Bugün, 15 Mayıs 2024 Çarşamba

Büyük Fedakarlıklarla Esnafın Yanında Olduk

Büyük Fedakarlıklarla Esnafın Yanında Olduk

ISPARTA 1.10.2021 11:50:00 0
Büyük Fedakarlıklarla 
Esnafın Yanında Olduk
TESKOMB Genel Başkanı Abdülkadir Akgül, pandemi döneminde, Halkbankası ve kredi kefalet kooperatiflerinin büyük fedakarlıklar göstererek esnafın yanında olduğunu söyledi. TBMM Başkanvekili Süreyya Sadi Bilgiç de ‘Esnafına sahip çıkan onlarla beraber devletine sahip çıkan Abdülkadir Akgül’e ve şahsında kadrosuna ve tüm esnafımıza teşekkür ediyorum” dedi.
 
TBMM Başkanvekili Süreyya Sadi Bilgiç ve TESKOMB Genel Başkanı Abdülkadir Akgül, Bölge Birliği Başkanı Ahmet Tural’ın tüm delegelerin oyunu alarak yeniden başkan seçildiği Altıncı Bölge Esnaf ve Sanatkarlar Kredi Kefalet Kooperatifleri Birliği genel kuruluna katıldı.
ESNAFIN DERDİNE KOŞTUK
Türkiye Esnaf ve Sanatkarlar Kredi ve Kefalet Kooperatifleri Birlikleri Merkez Birliği, (TESKOMB) Genel Başkanı Abdülkadir Akgül,  genel kurulda TESKOMB, kooperatifler ve Halkbankası tarafından pandemi sürecinde esnaf ve sanatkarlara sağlanan destekleri anlattı. “Bize destek veren Cumhurbaşkanımızdır, bu hükümetimizdir” dedi. Türkiye’de iki yıl içinde en çok takdir edilen kesim sağlık çalışanları olduğunu ama bir o kadar Halk Bankası çalışanları ve esnaf kefalet kooperatiflerinin de takdir edildiğini kaydeden Akgül “ Esnafın her gün derdine koştuk. Bizim özelliğimiz şu. Halkbankasından son 7 yıl içinde 100 milyar lira para aldık esnafa verdik kefil olduk. Hepsini geri ödedik. Bankaya bir lira borcumuz yok. Biz esnafın içindeyiz. İki ay içinde 1 milyon esnafla karşı karşıya geldik. Bizi 1 milyon esnaf seçip buralara gönderdi. Sizler esnafın oylarıyla seçilip buraya geldiniz. Hepsinin inanın yüzlerini güldürdük. Dedik ki berbere, kahveciye dükkanın kapalı mı gel kardeşim sana 10 bin sana 50 bin lira. Al git kardeşim git evine ekmek götür dedik. Hepsine para verdik. Halkbankasının büyük fedakarlığıyla. Peki nasıl ödenecek git kardeşim  salgın geçene kadar ödeme. Cumhurbaşkanımızın direktifi ve sizlerin gayretiyle bir buçuk yıl para almadık. Daha sonra eski borçları kalanlar, temerrüte düşenler hepsinin borçlarını sildik. Kaldı ki borcunu ödeyemeyen esnaf ve sanatkarın parasını bankaya biz verdik. TESKOMB’un biriktirdiği fonlardan 3 milyar lira ödeyemeyen esnafın parasını bu kooperatifler verdi.
74 MİLYAR LİRA KREDİ DAĞITTIK
2002’de merkez birliğimizde, kooperatiflerimizde çaycının parasını ödeyemiyorduk.  Halbu ki yüzde 20 kesiyorduk. Şimdi yüzde 1.25 kesiliyor. Bir tarafa da para biriktiriliyor. O paramız şu anda 6 milyar lira. Bu para gününde borcunu ödeyemeyen esnaf ve sanatkarın. İcraya düşmesin diye oradan ödeniyor.  Pandemi aşamasında 74 milyar lira kredi dağıttık. 12 milyar lirayı bankamız doğrudan verdi. Genel Müdürümüz Osman Arslan bu işe gövdesini koydu” dedi.
BİZE DESTEK VEREN
CUMHURBAŞKANIMIZDIR
TESKOMB’un bu noktaya AK Parti hükümetleri döneminde geldiğini kaydeden Genel Başkan Akgül “Biz ne olduysak sizin hükümetleriniz döneminde olduk. Bize destek veren Cumhurbaşkanımızdır, bu hükümetimizdir. Halkbankasıdır. Onun için yiğidi öldürürüz ama hakkını veririz. Ben ne olursa olsun Recep Tayyip Erdoğan’a ne laf söyletirim ne de hakkını inkar ederim” diye konuştu. 

ESNAFINIZA VE DEVLETİNİZE SAHİP ÇIKTINIZ
TBMM Başkanvekili Süreyya Sadi Bilgiç de, TESKOMB Covid 19 salgınının esnafımız tarafından daha az zararla atlatılması noktasında TESKOMB Genel Başkanı ve onun başkanlığında tüm başkanlar ve Halkbankası’na esnafa sağlanan plasmandan dolayı teşekkür etti. Bilgiç “Abdülkadir Akgül Başkanım 6 milyar liralık varlıktan bahsetti. Bu varlık zaten esnafın zor günü için biriktirilmiş bir akçe. 2002 yılında boş bir kasa ile alıp bugün 6 milyar lira getirdiniz ama bu 6 milyarın yanında esnafa sağladığınız destek 74 milyar liranın üzerinde oldu. Sadece 6. Bölge Birliği olarak baktığınızda 130 milyon lira bir varlığınız var ama bu varlıkla 5 milyar 125 milyon liralık bir rakamla vatandaşın yanında oldunuz.  Allah hepinizden razı olsun hepinize teşekkür ediyorum iyi ki, varsınız. Devletimiz kendi imanları doğrultusunda uluslararası örgütlerin vermiş olduğu rakamlara baktığınızda kendi yurt içi milli hasılasında göre oranladığında yüzde 9.1 vatandaşa desteğiyle diğer ülkelerden tamamen pozitif olarak ayrışmıştır. Abdülkadir Başkanım bu süreç içinde sadece hibe olarak sağlanan destek 200 milyar lirayı buldu. Bunun içinde sosyal devlet olmanın gereği Aile Politikalar üzerinden verilen destekler yok. Sadece Kovid 19 sürecinde çarpan etkisiyle değerlendirdiğinizde 600 milyar liralık bir desteği sağlayarak ülkemiz bu süreçten diğer ülkelere göre pozitif olarak ayrışarak çıkmıştır. Ben bu genel kurulda bugün gerçekten esnafına sahip çıkan onlarla beraber devletine sahip çıkan devletin bir evladı olmanın çok güzel bir örneğini sergileyen Abdülkadir Başkanımıza, onun kadrosuna ve şahsında tüm esnaflarımıza teşekkür ediyorum” dedi.
 
 
 

Çarşamba 19.3 ° / 9.2 °
Perşembe 21.2 ° / 10 °
Cuma 26.6 ° / 13.2 °