Bugün, 17 Mayıs 2024 Cuma

Başkan Uslu arıcılara uyarı: Kovanlardaki havalandırma sistemleri aktif olsun

Başkan Uslu arıcılara uyarı: Kovanlardaki havalandırma sistemleri aktif olsun

ISPARTA 1.07.2019 16:46:00 0
Başkan Uslu arıcılara uyarı: 
Kovanlardaki 
havalandırma
sistemleri 
aktif olsun
HABER: Yunus ÖZLER
Isparta Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Mehmet Uslu, mevsim normalleri üzerinde seyretmeye başlayan sıcaklardan arıların olumsuz etkilenmemesi için bazı tedbirlerin alınmasını istedi.
 
Özellikle Akdeniz Bölgesi'nde etkili olan sıcakların arılarda strese neden olabileceğini kaydeden Başkan Mehmet Uslu; “Arılar narin bir hayvan olduğu için aşırı sıcak ve aşırı soğuklarda felç geçirme riski fazladır. Bu nedenle sıcaklarda serin ve havadar yerlerde tutulması ve kovanlardaki havalandırma sisteminin de mutlaka aktif bulunması gerekir" dedi.
BAŞKAN USLU; “
Meteorolojik verilere göre ülke genelinde etkili olmaya başlayan yaz sıcaklarının Akdeniz ve çevresinde daha etkili hissedildiğini belirten Isparta Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Mehmet Uslu, aşırı sıcak ve soğuklara karşı oldukça narin olan arıların daha fazla ilgi beklediğini söyledi. Geçtiğimiz yıllarda yaşanan aşırı sıcaklarda pek çok kolonide bulunan arıların aşırı sıcak nedeniyle felç geçirerek telef olduğunu hatırlatan Başkan Uslu, benzer sıkıntıların bu yıl yaşanmaması için tüm arıcıların tedbirli olmasını istedi.
“SICAKLIKLAR 38 DERECEYE
KADAR ÇIKIYOR”
Akdeniz’de hava sıcaklıklarının yazın gölgede 38 dereceye kadar çıktığını 35 derecenin üzerindeki sıcaklığın arıları strese soktuğunu belirten Arıcılar Birliği Başkanı Mehmet Uslu; “Özellikle Isparta’da kaliteli bal üretimi için Ş. Karaağaç, Y. Bademli ve Yalvaç çevrelerinde konaklayan arıcılarımız kovan havalandırmalarını kontrol etsinler. Bunun yanında sıcağı yansıtması için kovanların kireçlenerek örtü tahtası yerine kullanılan malzemenin de izolasyon görevi gören malzemelerle değiştirmelerini öneriyoruz. Burada en önemli husus kovanın havalandırma sisteminin sağlıklı bir şekilde çalışmasıdır. Arılar sıcakla birlikte havasız kaldığında maalesef telef oluyor.
“AŞIRI SICAKLARA
KARŞI TEDBİRİNİZİ ALIN”
Bunun yanında kovanların üstünün de güneş ışığını geri yansıtacak şekilde mutlaka kireçlenmesini tavsiye ediyoruz. Ayrıca içerisinde yoğun arı olan kovanlara (8-9 çerçeve) ikinci kat ballık eklenmesini tavsiye ediyoruz. Bu sistem sayesinde arıların daha rahat nefes alması serin havaya ulaşması sağlanacaktır" diyerek arıcıların aşırı sıcaklara şimdiden tedbir almasını istedi.
 
 

Cuma 26.6 ° / 13.2 °
Cumartesi 27.4 ° / 15.4 °
Pazar 25 ° / 14.1 °