Bugün, 14 Mayıs 2024 Salı

Çanakkale ruhunu anlattılar

Çanakkale ruhunu anlattılar

ISPARTA 19.03.2019 07:50:00 0
Çanakkale ruhunu anlattılar
18 Mart Çanakkale Zaferi ve Şehitler Günü münasebetiyle Gülkent Anadolu Lisesi tarafından hazırlanan anma programında Çanakkale savaşının ne zorluklar içinde kazanıldığı işlendi. Oratoryosu izleyenler duygulu anlar yaşadı.
18 Mart 1915’te yaşanan ve Türk ordusunun kıt imkanlara rağmen Çanakkale Boğazında kazandığı Büyük Zaferin 104. Yıldönümü dün yapılan tören ve etkinliklerle bir kez daha yad edildi. 18 Mart Çanakkale Zaferi ve Şehitler Günü anma ve kutlama törenleri çerçevesinde dün Kültür Sarayında Gülkent Anadolu Lisesi tarafından Özel Anma Programı düzenlendi. Saat 10.30’da başlayan törene; Vali Ömer Seymenoğlu, Ak Parti Milletvekili Mehmet Uğur Gökgöz, Garnizon Komutanı Ferat Vural, İl Milli Eğitim Müdürü Ahmet Yıldırım ve ilin diğer mülki, askeri, adli erkân, siyasi parti, oda, birlik, dernek, vakıf temsilcileri, halk, kamu kurum ve kuruluş temsilcileri, Harp Malulü Gazi, Şehit, Dul ve Yetimler Derneği ile Muharip Gaziler Derneği Başkan ve üyeleri ile şehit aileleri ile öğrenciler katıldı.

Saygı duruşu ve istiklal marşının söylenmesi ile başlayan törende bir konuşma yapan Gülkent Anadolu Lisesi Müdürü Niyazi Karadem şunları söyledi; “Bugün 18 Mart Şehitler Günü. Aynı zamanda Çanakkale Zaferinin 104.yıldönümü. İnsan çalışarak pek çok rütbe ve unvanlar elde edebilir; ama hiçbiri şehitlik ve gazilik gibi olamaz. Çünkü bu rütbeler hayat karşılığında elde edilmekte ve inanç sayesinde kazanılmaktadır. Şehitlik olmadan vatan olmaz. Evet, vatan bir toprak parçasıdır, ama her toprak parçası vatan değildir. Bugün sahip olduğumuz bu cennet vatan, kahraman atalarımızın her karışını kanları ile sulayarak bize emanet ettikleri topraklardır. 1071 Yılında Malazgirt Zaferi ile başlayan ve 30 Ağustos Başkomutanlık Zaferi sonrası kurulan Türkiye Cumhuriyeti Devletinin kurulması ile noktalanan süre içerisinde, Anadolu toprakları şehit kanları ile hep sulanmış ve Devletimiz bu vatan için can veren aziz şehitlerimizin ve Gazilerimizin sayesinde bu günlere gelmiştir. İşte bu toprakların vatan kalması için yapılan mücadelelerin hepsi mutlaka çok önemlidir ama Çanakkale Zaferi; dünya tarihinde bir dönüm noktası olmuş, tarihin akışı üzerinde Türk Milleti, belirleyici bir rol oynamıştır.

Evet! Mustafa Kemal Paşa'nın "Ben size taarruzu emretmiyorum, ölmeyi emrediyorum. Biz ölünceye kadar geçecek zaman içinde yerimizi başka kuvvetlerimiz ve kumandanlarımız alacaktır' emri doğrultusunda; mukaddes vatan toprakları için canlarını seve seve vererek bir Milletin kaderini değiştiren, vatanımızı, istiklalimizi, sarsılmaz imanları eşsiz cesaretlerine borçlu olduğumuz aziz şehitlerimiz, dünyada eşi benzeri olmayan bir destan yazmışlardır. Sonuç olarak dünyayı yenenlerin ve kendilerini yenilmez sananların yenilgiye uğradığı Çanakkale; dünya tarihinde ve Türk milletinin belleğinde abideleşen, ebedileşen ve efsaneleşen bir büyük zaferdir. Çanakkale 250 bin şehidin kefensiz yattığı, bir devrin battığı yerdir. Bu nedenle Çanakkale Zaferinin özellikle genç nesillere iyi anlatılması, ecdadımıza ve şehitlerimize bir borcumuz olduğu gibi, geleceğimiz için de önem arz etmektedir.

Diğer taraftan; Çanakkale Savaşı ortaya koymuştur ki, her ne sebeple olursa olsun savaş; büyük bir yıkımı. insanlık onurunun ayaklar altına alınmasını ifade eder. Onun için insanların hiçbir ayrım gözetmeden ve gelecek kaygısı duymadan huzur, sevgi ve kardeşlik içinde bir arada yaşayacakları barış dolu bir dünyanın temelleri dileriz atılır. Aziz Türk milleti geçmişte Çanakkale’de, İzmir’de ve Anadolu’nun dört bir yanında olduğu gibi bu zamanda da Türkiye Cumhuriyetinin varlık ve birliği için Afrin’de Zeytin Dalı Operasyonunda tüm dünyaya varlığını ve gücünü göstermiş, göstermeye de devam etmektedir.

Gazi Mustafa Kemal Atatürk başta olmak üzere, tüm aziz şehitlerimiz ile Gazilerimizi, Şehitler Günü münasebetiyle, bir kez daha saygı ve şükranla anıyor, Yüce Allah'tan rahmet diliyorum. Sözlerime, Şehitlerimize en güzel mısralarla seslenerek son vermek istiyorum. Ey Şehitoğlu şehit! isteme benden makber, Sana avucunu açmış bekliyor peygamber. Ruhları şad olsun” dedi.

Törende yapılan konuşmaların ardından Gülkent Anadolu Lisesi öğretmen ve öğrencileri tarafından özel olarak hazırlanan ‘Çanakkale Zaferi ve Şehitler Oratoryosu’ anma programı gerçekleştirildi. Çanakkale Savaşının ne zorluklar içinde kazanıldığının işlendiği Oratoryoyu izleyenler duygulu anlar yaşadı. Bazı izleyicilerin ise gözyaşlarını tutamadığı dikkat çekti.

Anahtar Kelimeler: anlattılar ruhunu çanakkale
Salı 18.3 ° / 6.6 °
Çarşamba 19.3 ° / 9.2 °
Perşembe 21.2 ° / 10 °