Bugün, 11 Mayıs 2024 Cumartesi

Bahçeli Kıvılcımı Yaktı Türkiye'de 19 İlçe İl Olacak; Ancak, Isparta’da Şartları Sağlayan Yok!

Bahçeli Kıvılcımı Yaktı Türkiye'de 19 İlçe İl Olacak; Ancak, Isparta’da Şartları Sağlayan Yok!

GENEL 16.06.2023 10:11:00 0
Bahçeli Kıvılcımı Yaktı Türkiye

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin. Cumhuriyetin 100. yılı olması dolayısıyla “100 il, bin ilçe” açıklamasını yapması Ak Parti tarafından karşılık buldu ve bu konuda çalışma başlatıldı. Buna göre; 81 olan il sayısı 19 artışla 100’e, 922 olan ilçe sayısı ise 78 artışla 1000’e çıkarılacak. Ancak, ortaya konulan şartlara göre Isparta’da il olacak ilçe ve ilçe olacak belde bulunmuyor

Türkiye'de il sayısının 100 olacağı konuşuluyor. Bu durumda 19 ilçe daha il olacak. Konya'da yıllardır il olmayı bekleyen ilçelerden birisi de bu listeye girmeyi başardı. Edinilen bilgiye göre eğer il sayısı 100 olursa Konya'nın bu ilçesi de il olacak.

DEVLET BAHÇELİ KIVILCIMI ÇAKTI! 

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin. Cumhuriyetin 100. yılı olması dolayısıyla “100 il, bin ilçe” açıklamasını yapması AK Parti tarafından karşılık buldu. Konuya ilişkin bir çalışma gerçekleştiren AK Parti, ‘Yerel Yönetimler Yasası’nı ele alırken ‘100 il, bin ilçe’ konusu üzerinde de mesai harcadı. AK Parti Merkez Yürütme Kurulu’nda (MYK) ‘100 il, bin ilçe’ konusu gündeme getirildi ve birtakım çalışmalar yapılarak düzenleme için çalışmalara başlandı. 

İL OLACAK İLÇELER 

İÇİN İSTENEN 8 KRİTER

AK Parti 19 ilçenin il olması için çalışmalara başladı. Bir ilçenin il olabilmesi için nüfusunun en az 100 bin ve il merkezine de en az 30 kilometre uzaklıkta olması gerekiyor.

Nüfus, mevcut şehirleşme ve ulaşım durumu, hinterlandı, ekonomik çeşitliliği ve eğitim durumu gibi birçok göstergesinin değerlendirilmesi gerekiyor. Bunun gibi 8 başlıktaki kriterlere uyan yerler il olacak.

HANGİ İLÇELER İL OLACAK?

İl olmaya aday ilçelerin listesi ise dikkat çekti. Türkiye Cumhuriyeti'nde 81 ile bağlı 922 ilçe bulunuyor. Bu ilçelerden bazılarının nüfusu, birçok ilden daha fazla... 30'u büyükşehir statüsünde olan bu illerimizin arasına katılmak isteyen bazı ilçelerimiz de bulunuyor. Bir ilçenin il olabilmesi için ise nüfus, mevcut şehirleşme ve ulaşım durumu, hinterlandı, ekonomik çeşitliliği gibi birçok göstergesinin değerlendirilmesi gerekiyor.

Öte yandan Optimar Araştırma Başkanı Hilmi Daşdemir ise sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, Cumhuriyetin 100. yılında il sayısının 100'e, ilçe sayısının da 1000'e çıkacağını ifade etti.

İŞTE İL OLABİLECEK 19 İLÇE

Yüksekova, Hakkari

Kahta, Adıyaman

Edremit, Balıkesir

Polatlı, Ankara

Ünye, Ordu

Ergani, Diyarbakır

Kozan, Adana

Cizre, Şırnak

Elbistan, Kahramanmaraş

Ereğli, Konya

Lüleburgaz, Kırklareli

Bandırma, Balıkesir

Fethiye, Muğla

Nazilli, Aydın

Akhisar, Manisa

Erciş, Van

Manavgat, Antalya

Ereğli, Zonguldak

Siverek, Şanlıurfa

İskenderun, Hatay

Çorlu, Tekirdağ

İnegöl, Bursa

Alanya, Antalya

Tarsus, Mersin

Gebze, Kocaeli

DÜZENLEME SEÇİM SONRASI

Yeni il ve ilçeler için TBMM'den yasa çıkarılması gerekiyor. Düzenlemenin Mart 2024'te yapılacak yerel seçimlerden önce yasalaşması beklenmiyor. İl ve ilçe olmak isteyen bölgeleri küstürmemek adına sürecin planlamasının mahalli idareler seçimleri sonrasına bırakılmasının daha uygun olacağı ifade ediliyor.

TÜRKİYE'DE KAÇ İLÇE VAR?

Türkiye'de her bir şehrin oldukça fazla sayıda ilçesi bulunmaktadır. Özellikle İstanbul diğer şekillere göre daha fazla ilçeye sahiptir. Bu doğrultuda Türkiye'nin farklı şehirlerinde değişik sayılarda ilçeleri bulunur. Şu an güncel 2023 bilgileri doğrultusunda toplamda 922 tane ilçe bulunmaktadır.


Cumartesi 12.8 ° / 8 °
Pazar 15.2 ° / 8.1 °
Pazartesi 16 ° / 7.8 °