Bugün, 17 Mayıs 2024 Cuma

Bir çiçeğin dilinden evrenin yakıcı sorunlarına şiirsel eleştiriler

Bir çiçeğin dilinden evrenin yakıcı sorunlarına şiirsel eleştiriler

ISPARTA 17.04.2019 11:21:00 0
Bir çiçeğin dilinden evrenin yakıcı sorunlarına şiirsel eleştiriler
SDÜ Adalet ve Hukuk Topluluğu tarafından düzenlenen “Büyüyen Bedenlerinin İçerisinde Çocuk Kalan Ruhlar: Büyümenin Acısı” başlıklı tiyatral şiir dinletisinde dile gelen bir çiçeğin sevgi, barış, hürriyet, iz bırakma özlemleri anlatıldı. 16 Nisan Salı günü saat 19.00’da SDÜ Prof. Dr. M. Lütfü Çakmakçı Kültür Merkezi’nde sahnelenen tiyatral şiir dinletisinde, güneş sisteminin bir halkası olan gezegenlerde yaşananlar şiirle eleştirildi.

Sanat eserinin merkezinde ‘dile gelen’ çiçek yer aldı. Senaryolaştırılan ve izleyiciler ile direkt etkileşim kurulan ‘Büyümenin Acısı’ adlı eserde, güneş sisteminde yer alan gezegenlerdeki problemler eleştirildi.

“Dünyaya barış gelsin de bir gör”
Tiyatral şiir dinletisinin başrol oyuncularından “Prens” karakteri ile etkileşime geçen “Çiçek”, sevgi ve yaşam özlemini dile getirdi. “Prens” ve “Çiçek” arasında ‘kurşunların hür olduğu bu meşinde sevginin tutsak’  diyaloğu geçti ve büyük bir özlem dile getirildi: ‘Dünyaya barış gelsin de bir gör.’
Kadın sorunları, küresel ısınma, iklim değişikliği, savaş-terör-açlık-su kıtlığı vb. sorunlar nedeniyle evlerinden yurtlarından edilerek savrulan mülteci hayatlar, korkular, bilinmezlikler yalın bir anlatımla sahnelendi.

Tiyatral şiir dinletisinde korkuların tüm evreni titrettiğine atıf yapılarak, özgürlük çağrısı dile getirildi. Finalde ana mesaj ise ‘Gel insan olalım. Toprağın kokusu burnumuzda’ şeklinde verildi.
İki perdelik oyun, yalın dili, dünya sorunlarına getirdiği eleştiriler ve sevgi, barış, hürriyet, iyilik, sağlık, güzellik çağrıları ile iz bıraktı. İzleyiciler gecenin finalinde tiyatral şiirleri sahneleyen Hukuk Fakültesi öğrencilerini ayakta alkışladı. Sanat gecesi çeşitli hediye takdimleri ve toplu fotoğraf çekimi ile son buldu.
 

Cuma 26.6 ° / 13.2 °
Cumartesi 27.4 ° / 15.4 °
Pazar 25 ° / 14.1 °