Bugün, 13 Mayıs 2024 Pazartesi

Başkan Mustafa Tutar açıkladı; ITSO’dan ENERJİ Atılımı

Başkan Mustafa Tutar açıkladı; ITSO’dan ENERJİ Atılımı

ISPARTA 12.05.2020 20:05:00 0
Başkan Mustafa Tutar açıkladı; 
ITSO’dan 
ENERJİ 
Atılımı
Isparta Ticaret ve Sanayi Odası (ITSO) Başkanı Mustafa Tutar, Enerji kooperatif kurarak güneş enerjisi üretimi yapmayı planladıklarını belirterek; “Bu kooperatife üyelerimizi ortak edeceğiz” dedi.
 
Türkiye ekonomisinde Koronavirüs seferberliği kapsamında Isparta Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Tutar, önemli bir sektöre yatırım çalışması başlattıklarını açıkladı.
BAŞKAN TUTAR; “ISPARTA’NIN GELECEĞİNE
HİTAP EDEN PROJE AÇIKLAMASINDA BULUNDUK”
Ekonomik düzenle alakalı olarak proje çalışmaları yaptıklarını ve Isparta’nın geleceğine hitap eden 3 adet proje açıklamasında bulunduklarını ifade eden Isparta Ticaret ve Sanayi Odası (ITSO) Başkanı Mustafa Tutar, konu ile ilgili olarak yaptığı açıklamada; “Bu süreci Isparta olarak fazla hasar görmeden atlattık diyebiliriz. Mart ayında oldukça düşen ekonomi hacmimiz Nisan ayında tekrar toparlanma göstermiştir. Bu evde kaldığımız süreçte proje yeni ekonomik düzenle alakalı olarak proje çalışmaları yaptık ve 3 adet Isparta’nın geleceğine hitap eden proje açıklamasında bulunduk. Bunlardan birincisi bu süreçte daha çok öne çıkan tarım ve hayvancılıktan alt yapımızı ve uygun çoğrafi koşullarımızı kullanarak küçük baş besi ve süt yetiştiriciliği yapmayı planlıyoruz. İkinci olarak bu tür pandemi sürecinden etkilenmeyen. Üçüncü olarak yine son zamanlarda değeri kaybolmuş ve yeniden önemi ortaya çıkan meslek liselerinin özel iş garantili meslek lisesi açmayı planlıyoruz.
“ISPARTA’DA TAHSİS OLUNAN LİMİTİN % 85 İ
ÇOK KISA BİR SÜREDE KULLANILDI”
Kısa çalışma ödeneği çalışanı memnun etti belki bazı sektörlerde bu sürenin uzatılması yararlı olacaktır. Denizbank kredisi yararlı oldu ilimizde tahsis olunan limitin % 85 i çok kısa bir sürede kullanıldı. İş hayatı eskisi gibi olması mümkün olmayacak sektör bazlı çok değişiklikler olacak fiyat kazanç oranları oldukça düşecek. Uzaktan iş elektronik ortamdan izlemeler alış veriş bu süreç sonucunda e ticaret katlanarak büyümeye devam edecek.
Ekonomik aktivitenin yavaşlamasıyla istihdam piyasasında nasıl bir etki görünüyor.
“EKONOMİDE ÇARKLAR
YENİDEN DÖNMEYE BAŞLADI”
İlimizde çok aşırı derecede işte çıkartmalar olmadı. Kısa çalışma ödeneği kullanan iş yerleri çok oldu. Sadece part time ve saatlik çalışmalar artık durdu diyebiliriz. Özellikle hizmet sektöründe minimum devamlı eleman çalışma süreci başlayacağını düşünüyorum. Bundan sonraki dönemde ne bekliyorsunuz ne yapmak lazım? Yeniden çarkların dönmesi ne zaman başlar tahmin varmı?
Isparta olarak Mart 15 den sonra yaklaşık 15-20 gün gibi bir süre durma oldu ama ondan sonra iş yerleri gerekli şartları sağlayarak çalışmalarına devam etti. Özellikle durma noktasına gelen mermer sektöründe çarklar tekrar dönmeye başladı.
ÜLKEMİZDE MEYVE FİDANI ÜRETİMİNDE
İLK SIRAYA GELDİK DİYEBİ
Isparta olarak geçen senenin aynı ayına oranlar ihracatımız %11,23 arttı. Mermer olan ilk sektörümüz bu süreçte yerini makine ve aksamına bıraktı (%510 artış) çimento %870 arttı) ve ilk sırada olan Çin ikinci sıraya düşerek birinci sırayı Özbekistan aldı. Özbekistan’a balık ve balık ürünleri ile meyve fidanları gönderiyoruz. Ülkemizde meyve fidanı üretiminde ilk sıraya geldik diyebiliriz” dedi.

Pazartesi 16 ° / 7.8 °
Salı 18.3 ° / 6.6 °
Çarşamba 19.3 ° / 9.2 °