Bugün, 10 Mayıs 2024 Cuma

Atatürk'ün Eğirdir'e Gelişinin 92. Yılı; Muhteşem Programlarla Kutlandı

Atatürk'ün Eğirdir'e Gelişinin 92. Yılı; Muhteşem Programlarla Kutlandı

GÜNDEM 6.03.2022 20:51:00 0
Atatürk
6 Mart Atatürk'ün Eğirdir'e Gelişinin 92. yılı kutlama programı bugün Eğirdir'de gerçekleşti. Saat 10.30'da Atatürk Anıtına çelenklerin sunulması, saygı duruşu, istiklal marşımızın okunmasının ardından Komando Andı ile buradaki tören sona erdi.
 
Saat 11.00'de her yıl Atatürk'ün Eğirdir'e geldiği Demirköprü'de gerçekleşmesi gereken program hava muhalefeti nedeni ile Eğirdir Kapalı Spor Salonunda gerçekleşti. Programa Kaymakam Adem Çelik, Dağ Komando Okulu ve Eğitim Merkezi Komutanı Tümg. Emre Tayanç, Eğirdir Belediye Başkanı Veli Gök, Emniyet Müdürü Yaşar Görgün, Jandarma Komutanı Yüzb. Fatih Türkmen, İlçe Milli Eğitim Müdürü Ahmet Armutoğlu, Daire Müdürleri, Siyasiler, Sivil Toplum Kuruluşu Temsilcileri, Okul Müdürleri, Öğretmenler, öğrenciler ve çok sayıda vatandaş katıldı.
 
Açılış konuşmasını gerçekleştiren ve büyük alkış alan Prof. Dr. Turan Yazgan Anadolu Lisesi Müdürü Sami ÖZER; “Saygı olsun bu çelik atlıların gök tuğuna Tuğu kaldırmış olan orduların ‘Başbuğ’una" -Sayın Kaymakamım -Sayın Garnizon Komutanım -Sayın Belediye Başkanım -Değerli Daire Amirleri, Kıymetli Misafirler! Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu, ilk cumhurbaşkanımız ulu önder Mustafa Kemal Atatürk, bundan tam 92 yıl önce, 06 Mart 1930’da gece saat 02.00 civarında Eğirdir’e teşrif etmişlerdir. Ne mutlu bizlere ki onun tren ile çıktığı yurt gezilerinin bir durağı da Eğirdir olmuştur.
 
Bu bakımdan güzel Eğirdir’imiz, Atasını bağrına basan ve bu onur verici hatırayı hala dün gibi hafızasında taşıyan yerlerden biri olmuştur. Milli Mücadele Dönemi’nde ve yeni Türkiye’nin kuruluş sürecinde durmak dinlenmek bilmeden yoğun bir çalışma faaliyeti içinde olan yüce önder Atatürk, yıllardır ülkenin kurtuluşu ve gelişmesi için insanüstü çabalar sarf etmesi nedeniyle yorgun düşmüş ve kalp rahatsızlığı geçirmişti. Bir süreliğine de olsa dinlenmek maksadıyla 1930 yılı Şubat ayı sonunda İzmir`e gelmişti. Havalar yurt genelinde soğuk gidiyordu. Atatürk, Antalya'nın ılık ikliminde bir hafta kadar istirahat etmeyi düşünmekteydi.
 
Mustafa Kemal ATATÜRK’ün 5 Mart 1930 tarihinde İzmir’den beyaz trenle yola çıkmasının amacı, Denizli üzerinden Isparta ve Burdur bölgesine uğrayıp oradan Antalya’ya gitmekti. 1930 yılında Isparta şehir merkezinde henüz demiryolu bulunmazken, Eğirdir İstasyonu bölgedeki demiryolu ağında son duraktı. Fakat yine de Eğirdir; Denizli üzerinden gelip demiryolu ve ardından karayolu ile Antalya’ya gitmek için sapa bir yerdi. Bu nedenle Atatürk’ün Eğirdir’e gelmesi, yol üzerinde uğramak için gerçekleştirilen bir ziyaretten öte özellikle seçilmiş bir seyahatti. Eğirdir Gölü’nün muhteşem manzarası, Eğirdir’in hastalıklara şifa olan havası ve Milli Mücadele yıllarında göl üzerinden cepheye taşınan mühimmatın Batı Cephesine naklinde kahraman Eğirdirlilerin önemli faaliyetler gerçekleştirmesi sayesinde, ziyaret tavsiyeleri üzerine Atatürk’ün treni Keçiborlu’dan yoluna devam ederek 6 Mart 1930’da Eğirdir demir köprüsüne ulaşmıştı. Eğirdir Kurtuluş Savaşı sırasında, üzerine düşen görevi layıkıyla yerine getirmiş, Eğirdir gençleri vatanı kurtarmak için cepheye koşmuştu.
 
