Bugün, 14 Mayıs 2024 Salı

Binalarda Hasar Tespit Nasıl Yapılıyor? Duvardaki Her Çatlak Yıkımın Habercisi mi?

Binalarda Hasar Tespit Nasıl Yapılıyor? Duvardaki Her Çatlak Yıkımın Habercisi mi?

GÜNDEM 16.02.2023 23:44:00 0
Binalarda Hasar Tespit Nasıl Yapılıyor?  Duvardaki Her Çatlak  Yıkımın Habercisi mi?

Asrın felaketini yaşayan illerdeki vatandaşların en çok merak ettiği şey; Duvarlarda görülen her çatlağın büyük bir tehlike olup olmadığı... 

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ekipleri Kahramanmaraş merkezli 7.7 ve 7.6 büyüklüğündeki iki büyük depremden etkilenen Gaziantep’te ev ev gezerek çalışmalarını sürdürüyor. İşte deprem bölgesinde yapılan hasar tespit çalışmaları...

DUVARDAKİ HER 

ÇATLAK TEHLİKE Mİ?

Asrın felaketi Kahramanmaraş merkezli depremlerin üzerinden 11 gün geçti… Bir yandan sahada arama kurtarma çalışmaları devam ederken bir yandan da depremin etkilediği tüm illerde hasar tespit çalışmaları devam ediyor. Depremden etkilenen illerden biri de Gaziantep. İl genelinde Çevre, Şehircilik ve İklim Bakanlığı ekipleri ev ev gezerek hasar tespit çalışmalarını sürdürüyor. İl genelinde 11 bin 922 binanın yıkılacağı öğrenilen Gaziantep'te A Haber ekibi hasar tespit çalışmalarını takip etti. Hasar tespit çalışmaları kapsamında ekipler yapıların otoparklarından başlayıp tüm daireleri oda oda geziyor. Görülen çatlakların yeri tek tek belirleniyor ve boyutu inceleniyor.

HER ÇATLAK HASAR DEĞİL

İstanbul'dan Gaziantep'e hasar tespit çalışması için giden ekipler çalışmalar ile ilgili şu bilgileri verdi: Kolon ve kirişlerin yerleri belirleniyor, herhangi bir çatlak var mı bunlara bakılıyor. En ufak çatlaklar dahi kırılarak hasarın boyutu tespit ediliyor. Tüm evleri geziyoruz. Taşıyıcı elemanlarda, kolon ve kirişlerin bağlantı noktalarında herhangi bir çatlak olup olmadığının kontrolü yapılıyor. Taşıyıcı sistemde herhangi bir hasar yoksa rahatlıkla oturulabilir.

KOLONLARDAKİ ÇATLAKLAR 

TAŞIYICI SİSTEME ZARAR VERİYOR MU?

Binanın ana taşıyıcı sistemi kolon ve kirişlerdir. İlk önceliğimiz buralarda çatlak kırık var mı diye kontrol ediliyor. Kolon ve kiriş birleşim noktalarında bir hasar olup olmadığı kontrol ediliyor. Dikkat edilen ana husus şu olmalı: Kolon kiriş ve perde elemanlarında hasar var mı? Kolon ve duvarın birleşim noktalarındaki çatlaklar ve derinliği, taşıyıcı sisteme zarar verip vermediği. 


Salı 18.3 ° / 6.6 °
Çarşamba 19.3 ° / 9.2 °
Perşembe 21.2 ° / 10 °