Bugün, 12 Mayıs 2024 Pazar

Atıl Bir ITKM’den Capcanlı Bir Cazibe Merkezine Dönüşün Öyküsü

Atıl Bir ITKM’den Capcanlı Bir Cazibe Merkezine Dönüşün Öyküsü

ISPARTA 25.04.2022 12:32:00 0
Atıl Bir ITKM’den Capcanlı Bir 
Cazibe Merkezine Dönüşün Öyküsü
25 YIL, çeyrek asır… Ortalama, 76 yıllık insan ömrünün, neredeyse 3’te 1’i…
Cennet Isparta’mızın tarihinde ender-unutulmaz ve güzide bir yere sahip, (meşhur adıyla ITKM, yeni adıyla MEYDAN AVM) makus talihini yenerek, mutlu sonla nihayete erdi. Mübarek Ramazan-ı Şerif ayında, bayrama ramak kala ve de 23 Nisan Ulusal egemenlik ve çocuk bayramı gibi çok özel ve anlamlı bir günde, yepyeni umut ve beklentilerle Isparta ve bölge halkımızın, hizmetine girdi. Hayırlı ve uğurlu olsun efendim.
ÖMRÜMÜZÜN GEÇTİĞİ ITKM. TOPRAKLARI
ÜZERİNE BİRAZ NOSTALJİ DE BİZDEN…
Isparta’mızın en merkezi yerinde yer alan ITKM ve MEYDAN AVM toprakları bizlerin açısından da son derece önemli. Adeta ömrümüzün- çalışma hayatımızın geçtiği alanlar olarak mazide kaldı.
 
Gençlik dönemlerimizde şimdiki gibi sahalar yoktu ve bizler mahalleler arası maçlarını tarladan bahçeden dönmüş toprak alanlarda oynar birde akşam üzerleri boşalan beton zeminli ISPARTA halı pazarı olarak kurulan alanda futbol oynardık. ( Şimdiki Meydan AVM camisinin kuzey tarafında. ) O dönem geçti…
 
ITKM alanında bir başka özellik daha vardı. BASIN-BASIM-YAYIN hayatıyla ilgili işletmelerin var oluşuydu. Söz konusu alan içerisinde Demokrat Gazetesi Gülkent gazetesi-Tokoğlu ve Özkaya matbaaları vardı.
 