Eğirdir göl yolu ve Eğirdir demiryolu bağlantısıyla Afyon’da konuşlanmış olan Birinci Orduya mühimmat ve asker sevkinin kolaylıkla sağlanması açısından Eğirdir’deki Tren Garının önemi âşikârdı. Bu nedenle Eğirdir Göl Yolu ve Tren Yolu, Kurtuluş Savaşı sırasında gizli bir güç gibi çalıştı. Dolayısıyla Eğirdirliler, Kurtuluş Savaşı boyunca, 222 gün durmadan, gece gündüz demeden ordusuna yardım etti. İşte yıllar sonra Kurtuluş Savaşı’nın dünya tarihine geçmiş başkomutanı, Eğirdir’e gelmişti. Eğirdir halkının Atatürk’ü bağrına basması, onun elini tutması, mavi gözlerinde azmin ve zaferin gururunu görmesi, onlar için yaşadıkça hatırlayacakları gurur dolu bir gündü.
 
Sabahın ilk ışıkları Eğirdir Gölü’nü ve çevresini aydınlattığında muhteşem göl manzarasını bulunduğu vagondan gören Atatürk: “Ne hoş manzara!” diyerek Eğirdir’e iltifatlarını iletmiştir. Atatürk’ün Eğirdir’e geldiğini ve trenin Eğirdir garında olduğunu öğrenenler, tren garının önünde toplanmaya başlamıştır. Büyük misafirin Eğirdir’e gelmesiyle halk, büyük bir coşkuya kapılmıştır. İstasyona giren trenin ikinci vagonunda pencere nihayet açıldı ve karanlık geceyi aydınlatan bir güneş gibi Atatürk’ün o muhteşem çehresi göründü. O anda orada bulunan tüm insanlar sevinçten ve coşkudan adeta kendilerinden geçtiler ve Ata’yı dünya gözüyle bir kere olsun görmenin heyecanıyla neredeyse birbirlerini ezdiler. Eğirdir'lilerin hemen hemen hepsi oradaydı.
 
Atatürk, tatlı bir tebessümle pencereye geldi ve millete bağımsızlığını kazandıran bu ulu çınar, ellerini pencerenin kenarına koydu. İstasyon Meydanı’nın hıncahınç insanla dolu olduğunu görünce mavi gözlerini bu neşeli topluluğa çeviren büyük önder ATATÜRK, sağ elini kaldırıp kendisini görmeye gelenleri içtenlikle selamladı. Ateş gibi parlayan mavi gözleri, minnet duygusuyla dolu binlerce göz ile birleştiğinde, insanların yüreklerinden coşkun bir ırmak gibi sevgi seli akıyordu . O anda herkes Atatürk, Atatürk de herkes oldu. Savaşta halkı ile bir bütün olan Atatürk burada da Eğirdir'liler ile tek yürek, tek beden olmuştu adeta. Eğirdir eşrafı da o kısacık anda bile eli boş gelmemişti oraya. Belediye Başkanı Süleyman Sukuti Yiğitbaşı ve ekibi, Can Ada’yı Atatürk’e hediye etmeyi düşünmüşler ve Can Ada’nın Ata’ya verilme beratını yazdırmışlardı.
 
