Bugün, 10 Mayıs 2024 Cuma

Besleme noktaları Isparta genelinde uygulanmalı

Besleme noktaları Isparta genelinde uygulanmalı

ISPARTA 8.05.2018 07:39:00 0
Besleme noktaları Isparta genelinde uygulanmalı
Isparta Hayvan Koruma Derneği Başkanı Aynur Gül Asem, SDÜ’de sokak hayvanları için uygulanan beslenme noktaları projesinin tüm il geneline yayılması gerektiğini belirtti. Asem, “Şehrimizde sokak hayvanlarının çok olduğu bölgelerde besleme noktaları oluşturulmalı. Bu noktalara israf olan ve çöpe atılan yemekler dağıtılarak sokak hayvanlarının karınlarının doyurulması sağlanmalı” dedi..
 
2015 yılında kurulan Haykonfed ve Anadolu hayvan Hakları Federasyonunun Kurucu Üyesi ve Isparta Temsilcisi olan Isparta Hayvan Koruma Derneği sokak hayvanlarına gönül veren insanların çabaları ile çalışmalarını sürdürüyor. Isparta Hayvan Koruma Derneği Başkanı Aysun Gül Asem, “Isparta halkımız sokak hayvanlarına karşı geçmiş yıllara oranla oldukça bilinçlenmiş durumda. Geçtiğimiz hafta SDÜ’de tanıtımı yapılan proje bunun en güzel örneklerinden biri. Üniversite içinde bulunan yemekhanelerden artan yemekleri özel olarak yapılmış kaplarda biriktirilerek daha sonra belirlenen noktalara bu yemeklerin dağıtılması hem israfı önlemesi hem de sokakta yaşayan hayvanların sağlıklı bir şekilde yaşamlarını idame ettirmesi açısından oldukça önemli. Üniversitede uygulanan bu projenin bir an önce Isparta geneline yayılması ve uygulanması gerekmektedir” açıklamasında bulundu.
“SOKAK HAYVANLARININ ÇOK OLDUĞU MERKEZDEN UZAK MAHALLELER SEÇİLMELİ”
ISHAYKOR Başkanı Asem, “Sokak hayvanları sağlıklı ve karınları tok oldukları zamanlarda hiçbir insana saldırmaz. Isparta Belediyemiz ve Orman Su İşleri Doğa Koruma Milli Parklar Şube Müdürlüğümüz sokakta yaşayan hayvanların aşılanması ve tedavisi için gerekli hassasiyeti gösteriyor. Bunlar yapıldıktan sonra geriye sadece karınlarını doyurmak kalıyor. Merkezden ziyade kenar mahallelere bu besleme noktaları oluşturulmalı ve bu noktalara israf olan ve çöpe atılan yemekler dağıtılarak sokak hayvanlarının karınlarının doyurulması sağlanmalı” dedi.
“ASKERİYEDEN ARTAN YEMEKLER TÜM SOKAK HAYVANLARINA YETER”
Asem, “Isparta içerisinde bulunan askeriyenin çöplerini zaten Isparta Belediyesi alıyor. Askeriye içinde artan yemekler çöplerden ayrıştırılabilir ve ayrı şekilde alınabilir. Geçtiğimiz yıllarda zaten böyle bir uygulama yapılıyordu. Belediye personelimizden 2 görevli askeriyeden artan yemekleri alıp Isparta içesindeki belirlenmiş 18 bölgeye 2 yada 2:30 saatlik bir zaman diliminde dağıtımını yapıyorduk. Daha sonra bu uygulama bitti. Biz tekrar bu uygulamanın başlatılmasını istiyoruz” şeklinde konuştu.
“ARAZİDE BESLEME 9 NOKTAYA MAMA VE KEMİK BIRAKIYORUZ”
Dernek üyelerinin ve mahallelerdeki destekçileri ile birlikte yaklaşık 30 kişilik bir gönüllü ekip ile her gün 9 noktada besleme yaptıklarını belirten Asem, “Sokakta yaşayan hayvanlar için her gün belli noktalarda kuru mama ve kemik ile kendi imkanları dahilinde besleme yapıyor. Bu besleme yaptığımız mama ve kemikleri bağış olarak veya kendi bütçemizden karşılıyoruz. Yapmış olduğumuz beslemeler sırasında çok olumlu tepkiler alırken bazen de olumsuzluklarda yaşıyoruz. Sokakta yaşayan hayvanları beslemek suç değil aksine onları beslememek suçtur. 5199. Hayvanları koruma kanununa göre sokak hayvanlarını besleyen insanlara engel olmak veya besleme yapmamaları için baskıda bulunmak suçtur” diye konuştu.
“HALKIMIZ ÖN YARGILI OLMASIN”
Sokak hayvanlarına karşı halkta bir ön yargının olduğunu belirten Asem, “Çoğu kişi sokak hayvanları için çalıştığımızı sansa da biz insanlar ve canlılar için çalışıyoruz. Sağlıklı ve karnı tok olan hiçbir sokak hayvanı bir insana saldırmaz. Bizde çalışmalarımızla karınlarını doyurmaya, yaralı veya hasta olan hayvanları tedavi etmeye çalışıyoruz. Eski bir evde baktığımız 10’a yakın yaralı ve hasta sokak hayvanı var. İlk başlarda mahalleden herkes bizi şikayet etti. Daha sonra insanlar kendileri mama veya yemek ile gelip bu hayvanları beslemeye başladı. İnsanlardaki bu ön yargıyı kırdığımız zaman sokakta yaşayan hayvanları adına çok güzel gelişmeler olacağına inanıyoruz” dedi.
“SATIN ALMAYIN SAHİPLENİN”
Petshoplardan kedi ve köpek alımına dernek olarak karşı olduklarını belirten Asem, “Belediyemizin yapmış olduğu çok güzel bir barınak var ayrıca derneğimizde de sahiplenilebilecek canlar var. İnsanlarımızı petshoplardan hayvan almak yerine sokakta yaşan veya yaşayamayacak durumda olan hayvanları sahiplenmeye davet ediyoruz” şeklinde konuştu.GÜLSES GAZETESİ

Anahtar Kelimeler:
Cuma 22.7 ° / 9.1 °
Cumartesi 12.8 ° / 8 °
Pazar 15.2 ° / 8.1 °