Bugün, 16 Mayıs 2024 Perşembe

Büyük ekonomi barışı

Hükümetin 22 ay arada sonra yeniden çıkarmaya karar verdiği vergi ve prim barışının detaylarını Akdeniz'e açıkladı.

ISPARTA 28.07.2016 05:47:00 0
Büyük ekonomi barışı
Hükümet, 15 Temmuz terörist darbe girişiminden sonra özellikle işveren kesime nefek aldıracak bir düzenlemeye imza atıyor. iş dünyasının tamamını ilgilendiren vergi ve prim barışı, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'ndan geçerek cuma günü TBMM genel kurulunda onaylanması bekleniyor. Yapılandırma kapsamına girecek borçlar için 30 Haziran 2016 tarihi milat olarak kabul edilecek.
BİLGİÇ, DETAYLARI AÇIKLADI
                Yasanın çıkması ve hazırlanması sürecinde önemli bir etkiyi sahip olan TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu Başkanı Süreyya Sadi Bilgiç, kanunun detaylarını Akdeniz Genel Yayın Yönetmeni Soner Toros ile paylaştı.  6552 sayılı yasa kapsamında yapılandırılmış borcunu ödeyemeyenler ile ödemeye devam edenlerin kalan taksitleri için bu düzenlemeden faydalanabileceğini belirten Bilgiç, şu açıklamalarda bulundu:
OLUMSUZLUKLARI ORTADAN
KALDIRACAK BİR DÜZENLEME
                "Vergileri yapılandırıyoruz. 6552 çerçevesinde daha önce yapılmış ama bozulanlara ihya imkanı, vergisini düzgün ödeyenlerin bu yeni sistemden faydalanmalarına imkan getiriyoruz. Belediye alacaklarının vergi türlerini yapılandırıyoruz. Emlak vergisi, çöp vergisi borçlarının yapılanmasına imkan getiriyoruz.
                Kayıt düzeltme başlığı altında stok, demirbaşlar, emtiya, ortaklar, kasa gibi bunlarla ilgili kayıt düzeltme imkanı getiriyoruz. Herkese kayıtlarını düzeltme fırsatı sunuyoruz. Olumsuz defter kayıtlarını, blançoları bozan unsurları ortadan kaldıracak bir düzenleme getiriyoruz.
30 HAZİRAN'A KADAR
KESİNLEŞMİŞ BORÇLAR
                Vergi türleri açısından baktığınızda Kurumlar Vergisi, Gelirler Vergisi, stopajlar, KDV'ler var. Beyannameler var. Motorlu Taşılar Vergisi var. 30 Haziran'a kadar olan bütün kesinleşmiş vergi, sigorta ve vergi türü itibariyle belediye alacakları söz konusu.
                6552'den daha geniş, 6111'nden biraz daha kısıtlı ama daha fazla imkan getiriliyor. Diğerlerinde borç aslı+gecikmiş cezalar YİFE ile güncelleniyordu. Bu yaptığımızda vergisini peşin ödeyene borç aslı dışında kalan kısma YİFE (yurt içi fiyant endeksi) üzeriden hesaplandıktan sonra yüzde 50 indirim imkanı sunuyoruz.
MATRAH ARTIRIM
BİLDİRİMİ DÜZENLEMESİ
                Bir önemli konuda. Matrah artırımı bildirimi. Matrah artırımını bildirdiğinizde 2011'den geriye dönük 5 yıl olarak başlatıyoruz. 2011 beyanlarının yüzde 35, 2012'nin yüzde 30, 2013'ün yüzde 25, 2014'ün yüzde 20, 2015 dönem vergilerinin yüzde 15 oranında artırılmasıyla oluşturulan matrah artırımında yüzde 20 vergi ödeyenin incelemesi ortadan kaldırıyoruz. Esnafı ve herkesi rahatlatacak önemli bir düzenleme. Vatandaşla olan önemli bir vergi ve prim barışı olarak görmek lazım.
Genel sağlık sigortaları ile ilgili ödemeler var, emeklilerin prim borçları var, emekli olup kendi üzerine ticari işletme açanların devlete ödemek zorunda oldukları sosyal güvenlik primleri bu işin içerisine dahil.
BELEDİYE VE SPOR KULÜPLERİNE
72 AY TAKSİT İMKANI GETİRİLİYOR
                6552 sayılı kanuna kapsamında yapılandırılmış borçlarını ödemeyenlere yeniden imkan verilmesi ve kalan taksitler için yeni düzenlemeden yararlanma hakkının verilmesi.  Davalardan vazgeçme koşulu konuluyor.  Maliye alacakları
Gümrük ve Ticaret Bakanlığı alacakları, SGK alacakları ve Belediye vyergi alacakları bu düzenlemenin kapsamında. Belediyelerin ve spor kulüplerin kamuya olan borçları 72 ayda, 36 taksitle ödenebilecek.  Müracaat edenlerin, kanundan yararlananların ilk 2 taksidini ödeme zorunluluğu var. "

Anahtar Kelimeler:
Perşembe 21.2 ° / 10 °
Cuma 26.6 ° / 13.2 °
Cumartesi 27.4 ° / 15.4 °