Bugün, 9 Mayıs 2024 Perşembe

Büyük Sorun Kapıda

II. Dünya Savaşı’ndan sonra ortaya çıkan en ağır insani kriz, Isparta’yı da etkiliyor: Cadde ve sokaklarda Suriyeli aile ve çocuklar hayata tutunabilmek için dileniyor. Türkiye’de 1 Milyon Suriye uyruklu çocuk var ve bunların 450 Bin’

ISPARTA 24.08.2016 04:02:00 0
Büyük Sorun Kapıda
HER COĞRAFYADAN
            Birleşmiş Milletler (UN) Isparta’yı ''Geçici Sığınma ve Mülteci Noktası'' ilan etmişti. Bu bağlamda Isparta’da ağırlık Suriye ve Irak olmak üzere sorunlu coğrafyalardan Geçici Sığınmacı bulunuyor. Okula gitmeyen çocukların suça bulaşma tehlikesi de var.
 
GÖÇ EDİYOR
            Antalya Emniyet Teşkilâtı, Isparta ve Burdur’da yaşayan Suriye uyruklu ailelerinden bir kısmının akraba ziyareti bahanesi ile ''Turizm Cenneti''ne geldikleri ve geri dönmediklerinin tespit edildiğini açıkladı.
 
İNSANİ SORUN:
SOKAKTAKİ
SURİYELİLER
            II. Dünya Savaşı’ndan sonra en ağır insani kriz yaşanıyor:
            ''Geçici Sığınmacı ve Mülteciler''
            Özellikle Suriye ve Irak ağırlıklı, ülkelerinde savaş, karışıklık, açlık ve diğer etmenler sonucu göç etmek zorunda kalanların yarattığı insani sorun Isparta’yı da sarsıyor
            Isparta’da ana arterler başta olmak üzere cadde ve sokaklarda Suriye ve Irak’tan göç eden ailelerin bir kısmı sayıları 4- 5’i bulan çocukları ile birlikte hayatlarına idame ettirebilmek için dilenmek zorunda kalıyor.
ÇARPICI ARAŞTIRMA:
450 BİN ÇOCUK
OKULA GİTMİYOR
            Odak nokta Suriye uyruklu kişiler olmak üzere Türkiye sathında yapılan bir araştırma çarpıcı sonuçlar ortaya çıkardı
            Bu bağlamda Türkiye’de 1 Milyon Suriye uyruklu çocuk var
            11- 18 yaş aralığındaki 450 Bin çocuk eğitim- öğretim görmüyor.
            II. Dünya Savaşı’ndan bu yana ortaya çıkan en ağır insani krizin tetikleyicisi olan Suriye’deki çatışma ortamı beşinci yılına girmiş bulunuyor ve sona ereceğine ilişkin bir belirti de yok. Milyonlarca insan evlerini terk edip komşu ülkelere sığınmak zorunda kaldı ve gelecekleri belirsiz. Çocuklar kriz karşısında en ağır bedeli ödeyen ve en ağır yükü taşıyan kesim olmaya devam ediyor. Eğitimleri, duygusal sağlıkları, hatta yaşamları bile risk altında.
            2016 yılı itibariyle yaklaşık 3 Milyon kişiyle Türkiye, en fazla Suriyeli barındıran ülke konumunda. Bu arada Suriyeli çocuk sayısı da 1 Milyon’u aşmış durumda. Ve bunların 450 Bin’i okula gitmiyor! Üstelik Suriye dışındaki 400 Bin civarında bebeğin mülteci olarak doğduğu tespit edildi.
ANTALYA EMNİYET’İ
ISPARTA’YI DA İLGİLENDİREN
BİLGİLER PAYLAŞTI
            Antalya Emniyet Teşkilâtı, Isparta ve Burdur’dan çok yoğun şekilde göç aldıkları yönünde bilgi paylaştı. Antalya Emniyet Teşkilatı, yayınladığı bilgi notunda şu görüşlere yer verdi:
            ''Elbette Suriyeli mültecilerin sokaklara dağılan çocukları Türkiye geneli bir sorun olma özelliği taşıyor. Antalya da, bu sorunun önemli çekim merkezlerinden biri. Burdur ve Isparta illerinde kayıtlı olan yüzlerce Suriyeli aile, Antalya’ya gelen akrabalarının ve tanıdıklarının önerisi ve çağrısıyla turizm kentine geliyor ve burada yaşamaya başlıyor. Suriyeli aileler özellikle kirası düşük olan Kepezaltı’nda yerleşmiş durumdalar.
            Kayıtları Antalya’da olmadığı için de devletten yardım alamıyorlar. Bu yüzden Antalya’daki Suriyeli çocukların sokaklara dağılması normal bir sonuç olarak gözüküyor. Antalya merkezinde yaşayanların yanı sıra, ilçelerde yaşayan Suriyeli mültecilerin çocukları da, ilçe sokaklarına yayılıyor. Yani Antalya’daki sıkıntı tüm kentte giderek büyüyor.'' 

Akdeniz Gazetesi

Anahtar Kelimeler:
Perşembe 19.3 ° / 8.7 °
Cuma 22.7 ° / 9.1 °
Cumartesi 12.8 ° / 8 °