Bugün, 8 Mayıs 2024 Çarşamba

Bağımsız Milletvekili Adayı Mustafa Aydemir; Isparta İlklerin Şehri Dedik, Biz Bunu Hep Birlikte Başaracağız

Bağımsız Milletvekili Adayı Mustafa Aydemir; Isparta İlklerin Şehri Dedik, Biz Bunu Hep Birlikte Başaracağız

ISPARTA 20.04.2023 18:41:00 0
Bağımsız Milletvekili Adayı Mustafa Aydemir;  Isparta İlklerin Şehri  Dedik, Biz Bunu Hep  Birlikte Başaracağız

Bağımsız Milletvekili Adayı Mustafa Aydemir, Yeşil Isparta Projesinin detaylarını kamuoyu ile paylaşırken, bu proje ile Isparta’nın her yerinde elektrik enerjisi ve ısınmanın ücretsiz hale geleceğini, halk ortaklı kurulacak güneş enerji santralleri sayesinde hem doğalgaz kullanımın da hem de köylerde de odun kömür kullanımının tarihe karışacağını söyledi. 

Isparta Bağımsız Milletvekili Adayı Mustafa Aydemir, seçim çalışmalarına aralıksız devam ediyor. Bir yandan ziyaretlerine devam eden Aydemir diğer yandan da büyük önem verdiği ve Isparta’nın kaderini etkileyecek Yeşil Isparta projesini her ortamda anlatmaya devam ediyor . Aydemir, bu konuda yaptığı açıklamada Yeşil Isparta projesine ilişkin şu bilgileri verdi.

“Değerli Ispartam hepinizi saygı ve sevgiyle selamlıyorum. Seçim yaklaştıkça iyice dozu artan siyasi çekişmelerden kutuplaşmalardan ve söylemlerden kendimizi kurtarıp sağlıklı bir şekilde düşünebilsek Isparta’mızın, Dünyanın ve Türkiye’nin en önemli sorunların başında küresel ısınma ve iklim değişikliği geldiğini göreceğiz.  Bunun başlıca sebebi endüstri devriminin sanayi devriminden sonra kullanımı aşırı şekilde artan kömür, doğalgaz gibi enerji kaynaklarının yoğun bir şekilde kullanılması sebebiyle  atmosferde oluşan sere gazı etkisiyle birkaç derece daha ısınmasıyla birlikte dünyamızın dengesi bozulmuştur. Bir tarafta yangınlar, kuraklıklar, diğer tarafta depremler,  seller fırtınalar insanları tehdit etmektedir. Bunun neticesinde Birleşmiş Milletler öncülüğünde bazı kararlar alınarak iklim sözleşmesi tasarısı hazırlanmıştır. Dünya devletleri de bu sözleşmeye uyacaklarını taahhüt etmişlerdir. Ülkemiz de bu sözleşmeyi imzalayarak bu kararlara taraf olmuştur. Buna göre 2053 yılında 0 karbon emisyonuna ulaşmayı taahhüt etmiştir. 2035’li yıllardan sonra ülkemize sıfır benzinli ve dizel araç girişi yasaklanacaktır. Bunu Avrupa yapıyor, hatta yasaklıyor. Bunun yerine elektrikli araçlar olacak, yeşil Isparta dediğimiz yakıtlar kullanılacak. Isparta ilklerin şehri dedik. 

BU PROJEYE HER 

HANE ORTAK OLACAK

Yeşil Isparta projemizin önemli bir ayağı da biran evvel halkımızın da ortak olduğu her hanenin de ortak olduğu bir rüzgar ve HES güneş enerjisi santrali projesi yapalım, buna kooperatif bazlı ortaklık modeli getirelim dedik ve buna halkımız ortak olsun dedik. Onlarda elini taşın altına koyup bir hak sahibi olsunlar, bunun neticesinde evsel elektrik ve ısınma için gerekli olan enerjiyi ortak kullanımla karşılasınlar enerji bedeli olmasın ısınma bedeli olmasın. Bu nasıl olacak? Biz Isparta’nın 12 ilçesi ve 204 köyü ve merkezin tamamında projelendirdik. 

ISPARTA MERKEZDE BU PROJEYE

50 BİN HANE ORTAK OLABİLECEK 

Bugün Isparta merkezinden örnek vereceğim, Isparta merkezinde yaklaşık 250 bine yakın nüfus var, 20 bin civarında da köyler ve beldeler var, biz bunun hesabını yaptığımızda  Isparta merkezinde yaklaşık 50 bin hanenin bu oluşuma ortak olacağını öngördük. Ve günlük 8 kilovatsaat elektrik enerjisi ve 6 ay boyunca  30 kilovat ısınmak için elektrik enerjisi bu rüzgar tüpü  sayesinde güneş santralinden karşılanacak ve bunun bedeli olmayacak. Köylerimizde de 20 bin civarında bir nüfus var, buralarda da yaklaşık 5 bin haneyi bu oluşuma ortak olacağını öngörüyoruz. Buralarda artık odun, kömür kullanılmayacak, ısınmalar elektrikli ısınma pompaları sayesinde olacak. Köylümüz artık odunla, kömürle ısınmayacak, elektrikli dediğimiz ısınma pompalarıyla ısınacaklar. Evsel elektrikte ücretsiz olacak, bunu yaptığımız biz Isparta’da karbon emisyonunun yarısını halletmiş olacağız. Doğalgazdan vazgeçeceğiz, doğalgaz dışarıdan dolarla alınan bir yakıt, karbon emisyonu olan bir yakıt. Ondan vazgeçeceğiz. 

ISPARTAMIZ GÜNEŞ VE RÜZGAR

KONUSUNDA ŞANSLI DURUMDA

Değerli Ispartam, İlimiz yenilenebilir enerji kaynakları bakımından şanslı illerin başında geliyor. Biz Isparta’nın tamamını rüzgar potansiyeli olarak taradık. Güneşde zaten Isparta, Konya, Burdur kuşağı olarak Türkiye’nin önde gelen illeri arasında geliyor. Rüzgarda zaten Isparta’mızın dört tarafı dağlarla çevrili olduğu için o konuda da şanslı. Muazzam rüzgar alan bölgelerimiz var. Buralara rüzgar tüpleri koyacağız. Yani yapımı kolay, avantajlı bir uygulama bu. Biz bunu yakın bir gelecekte yapmazsak üç yada beş yıl sonra buralara bunlar yapılacak, biz bunları yapmazsak yabancı ortaklı şirketler yapacak, holdingler yapacak. Biz bu yaptıklarımızı evimizden veya Kaymakkapı meydanından kafamızı kaldırdığımızda görme şansımız olacak, bunu bir yabancı  holding yapmış demek var bir de  bunu biz bunu yaparsak bunu biz başarırsak evimizin ısınmasını biz yaptık, biz başardık diyeceğiz. Rüzgar tüplerinin bize ait olduğunu göreceğiz ve gurur duyacağız. Bunu yapmakta bir sıkıntı yok, bu projeyi gelin hep birlikte yapalım. Şuanda saflar sıklaştırılıyor, seçmenler partilerin etrafında toplanmaya çalışıyor, ama seçim bittikten sonra hep birlikte göreceğiz, hiçbir şekil değişmemiş, aynı tas aynı hamam., halkımız sorunlarıyla baş başa kalacak. ben diyorum ki vizyonu olana oy verin, projeleri olana oy verin. Hepinize saygılar sunuyorum.”

 

 


Çarşamba 21.6 ° / 8.4 °
Perşembe 19.3 ° / 8.7 °
Cuma 22.7 ° / 9.1 °