Bugün, 13 Mayıs 2024 Pazartesi

Canlı Yayında Açıkladı; Zor Günler Bizi Bekliyor!

Canlı Yayında Açıkladı; Zor Günler Bizi Bekliyor!

EKONOMİ 1.03.2022 09:22:00 0
Canlı Yayında Açıkladı; 
Zor Günler 
Bizi Bekliyor!
Rusya ve Ukrayna arasında yaşanan savaşın ekonomik etkilerini değerlendiren Türkiye Ekonomi Kurumu Başkanı Prof. Dr. Hasan Kazdağlı; “Bunun hem Rusya’ya hem de Batı dünyasına ekonomik olarak ciddi etkisi olacak. Coğrafya ve ekonomik ilişkilerimiz çok yakın olduğu için, Türkiye’ye de aynı şekilde olacak. Zor günler bizi bekliyor” dedi.
 
Türkiye Ekonomi Kurumu Başkanı Prof. Dr. Hasan Kazdağlı, Rusya ve Ukrayna arasından yaşanan savaşın ekonomik yönüne ilişkin değerlendirmelerde bulunan Prof. Dr. Kazdağlı; “Bunun hem Rusya’ya hem de Batı dünyasına ekonomik olarak ciddi etkisi olacak. Coğrafya ve ekonomik ilişkilerimiz çok yakın olduğumuz için, Türkiye’ye de aynı şekilde olacak.
 
Şimdiden petrol fiyatları dolar cinsinden 100’ü aştı. Avrupa Merkez Bankası’nın yaptığı bazı simülasyonlara göre Avrupa ortalamasında büyümeyi yüzde 0,7 oranında azaltacağı hesaplanmış. Bu yaptırımların ağırlığı, yoğunluğu da büyürse bunun biraz daha fazla olacağı düşünülüyor. En önemli konu; Rusya’nın enerji kaynağı olması ve Batı’nın Rusya’ya bu anlamda bağımlılığıdır. Kısa dönemde bu bağımlılığı ortadan kaldırma imkanının hemen hemen olmadığı, orta vadede mutlaka başka çözümler bulacaklardır. Rusya bakımından da önemli.  Eğer Avrupa pazarını kaybederse gazı nereye satacak? Karşılıklı bir bağımlılık var. Bu konuda uzmanlar; işler çok kontrol edilemez bir noktaya varmazsa gaz tedarikinin kesilmeyeceğini bekliyorlar. Biz de aynı şeyi bekliyoruz.
 
Biliyorsunuz fiyatlar dolar cinsinden belirleniyor ve petrol fiyatıyla endekslenmiş durumda. Petrol artarsa belli bir formülle gazın fiyatı da otomatik olarak artıyor. Bunun, bizim gibi ülkelere çok etkisi olacağı kesin. Hem Rusya hem de Ukrayna’da müteahhitlik işlerimiz var. Onların da etkilenmesi söz konusu. Bu yaz için turizm konusu da aynı şekilde etkilenecek. Tansiyon yatışacak gibi görünmüyor. Putin olayı bir üst seviyeye tırmandırdı. Adeta Ukrayna’nın tamamını bir hedef haline getirdi. Zor günler bizi bekliyor. Maalesef zaten sıkıntılı günler yaşıyorduk. Hem tüm dünyayı hem de ülkemizi bu anlamda sıkıntılı bir ekonomik dönem bekliyor diyebiliriz. İnşallah uzun sürmez ve tekrar toparlanma imkanı ortaya çıkar” diye konuştu.
“DÜNYA ESKİSİ GİBİ OLMAYACAK"
Türkiye’nin hem Rusya hem de Ukrayna’dan ciddi bir tahıl ithalatını gerçekleştirdiğine dikkat çeken Prof. Dr. Kazdağlı, şunları kaydetti: “O konuda inşallah sıkıntılar olmaz. Turistler de gelmezse cari açık konusunda ciddi sıkıntılar yaşayabiliriz. Turistler de böyle bir savaş ortamında hele Ukraynalılar Türkiye’ye nasıl gelsin? Bunları izleyip göreceğiz, fakat dünya eskisi gibi olmayacak. Rusya’nın Ukrayna’ya giriş öncesinden farlı bir dünya olacak. Belki olumlu tarafı, soğuk savaş döneminde olduğu gibi Türkiye’nin jeopolitik öneminin biraz daha ön plana çıktığının göstergesi olacak. Türkiye’nin bunu çok iyi kullanması lazım. Yani güven verici şekilde kullanması lazım. Öyle olursa da iki tarafla da ilişkileri dengede götürme imkanı olacaktır. Bu, hem Rusya hem de Türkiye için karlı iş olur.”

Pazartesi 16 ° / 7.8 °
Salı 18.3 ° / 6.6 °
Çarşamba 19.3 ° / 9.2 °