Bugün, 19 Mayıs 2024 Pazar

Atatürk’ün Isparta’ya gelişini 87. yıldönümünü kutluyoruz

Atatürk’ün Isparta’ya gelişini 87. yıldönümünü kutluyoruz

ISPARTA 6.03.2017 05:00:00 0
Atatürk’ün Isparta’ya gelişini 87. yıldönümünü kutluyoruz
Türkiye Cumhuriyeti’nin Kurucusu; Başöğretmen Gazi Mustafa Kemal Atatürk, 5 Mart 1930’da Eğirdir’de konaklamıştı. Gazi, Kurtuluş Savaşı’nda I. Ordu’ya mühimmat ve gönüllü asker sevkiyatı yapılan Eğirdir Gölü’nü seyretmişti. 6 Mart 1930’da da Isparta’da bir dizi temaslarda bulunmuştu.
Hafız İbrahim Demiralay
Hilmi Çakmakçı
                Gazi, 6 Mart 1930’da Isparta’ya gelmişti. Heyet içerisinde Isparta’ya düşman çizmelerini bastırmayan Kahraman Hafız İbrahim Demiralay ve Tıbbiye öğrencisi iken üniversiteyi bırakıp cephede yaralı askerleri tedavi eden Belediye Başkanı Hilmi Çakmakçı da vardı.
Atatürk’ün Isparta’ya gelişini
87. yıldönümünü kutluyoruz
                1953 yılında Türkiye Cumhuriyeti Kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün naaşı, Etnografya Müzesi’nden Anıtkabir’e taşındığı an Eğirdir’den de 5 KG toprak götürülmüştü. Isparta, bugün Atatürk’ün Isparta’ya gelişinin 87’nci yıldönümünü kutlayacak.
CAN ADA GAZİ’YE ARMAĞAN:
                6 Mart 1930’da Can Ada Beratı, o dönemin Belediye Başkanı Süleyman Sukuti Yiğitbaşı ve Yardımcısı Hatip Hüseyin Uzun tarafından Gazi Mustafa Kemal Atatürk’e verilmişti. (‘- Can Ada, 1980’de tekrar kamulaştırıldı. –‘)
 
BEYAZ TREN, KÖPRÜ’DE:
                Başkomutan Mustafa Kemal Atatürk ve Kurtuluş Savaşı Kahramanı Isparta Milletvekili Hafız İbrahim Demiralay’ın da içinde bulunduğu Beyaz Tren, işte buradan geçmişti.İŞTE O AN: Gazi, Eğirdir Gölü ve Doğa Ana’nın güzelliğine hayranlığını (‘- muhteşem –‘) sözü ile dile getirmişti.
KAHRAMAN HİLMİ ÇAKMAKÇI DA ORADA:
                Gazi, 6 Mart 1930’da Isparta’ya da gelmişti. Karşılayanlar arasında Belediye Başkanı Dr. Hilmi Çakmakçı da vardı. Ve ilk karşılaşma değildi bu… Gazi, Tıbbiye öğrencisi Hilmi Çakmakçı’yı savaş meydanında, revirde görmüştü. Cumhuriyet’in ilanından sonra da Çakmakçı’ya (‘- Isparta’da Belediye Başkanı olması –‘) talimatı vermişti.
NE MUHTEŞEM MANZARA
                Türkiye Cumhuriyeti’nin Kurucusu Başöğretmen Gazi Mustafa Kemal Atatürk, 6 Mart 1930’da; 02:30- 03:02’de Beyaz Tren ile İstasyon Köprüsü’nden geçip Eğirdir’e gelmişti.
                Yanında Isparta’nın Kurtuluş Savaşı Kahramanı Hafız İbrahim Demiralay da vardı (‘- O dönem aynı zamanda Isparta Milletvekili idi –‘) Gazi, geceyi Eğirdir’de geçirmiş; kahvaltıda muazzam temiz hava sonucu (‘- çok iyi uyuduğunu –‘) söylemişti. 

Anahtar Kelimeler:
Pazar 25 ° / 14.1 °
Pazartesi 26.3 ° / 14.1 °
Salı 27.2 ° / 13.9 °