Atatürk bu beratı memnuniyetle kabul etti. Saat 10.30’u gösterdiğinde Eğirdir İstasyonu’ndaki kalabalık, baş misafirini uğurlamış ve kurtarıcısından ayrılmanın verdiği hüzünle ömür boyu unutamayacakları bu güzel günü hafızalarına en önemli günlerden biri olarak kazımışlardır. Tren Atatürk’ü Kuleönü’ne götürmüş, yüce önder oradan da otomobil ile Isparta’ya uğramış, öğleden sonra Burdur’a ve ardından Antalya’ya gitmiştir. Ata, güzergahta olmamasına rağmen özellikle yolunu uzatıp şehitler diyarı güzel Eğirdir'imize gelerek halkımızın gönlünü fethetmiştir. Bu güzel günün hatırası yüreklerde tatlı bir huzur bırakmıştır.
 
Atatürk’ümüzün övgülerine mazhar olan bu güzel belde, onun bu anlamlı ziyaretini her yıl kutlamakta ve saygıdeğer anısını yad etmektedir. Fikirlerini ilelebet yaşatma ve Atatürk ilke, inkılâplarını ebediyen kalplerde sürdürme temennisiyle hepinizi saygı ve sevgiyle selamlıyorum. “Kızıl gökte parlayan Ay-yıldız'ın nurusun. Sen en büyük milletin, Türklüğün gururusun ! Bu yurdun timsalisin bugün, bütün cihanda Gözler, gönüller senin; senin şeref de şan da!” dedi. Program Prof. Dr. Turan Yazgan Anadolu Lisesi Türk Dili ve Edebiyatı Öğretmeni Züleyha ÜÇAY ŞENTÜRK’ün “Hoş Geliş” adlı şiiri okuması, Prof. Dr. Turan Yazgan Anadolu Lisesi öğrencisi Hatice CAN’ın “ Mustafa Kemaller Tükenmez” adlı şiiri okuması, Prof. Dr. Turan Yazgan Anadolu Lisesi öğrencisi Rüştü KARTAL tarafından “Atatürk Eğirdir Halkıyla Buluşuyor” adlı gösterinin temsil edilmesi, Eğirdir Halk Eğitim Merkezi halk oyunları antrenörü Uğur SOYÇİÇEK koordinatörlüğünde okul öğrencileri tarafından hazırlanan halk oyunları gösterisinin sunulması, Eğirdir Dağ Komando Okulu ve Eğitim Merkez Komutanlığı’nın gösterisinin sunulması ile buradaki programda son buldu.
 
