Bugün, 12 Mayıs 2024 Pazar

Binlerce Kişi Cevap Arıyor! Prim Borcu Olan EYT'li Nasıl Emekli Olacak?

Binlerce Kişi Cevap Arıyor! Prim Borcu Olan EYT'li Nasıl Emekli Olacak?

EKONOMİ 6.12.2022 10:26:00 0
Binlerce Kişi  Cevap Arıyor!  Prim Borcu Olan EYT

Emeklilik hayali kuran milyonlarca vatandaş EYT düzenlemesinden gelen haberlere kilitlendi. Meclis'te görüşülmeye başlayan EYT'lilerin durumu yılbaşı gelmeden çözülecek. Peki prim borcu olan EYT'liler nasıl emekli olacak?

 

Emeklilikte yaşa takılanlar (EYT) ile ilgili düzenleme yasalaştığında, 8 Eylül 1999 öncesinde sigortalı çalışmaya başlamış olanlardan koşulları yerine getirenlere emekli aylığı bağlanacak. Kendi sigortalılığı dolayısıyla BAĞ-KUR veya genel sağlık sigortası (GSS) prim borcu bulunanlar, borç ödeninceye kadar emekli olamayacaklar.  

Emeklilikte yaşa takılanlar (EYT) ile ilgili düzenleme aralık ayında yasalaşırsa ocak ayında dilekçeyi verenlerin emekli aylığı 1 Şubat’tan geçerli olmak üzere bağlanacak. Düzenleme ocak ayının ortalarında bir tarihte yürürlüğe girdiğinde de EYT’liler için sonuç değişmeyecek.

PEKİ PRİM BORCU BULUNAN 

EYT’LİLER NE YAPACAK?

 Emekli aylığı bağlanabilmesi için dilekçe verildiği tarih itibarıyla genel sağlık sigortası primleri dahil, kendi sigortalılığı nedeniyle prim ve prime ilişkin borç bulunmaması gerekir. Peki prim borcu bulunan EYT’liler ne yapacak?

PRİM BORCU OLAN 

BAĞ-KUR'LULAR 

Emeklilik dilekçesi verenlerden 4B (BAĞ-KUR) kapsamında hizmet olarak değerlendirilen süreler dahil olmak üzere prim ödeme yükümlüsü kendisi olup dilekçe verdiği tarih itibarıyla prim borcu bulunanlara, borcu ödeyinceye kadar emekli aylığı bağlanmayacak. Bu kişilerin emeklilik dilekçesi, borcu ödedikleri tarihte geçerli sayılacak ve emekli aylığı, borcun ödendiği tarihi takip eden ay başından itibaren başlatılacak.

En son yapılandırma kanunu geçen yıl çıkartıldı. 30 Nisan 2021 tarihinden önceye ait borcunu dört ay içinde ödemeyen BAĞ-KUR’luların sigortalılık süresi donduruldu. EYT’li BAĞ-KUR’luların emekli olabilmesi için 30 Nisan 2021 tarihinden sonra prim borcunun bulunmaması ve dondurulan süreler dışındaki hizmetlerinin emekli olmaya yeterli olması gerekiyor.

Emeklilik dilekçesi verdiği tarihte prim borcu olmamakla birlikte, emekli aylığı bağlama işlemleri sırasında geçmiş döneme ait brüt asgari ücretin iki tutarına kadar prim borcu olduğu tespit edilenlerin dilekçeleri geçerli kabul edilerek, aylıkları izleyen ay başından geçerli olmak üzere bağlanacak. Hesaplanan prim borçları ise emekli aylığından her ay 3’te 1 oranında kesilerek tahsil edilecek.

Hayatlarının bir döneminde BAĞ-KUR’lu olan 4A (SSK) veya 4C’liler (Emekli Sandığı) sadece 4A veya 4C kapsamındaki hizmetleriyle emekliliğe hak kazanmış olsalar bile BAĞ-KUR prim borçları varsa emekli olamayacaklar. Örneğin 5300 gün SSK’lı çalışması olan EYT’li normalde tek başına bu hizmet süresiyle emekli olabilir. Bu kişinin 300 gün BAĞ-KUR prim borcu varsa, emekli olabilmesi için borcunu ödemesi istenecek.

EYT emekli adayları 'emekli olursam ne kadar maaş alırım?' diye merak ediyor. EYT’nin gündeme gelmesi ile en çok merak edilen bu sorunun yanıtı SGK’nın emekli maaşı hesaplama sayfasından öğrenilebiliyor. Peki o sayfa nasıl kullanılıyor? İşte ‘emekli olursam ne kadar maaş alırım?’ sorusunun cevabını bulmanın yöntemi ile ilgili detaylar…

‘Emekli maaşım ne kadar olacak?’ diye merak edenler öğrenmek için uzun kuyruklar yerine artık internete giriyor. Sosyal Güvenlik Kurumu(SGK)’nun, emekli maaşını merak edenler için yeni bir emekli maaşı hesaplama sistemi hayata geçirmişti. EYT’nin gündeme gelmesi ile birlikte emekli maaşı hesaplama robotuna ilgi artı. Peki o robot nasıl kullanılıyor?

İnternete ‘emekli maaşım ne kadar olacak?’ diye yazdığınızda karşınıza sizi SGK’ya yönlendiren bir link çıkıyor. Açılan sayfaya TC kimlik numarası, SGK sicil numarası, baba adı, nüfusa kayıtlı il ve doğum tarihi bilgilerinizi girmeniz yeterli oluyor.

 


Pazar 15.2 ° / 8.1 °
Pazartesi 16 ° / 7.8 °
Salı 18.3 ° / 6.6 °