Bugün, 14 Mayıs 2024 Salı

Cansu Timur’un ISPARTA İzlenimleri: CHP Oyuna Geri Döndü, İYİ Parti’de Son Durum

Cansu Timur’un ISPARTA İzlenimleri: CHP Oyuna Geri Döndü, İYİ Parti’de Son Durum

ISPARTA 29.04.2023 18:04:00 0
Cansu Timur’un ISPARTA İzlenimleri:  CHP Oyuna Geri Döndü,  İYİ Parti’de Son Durum

Isparta’da oy oranları birbirine yakın olan üç parti, AKP’nin elinden bir milletvekilini almaya çalışıyor. CHP ve MHP, 2018’de kaybettikleri vekil sandalyesine tekrar göz dikmiş durumda. İYİ Parti ise Akşener’in Altılı Masa’dan kalkıp oturması sonrası artan tepkileri azaltmanın peşinde. 

Cumhurbaşkanı ve milletvekili seçimlerine çok kısa bir zaman kaldı. Medyascope il il seçmenin nabzını tutuyor. Bu kez, Akdeniz’in kuzeyinde Göller Yöresi’nde bulunan Isparta’dayız. Gülleriyle ünlü Isparta, eski Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel’in memleketi. Isparta için Süleyman Demirel’in anlamı büyük. 

İmamoğlu’nun mitinginden geriye kalan: “En son Demirel’de böyle kalabalıktı” 

Seçim sürecinde kentte ilk mitingi de cumhurbaşkanı yardımcısı adayı ve İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu yaptı. Aynı gün hem Isparta hem Burdur’da miting yapan İmamoğlu’nun Isparta mitingindeki kalabalık çok konuşuldu. Biz de kentte, İmamoğlu’nun mitinginden geriye kalanları yurttaşlara sorduk. Millet İttifakı’nı desteklemeyen bir esnaf da kent meydanındaki mitingi izlediğini belirterek, “Ben hangi görüşten insan gelirse izlerim. Ama bu oy tercihimi değiştirmez” dedi. Bazı yurttaşlar ise İmamoğlu’ndan kızgınlıkla bahsetti ve “Yanlış tarafta duruyor”, “Belediye başkanı neden miting yapıyor ki” ve “Protesto ettim, bilerek izlemeye gitmedim” diye konuştu. Millet İttifakı’nı destekleyen yurttaşlar ise mitingden övgü ile bahsederek, “En son Demirel’in mitinglerinde böyle bir kalabalık yaşanmıştı” ifadelerini kullandı.

81 ilde seçimin nabzını tutuyoruz. Bütün il izlenimi videolarımız için aşağıdaki YouTube oynatma listemizde gezinebilir, şehrinizi bulabilirsiniz:

2018’de üç partinin oy oranı birbirine çok yakındı

Isparta sokaklarında farklı görüşlerden insanlara rastlamak mümkün. 2018 seçim sonuçlarına bakıldığında da bu çeşitlilik anlaşılıyor. Kent, TBMM’ye dört milletvekili gönderiyor. Milletvekillerinin üçü AKP, biri ise İYİ Parti listelerinden Meclis’e girdi. Ancak oy sayılarına bakıldığında AKP, 133 bin 670 oyla diğer partilere fark atmış durumda. AKP’yi takip eden üç partinin de birbirine çok yakın oylar aldığı görülüyor. 2018 seçimlerinde İYİ Parti 51 bin 451, CHP 46 bin 180 ve MHP 36 bin 666 oy almış. HDP’nin de kentte 5 bin 924 oyu var.

Bu durum, oy sayıları birbirine yakın İYİ Parti, CHP ve MHP’nin milletvekili çıkartma umudunu arttırıyor. CHP ve MHP, 2018’de kaybettikleri milletvekilliğini yeniden kazanmak için çalışıyor, AKP ise elindeki milletvekillerini korumak için. 

Akşener’in masadan kalkması ile İYİ Parti aynı rüzgarı yakalayamıyor

Önceki seçimde CHP Isparta İl Örgütü’nün yaşadığı bazı sorunlar nedeniyle, CHP’ye kayıtlı üyelerin bile İYİ Parti’yi desteklediği konuşuluyor. Bu durumu aşmak isteyen CHP, kentte tanınıp bilinen Hikmet Yalım Halıcı’yı birinci sıradan aday gösterdi. Sokakta da CHP’nin Halıcı ile yeniden milletvekili çıkarabileceği konuşuluyor. Kentte kemik kitlesi oluşan İYİ Parti, Akşener’in Altılı Masa’dan kalkması sonrası kaybettiği rüzgarı yeniden yakalayamıyor. Yine de eski Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel’in manevi kızı olan Aylin Cesur liste başı ve Cesur’un yeniden kazanabileceği konuşuluyor. Sokakta milletvekili seçimlerine ilişkin tahminler, AKP’nin iki, CHP’nin bir, İYİ Parti’nin bir milletvekili çıkarabileceği yönünde. MHP’nin birinci sıra adayı olan Hasan Basri Sönmez de iddialı isimlerden biri. Aday nedeniyle Cumhur İttifakı’nı destekleyenler bu kez AKP yerine daha çok MHP’ye yönelebilir.

