Bugün, 14 Mayıs 2024 Salı

Bana 15 dakika yetki verseler ‘seyyar’ sorununu çözerim

Isparta Lokantacılar, Kasaplar ve Fırıncılar Odası Başkanı Nuri Erdeğer, odaya kayıtlı 180 tane dönerci esnafı varken, seyyar satıcılara gerek olmadığını belirtti.

ISPARTA 14.12.2016 06:07:00 0
Bana 15 dakika yetki verseler ‘seyyar’ sorununu çözerim
Isparta Lokantacılar, Kasaplar ve Fırıncılar Odası Başkanı Nuri Erdeğer, sokak aralarındaki seyyar tostçulardan yakındı. Isparta’da 180 tane dönerci esnafının bulunduğunu ifade eden Erdeğer, işyeri açabilmek için ağır kriterler olduğunu ancak seyyar tostçuların hiçbir kaydı olmadan bu işi yaptıklarını söyledi. Erdeğer, halk pazarlarında satılan yufkalardan da çok şikayet geldiğini dile getirdi.
BUNU YETKİLİLER GÖRMELİ
Dönerci esnafının dükkan açabilmesi için belli kriterleri yerine getirmesi gerektiğine işaret eden Erdeğer, “Bir dönerci açabilmek için bay, bayan lavabosu olacak, hijyen olacak.  Ayrıca etleri saklayacağı yerler gibi belli kriterler var. Ustalık belgesi lazım. Ruhsat alabilmek için pos cihazın, maliye kaydın, yazar kasan olacak. Isparta’da 180 tane tostçu ve dönerci var. Bu kadar tostçu ve dönerci varken seyyar tostçulara gerek yok. Ayrıca sokak aralarında satıyorlar. Onun dumanından herkes etkileniyordur. Isparta yaşanabilir şehir. Bunu yetkililer görmeli. Bu yakışmıyor, utanıyorum. Bana 15 dakika yetki verseler tamamen sorunu çözerim. Belediyenin de bazı konularda denetleme yetkisi yok. Seyyar satıcılarda etler var. Etler dışarıda yarım saatte bozulur. Belediyemiz, Tarım İl Müdürlüğü ve Valiliğimizin bu sorunu çözmesi gerekiyor” dedi.
PAZARLARDA SATILAN YUFKALARDAN ŞİKAYETLER GELİYOR
Öte yandan halk pazarlarında satılan yufkalardan çok şikayet aldıklarını ifade eden Erdeğer, Isparta’da odaya kayıtlı 20’ye yakın yufkacı esnafı olduğunu bildirdi. Erdeğer, “Yufkacılar onur duyduğum, saydığım, sevdiğim bir esnaf grubumuz. Pazarlarda satılan yufkalar var. pazarlarda satılan yufkalar genelde rekabet ediyorlar. Bir de makinede yufka yapanlar var. Makine yufkasının elde yapılan yufkaya göre kalitesiz olduğu söyleniyor. Elde yaptık diye pazarlarda satıyorlarmış. Akşam saatlerinde zabıtanın mesaisi bittiğinde 1 kilogram olması gereken yufkayı, 700-800 gram tezgahın altından halka 1 kilogram diye satıyorlarmış. Böyle sıkıntılarımız var. Halktan isteğim şu; bir ürünün maliyeti var. Bir yufkacının aldığı bir çuval un 90-100 TL. Böyle bakınca 1 kilogram yufka 1,7-1,8 TL’ye geliyor. Bu adam pazarda yufkayı 2 liraya satıyor. bir  yufkacı 2 liraya yufkasını satar mı, satmaz. Bunda mutlaka kalitede ya da kaçak, hurda vardır. Halkımız bunu kendi denetleyecek. Ucuzsa bir sıkıntı vardır diye düşünüyorum. Denetimi tüketici yapacak.”

Anahtar Kelimeler:
Salı 18.3 ° / 6.6 °
Çarşamba 19.3 ° / 9.2 °
Perşembe 21.2 ° / 10 °