1976’da Muhabir olarak mesleğe ilk adımı attığımızda, merhum büyüğümüz Selman Irlayıcı’nın sahipliğini yaptığı 3. Büyük yerel Gülkent gazetesi, yine ITKM alanı içinde yer alıyordu. (Şimdiki Foto Hamburg’un tam karşısındaydı.)
Yıllarımız geçti orada sonrası var, (şimdiki Gürman pasajı karşısında yer alan) her daim bir ekol ve adeta meslektaşlarımız için bir okul olan DEMOKRAT GAZETESİNDE 1981-1993 YILLARI arasındaki muhabirlik ve yazı işleri müdürlüğü görevlerimizi Isparta Belediyesine ait kiralık dükkan ve ofislerde geçirdik. Ve oralar, o döneme kadar Isparta ekonomisinin can ve atar damarıydı, Çarşamba pazarı dükkanlarıyla, ticari hareketliliğiyle, güler yüzlü esnaf ve sanatkarlarıyla... Havuzlu kahvesiyle.
(Vefa-komşuluk-dostluk ve esnaf dayanışması ise bambaşkaydı. ) Nostaljiyi bitirip bugüne bakalım mı?
1996’dan sonra söz konusu bu alanın talihi ve çehresi değişti. 4 Belediye başkanı abimiz geldi geçti, proje sorunları yaşandı, uzun bir atıl dönem geçti, adeta Isparta’yı yordu, zaman ve ekonomik kayıplar oldu ancak sonunda 2022’de mutlu sona ulaşıldı. Hani atasözlerimizde “geç olsun, güç olmasın” derler ancak buradaki gerçek şu ki : “ hem geç oldu, hem de güç… “ Önemli olan neticeydi ve şimdi neticeye ulaşmanın mutluluğu var, ilimizde.
TANITIM VE AÇILIŞ
RAKAMLARI ÇOK ÇARPICI
Belediye başkanımız Şükrü Başdeğirmen’in nazik davetiyle önce MEYDAN AVM özel tanıtım toplantısına, daha sonra da 23 Nisan 2022’deki, on binlerce insanımız gibi görkemli resmi açılış törenlerine katıldık ve elde ettiğimiz bilgiler ve rakamlar bize çok çarpıcı geldi. Şu rakamlara bakar mısınız.
- 25 yıllık meşhur bir mazinin adı bu, yani çeyrek asırlık olaydı.
- Şehrin göbeğinde 9125 günlük geçmişe sahip dile kolay.
- 2019’daki ilk icraat, Pazar camisinin ibadete açılmasıydı.
- Ve işe girişildi, 2000 kamyon hafriyat, tesisat kırığı atıldı…
- Ayrıca inşaat alanında birikmiş olan 700 ton su çekildi…
- 4000 kamyonluk malzeme getirildi. (Sirkülasyona bakınız.)
- Ve şimdilik AVM’de % 72’lik doluluk oranı mevcut.
- 7500 m2.lik kültür merkeziyle Türkiye’de tek AVM. (Isparta’mızın en büyük ihtiyaçlarından biriydi bu konu kökten çözüme kavuşturuldu.)
- 180 seçkin mağaza yer alıyor, ki daha da artacağı söyleniyor.
- Kiralanabilir alanı 60.250 m2. Bölgenin büyük cazibe merkezi.
- 1000 araçlık otopark kapasitesi mevcut. (Trafiğe nefes aldıracak.)
- Geçim sıkıntısı ve işsizliğin had safhaya ulaştığı günümüzde istihdama çare olacak. Ve 2000 insan çalışacak, 2000 insan ekmek parası kazanacak. (Aileleriyle düşünün lütfen.)
İşte en önemli kritik olay, bizce bu.
 
2022 Türkiye’sinde evine ekmek götürebilmek istihdama katkı sunabilmek büyük hadise. (İş var, huzur var. Para var, huzur var.) Yoksa, yokluk, yoksulluk başa bela… “Er’lik, varlıkla olur” diyen atalarımız ne kadar doğru söyleyip, bugünleri maziden görebilmişler, değil mi? Meydan Avm ile ilgili çok ilginç ve çarpıcı rakamlar yanında ilimizin ekonomik-sosyal-kültürel ve eğlence hayatına yeniden yön verecek olması da ayrı bir özellik ve güzellik olarak karşımıza çıkmaktadır. Isparta’mız adeta, kültüre, sanata ve sanatçıya doyacak.
Ayrıca “Yaşanılası bir şehir olma yolunda” emin adımlarla ilerleyen, tarihi-doğası-tarımı turizmi-ekonomisiyle cennet Isparta’mızın çok seçkin bir cazibe merkezi haline gelmesine vesile olacağı içinde ha-ya-ti bir öneme sahiptir.
Son bir not iletmek isteriz ki, biliyorsunuz günümüzde enerji çok mühim bir konu. Meydan AVM’nin yüksek katlarına çıkıp etrafı kuş bakışı izlediğinizde, birde dronla takip ettiğinizde çok geniş bir çatı alanı mevcut olduğunu görüyorsunuz.
 
165 bin m2.lik bir alanda oturan Meydan AVM enerjisini, acaba güneş enerjisinden karşılamak mümkün olur mu? Meydan AVM’nin paydaşları bu konuyu gündemlerine alabilir mi? Konu çok teknik hesap - kitap ve mühendislik konusu, ince ve hassas bir iş. Ve de önemli… Ne dersiniz efendim.
Meydan AVM. Isparta’mıza ve bölge insanımıza hayırlar mutluluklar getirsin. Emeği geçen herkese ve her kesime sonsuz teşekkürlerimizi sunuyoruz. Nokta…
Evet… Meydan AVM olayı, bizim tribünden böyle görüldü, ya sizin oradan…
Saygılarımızla.

Pazar 15.2 ° / 8.1 °
Pazartesi 16 ° / 7.8 °
Salı 18.3 ° / 6.6 °