etti. Alın terlerinin ödenmediğini ifade eden işçiler söz konusu şahıs hakkında dava açmaya hazırlanıyor. 

TARIM İŞÇİLERİ; “HASAN ALİ 

ÖZKAN HAKKIMIZI VERMİYOR” 

Bu konuda Isparta’da yaklaşık 30 Tarım İşçisi, bahçe sahiplerinin kendilerine verilmek için ödediği paraların Çavuş olarak tabir edilen Hasan Ali Özkan isimli kişinin aylardır kendilerine ödemediğini ve mağdur olduklarını belirttiler. Konu ile ilgili olarak açıklamalarda bulunan; Huriye Tekkanat, Mümine Babur, Kezban Koçyiğit, Ayşe Kural, Melahat Çevikbaş, Emine Özdemir, Osman Ali Erkayacan, Zeynep Nurçınar ve Zülfiye Çevikbaş isimli Tarım İşçileri; “Bizler aile bütçemize katkı sağlamak için her yıl özellikle yaz aylarında Isparta merkez ve ilçelere ücret mukabilinde meyve ve sebze toplamaya gidiyoruz.

“YAZ MEVSİMİ 

BOYUNCA ÇALIŞTIK” 

Bu yaz mevsiminde de aynı şekilde Yalvaç, İslamköy, Eğirdir – Tepeli, Barla ve Bedre’de elma toplama, armut seçme, fidan bakımı ve çapaya gittik. Tarımda işçileri toparlayıp onları aracıyla bahçe ve tarla sahiplerinin bahçe ve tarlalarına ücretli olarak götüren bu işi organize eden kişilere ‘Çavuş’ deniliyor. Bu kişiler, işçilerle anlaşıp bahçe ve tarlasında iş yaptıranlardan işçilerin ücretlerini alarak kendi alacağı yol parasını düştükten sonra işçilere dağıtır. 

“ALACAKLARIMIZIN 

ACİLEN ÖDENMESİNİ İSTİYORUZ” 

Bu doğrultuda biz de yaz mevsiminde aslen Isparta Merkez Güneyce Köyünden olan ve Tarım sektöründe Çavuşluk yapan Hasan Ali Özkan isimli şahıs ile anlaştık. Kendisi bizi minibüsü ile çalışma yapılacak bahçe ve tarlalara götürüp çalıştırdı. Ancak, bahçe veya tarla sahiplerinden bize ödenmesi için verilen paraları diğer bir deyişle bizim yevmiyelerimizi yani hakkımız olan ücretleri aradan aylar geçmesine rağmen ödemedi. Bu şekilde yaklaşık 30 kişi mağdur olduk. Kendisinden yaklaşık 58 bin TL alacağımız var. Bu şahsın alacaklarımızı en kısa zamanda hepimize tek tek ödemesini istiyoruz. Aksi takdirde Hasan Ali Ali Özkan hakkında dava açacağız ve hakkımızı hukuk önünde arayacağız” dediler. 

Haklarının ödenmediğini ifade eden Tarım İşçileri 

İşçilerin paralarını ödemediği ifade edilen Çavuş Hasan Ali Özkan 


Pazar 15.2 ° / 8.1 °
Pazartesi 16 ° / 7.8 °
Salı 18.3 ° / 6.6 °