“CHP olarak birinci parti olmak istiyoruz”

CHP Isparta İl Başkanı Tansel Dilaver, seçime ilişkin partisinin hedeflerini “Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde Kılıçdaroğlu için en az yüzde 60 oy bekliyoruz. Milletvekili seçimlerinde CHP olarak birinci parti olmak istiyoruz” diyerek sıraladı. Dilaver, Isparta’nın sorunlarını ise şöyle anlattı:

“Isparta kalkınmada öncelikli yöre olmadığı için buraya yatırımlar gelmiyor. Buranın en büyük sorunlarından biri de işsizlik. Isparta’nın üniversitesinin öğrenciler için tercih edilebilir olmasını istiyoruz. Kaliteli, standartları yüksek bir üniversite istiyoruz.”

İYİ Parti Isparta İl Başkanı Hasan Büyükçam, şehrin en büyük sorununun işsizlik ve ekonomik sorunlar olduğunu söyledi. Büyükçam, su sorununa da değinerek, “Isparta’da bir de bu dönem su krizimiz çıktı. Eğirdir Gölü’nü korumamız maalesef mevcut iktidar tarafından yapılabilir bir şey değil. Korunmayan bir Eğirdir Gölü ve duyuyoruz ki bu sene birçok ilçemize su verilemeyecek. Burada onlarca yıllık ağaçlar var. Bu ağaçların sadece yağmur suyu ile beslenebilmesi ve verimli olması mümkün değil” diye konuştu. 

“İkinci vekili çıkarma umudumuz var”

İYİ Parti’den ikinci sıradan milletvekili adayı olan Timuçin Kodaman, partisinin ikinci milletvekilini çıkartabileceğini belirterek, “Beş sene öncesine göre ikinci vekili çıkartma umudumuz var. Burada ana konu Türkiye’nin atmosferiyle ilgili. Fikir hürriyeti ile ilgili bir olay. Bu sessizliğin ben muhalefete yarayacağını düşünüyorum” dedi. 

YURTTAŞLAR NE DÜŞÜNÜYOR?

Isparta’da Erdoğan’ı destekleyeceğini belirten bir yurttaş, “Isparta’da durum yüzde 65 civarıyla Erdoğan olur. Kılıçdaroğlu biraz daha geride kalır. Milletvekili seçimlerine ilişkin kararsızım. Milletvekili listelerine daha bakmadım. Hangisi uygunsa ona vermeyi tercih ederim” diye konuştu. Seçimlerde AKP’yi ve cumhurbaşkanı Erdoğan’ı destekleyeceğini belirten bir yurttaş ise “Bugünkü şartların gösterdiğine göre Türkiye genelinde Tayyip Erdoğan’dan vazgeçemeyeceğiz” dedi. 

Millet İttifakı’nı destekleyeceğini belirten bir Ispartalı, “20 yıldır ülkenin geldiği durum ortada. Geçtim adalet sistemini, eğitimi ama ekonomi kötü durumda. Bu yüzden Kılıçdaroğlu’nu destekleyeceğim” dedi. HDP’li olduğunu söyleyen bir yurttaş, “Selahattin Demirtaş bizim için kimi uygun buluyorsa biz ona oy vereceğiz. Önce bunu indirmemiz lazım. İnsanlar kan ağlıyor artık” diye konuştu. 

SORUNLAR NELER?

Cumhurbaşkanlığı seçiminde Kılıçdaroğlu’nu destekleyeceğini ve geçen günlerde Ekrem İmamoğlu’nun mitingini izlediğini belirten bir emekli yurttaş sıkıntılarını, “İstiyoruz ki artık rahat geçinebilelim. Biz rahatlığımızı istiyoruz, özgürlüğümüzü istiyoruz. Isparta’dan dışarı çıkamıyoruz” diyerek anlattı. İş aradığını belirten bir seçmen ise Isparta’da en büyük sorunun işsizlik olduğunu kaydederek, “Gençler için, kadınlar için iş sahası yok. İŞKUR’a gidiyoruz. İş ilanlarına bakıyoruz, iş bulamıyoruz” diye yakındı. 

Haber: Cansu Timur

Kaynak: Medyascope

 

 


Salı 18.3 ° / 6.6 °
Çarşamba 19.3 ° / 9.2 °
Perşembe 21.2 ° / 10 °