Buradaki programda Komandolarla birlikte dövüş sporlarında yer alan minik Zeynep Elif Altınkeser büyük alkış aldı. Eğirdir Dağ Komando Okulunun sergisinin gezilmesi, komandoların hazırladığı çorba ve ikramların ardından saat 13.00'de Sıfır Atık Parkında mini konser tertip edildi.
SIFIR ATIK PARKINDA VE DEMİRKÖPRÜ
ÜZERİNDEKİ KONSER BÜYÜLEDİ
6 Mart 2022’de Atatürk’ün Eğirdir‘e gelişini anmak adına Eğirdir Kaymakamlığı, Eğirdir Dağ ve Komando Okulu Eğitim Merkezi Komutanlığı ve Eğirdir Belediyesi iş birliği ile Atatürk’ü anma konserinde piyano - fülüt dinletisi yapıldı. Piyano da müzikolog araştırmacı ve halen Isparta Arya Kültür Sanat Merkezi’nde müzik öğretmeni olan Hamraz Lotfi Korul ve Flüt de Isparta Boğaziçi Koleji müzik öğretmeni Ece Karakaya eşlik ettiler. İstiklal marşı ile başlayan program Atatürk’ün sevdiği türküler ile devam etti ve Komando birliği ile Eğirdir halkı istasyon caddesinde buluştu. Buradaki konserde Eğirdir Dağ Komando Okulu Komutanı Tümg. Emre Tayanç ve Eğirdir halkı arasındaki diyaloglar görülmeye değerdi. Aynı konser saat 14.30 sıralarında bu kez protokol ve halkın katılımı ile Demirköprü üzerinde gerçekleşti. Eğirdir Belediye Başkanı Veli GÖK burada emeği geçen müzik öğretmenleri ve komutanlara hediye takdiminde bulundu.
SIFIR ATIK PARKINDA VERİLEN
KONSERLE ÇEVRE BİLİNCİNE DİKKAT ÇEKİLDİ
Piyano da müzikolog araştırmacı ve halen Isparta Arya Kültür Sanat Merkezi’nde müzik öğretmeni olan Hamraz Lotfi Korul ve Flüt de Isparta Boğaziçi Koleji müzik öğretmeni Ece Karakaya'nın çevre bilincine dikkat çekmek için 6 Mart Atatürk'ün Eğirdir'e Gelişi'nin kutlandığı gün konser vermeleri oldukça anlamlıydı. Hatırlanacağı üzere Eğirdir Belediyesi 'SIFIR ATIK' Projesinde pilot bölge olmuş ve bu yolda hayli yol katetti. Eğirdir Belediye Başkanı Veli GÖK'ün talimatları ile ilçemize 'SIFIR ATIK' Parkı kuruldu. Temiz Çevre, Temiz Doğa, Temiz Göl sloganları ile çevre bilincinin daha da yaygınlaştırılması için önümüzdeki günlerde Eğirdir Belediyesinin yeni çalışmaları devreye girecek.
EĞİRDİR MİLLİ MÜCADELEDİR
Eğirdir Bahriye Müfrezesi'nce Eğirdir Gölü üzerinden yapılan asker ve mühimmat nakli ve Eğirdir'in Milli Mücadeledeki 'Büyük Zafer'in kazılmasındaki katkısı 6 Mart Atatürk'ün Eğirdir'e gelişi oldukça önemli. 1914 yılından itibaren 'Fransız Şimendifer İşletme Kumpanyasının Eğirdir Gölü üzerindeki 'Ulaşım İmtiyaz Hakkı'nı ele geçirmesinden sonra 100 tonluk bir Römorkor ile yine bu Kumpanya'nın 51 tonluk mavnaları göl üzerinde her türlü mal ve insan taşımacılığı yapmaya başlamıştı. Kurtuluş savaşı süresince Eğirdir'in işgale uğramamış olması, bunun yanında işgal bölgeleriyle her türlü irtibatın kurulabilir mesafede bulunması, Batı Anadolu'yu Orta ve Güney Anado'luya bağlayan Telgraf, Telefon hattı ve Posta dağıtımının en kolay ve güvenilir biçimde Eğirdir üzerinden yapılabilir oluşu Milli Mücadele'de Eğirdir'in önemini artıran etkenlerdendi. Bu konumu nedeniyle Eğirdir, lojistik destek ve istihrabat çalışmalarında tam bir 'Menzil Noktası' ve 'Siyaset Merkezi' haline gelmiştir. İşte Atatürk'te 6 Mart 1930'da gece 02.30'da son istasyon ve Eğirdir Menzil Merkezi olan ve Büyük Zafer'in kazanılmasında kilit olan Eğirdir'de gece konaklayarak bu muhteşem manzarayı izledi ve dinlendi.
KOMANDOLAR BU KEZ YENİDEN
MARŞLARLA DEMİKÖPRÜYE YÜRÜDÜ
Sabah saatleri itibariyle Eğirdir Caddelerinde marşlarla yürüyen Kahraman Komandolar bu kez saat 14.00 sıralarında Atatürk'ün Eğirdir'e trenle geldiği Demirköprüye yürüdüler, Burada da Protokol ve Halk kahraman komandoları yalnız bırakmadılar. Komandolarımız büyük alkış aldı. Program Komandolarımızın yeniden Deniz Ulaştırma bahçesinde andımızı okumasının ardından son buldu. Eğirdir Belediye Başkanı Veli GÖK; bu yıl gerçekleşen 6 Mart Atatürk'ün Eğirdir'e Gelişi kutlama programında kahraman komandolarımızın büyük katkı sağladıklarını belirterek tüm emeği geçenlere çok teşekkür etti.
 

Cuma 22.7 ° / 9.1 °
Cumartesi 12.8 ° / 8 °
Pazar 15.2 ° / 8.1 °