Bugün, 13 Mayıs 2024 Pazartesi

Bir pencere açıldı bakın neler ortaya çıktı?

Bir pencere açıldı bakın neler ortaya çıktı?

ISPARTA 26.10.2017 07:05:00 0
Bir pencere açıldı bakın neler ortaya çıktı?
Gül kenti Güneykent Belediyesi tarafından hazırlanan 150 bin avro bütçeli ‘Romanlara Açılan Pencere’ başlıklı AB projesi ile Gümüşgün’deki Roman vatandaşlara meslek edindirmeye yönelik kurslar verildi. Gümüşgün’deki Roman vatandaşların seramik kurslarında ürettikleri ürünler Kültür ve Turizm Müdürlüğü sergi salonunda açılan sergide görücüye çıktı.
Güneykent Belediyesi'nin Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Avrupa Birliği Projesi kapsamında Roman vatandaşlar tarafından üretilen seramik ürünleri sergiye çıktı. Romanlara Açılan Pencere isimli proje kapsamında Baladız Mahallesi'nde romen vatandaşlar için seramik, takı, vazo, fincan, kumbara ve güveç yapım kurslarında üretilen seramik ürünleri ve Roman vatandaşların yaşamın içinden fotoğraflarını içeren sergi Kültür ve Turizm İl Müdürlüğünün sergi salonunda açıldı. Dün açılışı yapılan sergi 28 Ekime kadar gezilebilecek. Güneykent Belediye Başkanı Fahrettin Gözgün projenin çok sayıda olumlu sonucunun olduğunu söyleyerek “Roman vatandaşların iş gücü piyasasına dahil edilebilmesi için iş gücü piyasasına erişimlerinin kolaylaşması ve sosyal koruma ile işgücü piyasasına girişlerinin önünde yer alan engellerin ortadan kaldırılması amaçlanarak hazırlanan projenin sonunda ortaya çıkarılan ürünleri Isparta halkının da görmesini istedik” dedi.  
 
Güneykent kasabasının Baladız mahallesinde yaşayan Romanların iş gücü piyasasına entegrasyonlarının ve etkin katılımlarının sağlanması; seramik üretim alanında bilgi ve becerilerinin artırılması ve pazara erişe bilirliklerinin kolaylaştırılması; bununla birlikte danışmanlık rehberlik ve kaynaştırma çalışmaları ile sosyal içermelerine katkı sağlanması amaçlanarak Güneykent Belediyesinin, Süleyman Demirel Üniversitesinin desteği ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Avrupa Birliği Projesi meyvelerini verdi.  SDÜ Seramik Araştırma Uygulama Merkezinde görevli öğretim üyeleri tarafından Baladız’daki Roman vatandaşlara verilen seramik kurslarında üretilen ürünler ve Roman vatandaşların günlük hayatlarından fotoğraflardan oluşan sergi Kültür ve Turizm İl Müdürlüğü sergi salonunda açıldı.    
AÇILAN PENCEREDEN GÜZEL BİR MANZARA GÖRÜLÜYOR
150 bin avro bütçeli ‘Romanlara açılan pencere’ başlıklı AB projesi hazırladıklarını söyleyen Güneykent Belediye Başkanı Fahrettin Gözgün proje kapsamında Gümüşgün’deki eski sağlık ocağı binasının seramik atölyesine dönüştürülerek Roman vatandaşlara seramik kursları verildiğini söyledi. Seramik atölyesinde üretilen seramik malzemeleri ile hem Roman vatandaşların ekonomik bir gelir elde edeceğini hem de sosyal bütünleşme sağlanacağını söyleyen Belediye Başkanı Gözgün “yol üstüne bu seramik kurslarında üretilen ürünlerin satış merkezi kuruldu. Roman vatandaşların ürettiği seramik ürünlerin satışı yapılacak. Hem de kalburdan, el sanatları ürünlerine ve hatta bölgedeki tarım ürünlerine kadar buradan pazarlanması sağlanarak küçük bir Roman pazarı oluşturulacak” diye konuştu.
ROMAN DANIŞMA MERKEZİ (RODAM) KURULACAK
Projenin devamında Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü bünyesinde Roman Danışma Merkezi (RODAM) kurulmasının istendiğini söyleyen Belediye Başkanı Fahrettin Gözgün “Roman vatandaşların büyük bölümü sosyal haklarını bilmiyor, bürokratik işlerini halletmek için nereye başvuru yapacağını bilmiyor, çok istemelerine rağmen sigortalı işe nasıl sahip olacaklarını bilmiyor. Bu durum hem sosyal bütünleşmeyi engelliyor. Hem de bürokratik yorgunluğa sebep oluyor. Roman vatandaşların bu sorunlarını çözmek için proje kapsamında Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü bünyesinde Roman Danışma Merkezi (RODAM) kurulması için çalışacağız. Bu birim Roman ailelere evlilik, yaşam tarzı vb. konularda danışmanlık hizmeti verecek. Böylece Romanlar arasında yaygın görülen çocuk yaşta evlilik gibi sorunların aşılması hedefleniyor. Ayrıca birim İŞKUR ile bağlantılı olacak. İhtiyacı olanlara iş başı eğitimleri ile sigortalı iş imkanı sağlanacak” ifadelerini kullandı.
ARKASI GELMELİ
Projenin kısa vadeli bir sosyal sorumluluk olarak değil uzun vadeli ve sürekliliği olacak şekilde planlandığını belirten Güneykent Belediye Başkanı Gözgün “daha öncede benzeri projeler yapıldı. Örneğin Gönen Kaymakamlığımız Gölbaşındaki Roman çocuklardan mehteran takımı oluşturdu. Çok da güzel bir örnekti. O çocuklar ilk konserlerini verdiğinde gözlerimiz yaşardı ayakta alkışladık, gittik tek tek öptük. Çocuklardan biri ‘biz daha önce hiç böyle bir ilgi ve sevgi görmemiştik’ dediğinde daha da duygulandık. Ama projenin devamı gelmedi. Biz Romanlara açılan pencere projesinin bir defa açılıp kapanan değil, sürekli açık kalan bir pencere olmasını istiyoruz” şeklinde konuştu.
ROMANLARDA ÇALIŞKAN VE ZEKİDİR
Belediye Başkanı Fahrettin Gözgün Roman denildiğinde işsiz, tembel gibi olumsuz tümcelerin akla gelmesinin doğru olmadığını söyleyerek “Baladız’da 25 kişilik Roman nüfus var. Bunların içinde sadece benim bildiğim 5-6 üniversite mezunu genç var. Bu gençler 2 yıllık değil, 4 yıllık Uluslararası ilişkiler, kamu yönetimi, turizm otelcilik gibi nitelikli bölümlerden mezun olmuş gençler. Isparta’da çok iyi yerlerde çalışıyorlar. Kimse belki onların Roman olduğunu bilmiyor. Kafalardaki Romanlarla ilgili olumsuz algıyı kırmak için hem bu örnekleri anlatmalı hem de bunlara yenilerini eklemeliyiz” dedi.

Gülses Gazetesi

Anahtar Kelimeler:
Pazartesi 16 ° / 7.8 °
Salı 18.3 ° / 6.6 °
Çarşamba 19.3 ° / 9.2 °