Bugün, 12 Mayıs 2024 Pazar

AYM’ye Sert Tepki!

AYM’ye Sert Tepki!

GENEL 20.06.2023 09:55:00 0
AYM’ye  Sert  Tepki!

Vatandaşlar, Anayasa Mahkemesi (AYM)’nin 9 Mart’ta verdiği HDP'nin kapatılması istemiyle açılan davada, partinin Hazine yardımı hesabına tedbiren bloke konulması kararını kaldırması kararının ardından dün de seçim yardımı olarak hazineden ödenen 400 milyon 228 bin 667 TL tutarındaki yardıma tedbiren bloke konulması ile devlet yardımından harcanan kısmın partiden, harcamayı yapan ilgililerden tahsil edilerek Hazineye gelir kaydedilmesini talebini reddetmesi vatandaşlar tarafından büyük tepkiyle karşılandı. 

HDP’nin nasıl bir parti olduğu ve kime hizmet ettiğinin sağır sultanın bile bildiği bir ortamda böyle bir kararın terörizme üstü örtülü destek anlamına geldiğini ifade eden vatandaşlar, AYM’nin sürekli bu partinin lehine kararlar vermesine bir anlam veremediklerini ifade ettiler. 

İŞTE AYM’NİN HDP KARARLARI

Bilindiği gibi, hakkında kapatma davası açılan HDP konusunda Anayasa Mahkemesi 9 Mart 2023 tarihinde Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığının partinin Hazine yardımı hesabına tedbiren bloke konulması talebini reddetmişti. 

Anayasa Mahkemesi dün ise; Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığının 28. Dönem Milletvekili Genel Seçimlerine katılmayan diğer bir deyişle seçimlere kendi kurumsal kimliği ile katılmayan ve Yeşil Sol Parti ismiyle katılan HDP'ye Hazine ve Maliye Bakanlığınca Siyasi Partiler Kanunu'nun ek 1. maddesinin altıncı fıkrası uyarınca ödenen 400 milyon 228 bin 667 TL tutarındaki yardıma tedbiren bloke konulması ile devlet yardımından harcanan kısmın partiden, harcamayı yapan ilgililerden tahsil edilerek Hazineye gelir kaydedilmesini istemişti.

KARAR OY BİRLİĞİYLE ALINDI

AYM, gerçekleştirdiği Genel Kurul toplantısında HDP'nin hesaplarına bloke konulması talebine ilişkin karar verilmesine oy birliğiyle yer olmadığına hükmetti.

AYM DAHA ÖNCE REDDETMİŞTİ

Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı daha önce de HDP’nin hazine yardımı ödenen hesaplarına bloke konulmasını talep etmiş ancak AYM oy çokluğuyla Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı’nın bu talebinin reddine karar vermişti. Yargıtay Başsavcısı Bekir Şahin, 7 Haziran 2021’de HDP’nin kapatılması istemiyle AYM’de dava açmış, AYM Genel Kurulu da 21 Haziran 2021’de iddianamenin kabulüne oybirliğiyle karar vermişti. AYM, Şahin’in talebiyle HDP’nin Hazine yardım hesabına geçici olarak bloke koymuştu.


Anahtar Kelimeler: Tepki!
Pazar 15.2 ° / 8.1 °
Pazartesi 16 ° / 7.8 °
Salı 18.3 ° / 6.6 °