Bugün, 9 Mayıs 2024 Perşembe

Aşırı Sıcak Hava Türkiye'ye Vardı! İşte Sıcaklara Karşı Evde Sizi Serinletecek; 9 Püf Noktası

Aşırı Sıcak Hava Türkiye'ye Vardı! İşte Sıcaklara Karşı Evde Sizi Serinletecek; 9 Püf Noktası

SON DAKİKA 24.07.2022 14:20:00 0
Aşırı Sıcak Hava 
Türkiye
Yurdun birçok bölümünde etkili olan sıcak havalara karşı vatandaşlar serinlemenin türlü yollarını arıyor. İşte odanızı serinletecek 9 pratik püf noktası.
 
Ağustos ayına yaklaşırken sıcak havalar artık insanları buna aldatacak seviyeye geldi. Tatil imkanı olanlar kendini serin bölgeleri atarken, evde kalanlar serinlemenin farklı yollarını arıyor. İşte evinizi, odanızı veya bulunduğunuz mekanları pratik şekilde seril edebilecek 9 farklı püf noktası…
TAVAN VANTİLATÖRÜNÜZÜ
SAAT YÖNÜNÜN TERSİNDE ÇALIŞTIRIN
Soğuk aylarda saat yönünde ayarlanan tavan vantilatörleri sıcak havayı daha iyi dağıtır. Yaz aylarında ise bu tam olarak kaçınmak istediğimiz şeydir. Sıcak havalarda vantilatörünüz saat yönünün tersine doğru çalışmalıdır. Bazı fanlarda, uzaktan kumanda ile uygun şekilde yön ayarı yapılabiliyor. Bu ayara sahip olmayan vantilatörlerde ise fanın yan tarafındaki bir düğmeyi çevirerek veya zinciri çekerek yön değiştirebilirsiniz.
HAVANIN NEMİNİ ALIN
Klimalar, bir odayı serinletirken aynı zamanda havadaki nemi de azaltır ve odadaki nem miktarı azaldığında, serinleme işlemi çok daha hızlı gerçekleşir. Aynı etkiyi, daha ekonomik bir seçenek olan nem giderici cihazlarla da sağlayabilirsiniz. Kaliteli bir nem alıcı cihaz, odanın daha hızlı serinlemesine önemli ölçüde etki eder.
GECELERİ PENCERELERİ AÇIK TUTUN
Güneş battıktan sonra, genellikle dışarıdaki sıcaklık içerideki sıcaklıktan daha düşük olur. Bu sebeple, güneş battıktan sonra pencereleri açık tutarsanız, içeri dolan soğuk hava ile ev hızlı bir şekilde serinleyebilir.
HAVA AKIMI İLE ODANIZI HIZLI
BİR ŞEKİLDE SERİNLETİN
Karşılıklı olarak açılan pencereler ve kapılar, odada kuvvetli bir hava akımının oluşmasına sebep olur. Evdeki veya odadaki karşılıklı pencereleri açarak ortamın serinlemesini sağlayabilirsiniz. Çok fazla cereyanda kalmanın sizi hasta edebileceğini ve baş ağrısına sebep olabileceğini de unutmayın.
ELEKTRONİK EŞYALARIN
ÇALIŞIRKEN ISI YAYDIĞINI UNUTMAYIN
Çoğu elektronik cihaz, çalıştığı sırada bir miktar ısı yayar. Bir odada çalışan fırın, çamaşır kurutma makinesi, bilgisayar veya ütü gibi birçok elektronik eşya, odanın hızlı bir şekilde ısınmasına sebep olabilir. Odanız fazla ısındıysa, en azından mecburi olmayan cihazları kapalı tutmayı deneyebilirsiniz.
SICAK HAVALAR UYKU
DÜZENİNİZİ BOZABİLİR
Çok sıcak bir yatak odasında uyumaya çalışmak oldukça bunaltıcı ve rahatsız edici olabilir. Bunaltıcı sıcaklar, geceleri uykusuz ve gündüzleri de yorgun olmanıza sebep olarak bütün uyku düzeninizi altüst edebilir. Uyuduğunuz yeri hızlı bir şekilde serinletebilmenizin birkaç yolu var elbette:
Zemine yakın olursanız, odadaki sıcaktan daha az etkilenirsiniz. Bu yüzden, yatağınızı yere yakın almayı deneyin veya uyumak için daha alçak bir yer tercih edin.
Yatarken, ayak ucunuza soğuk su şişesi veya soğuk paketler koymayı deneyin. Bu, sadece ayaklarınızın değil tüm vücudunuzun serinlemesine yardımcı olacaktır. Daha hafif örtüler ve yüzde 100 pamuklu çarşaflar tercih edin.
KULLANILMAYAN ODALARIN
KAPISINI KAPALI TUTUN
Evde, odalar arasında daima bir ısı yayılımı meydana gelir. Bu durum, evi serinletme çabalarınızın ciddi ölçüde önüne geçebilir. Kullanılmayan odaların kapısını kapatır ve banyo kapısını her zaman kapalı tutarsanız, bu ısıyı etkili bir şekilde hapseder ve ısı yayılımını engellemiş olursunuz. Bu işlemden önce perdeleri ve güneşlikleri kapalı tuttuğunuzdan emin olun. Hatta pencereleri kalın bir örtü ile örtebilirsiniz. Böylece, güneş odaya giremez ve oda daha serin kalır.
AKKOR LAMBALAR ODAYI
SERİNLETMENİZİ ENGELLEYEBİLİR
Akkor lambalar, önemli miktarda ısı üreterek çalışır. Işığın enerjisi madde ile temas edince ısı enerjisine dönüşür ve bu da sıcaklığın artması anlamına gelir. Wolfram metalinin ısıtılması sonucunda ürettiği ışıkla odayı aydınlatan akkor lambalar, bir odanın oldukça hızlı bir şekilde ısınmasına neden olabilir. Bunun yerine LED lambaları tercih edebilirsiniz veya çok sıcak bir günde ışıkları kapatmayı deneyebilirsiniz.
KÜÇÜK BİR PENCERE
ÜNİTESİ KLİMASI KURUN
Pencere ünitesi kliması, odanızı hızlıca serinletebilir. Ayrıca, pencere ünitesi klimaları oldukça çevre dostudur. Pencereniz için uygun boyutta bir ünite satın alırsanız kurulumu da zor olmayacaktır ve bu şekilde dayanılmaz sıcaklara veda edebilirsiniz.

Perşembe 19.3 ° / 8.7 °
Cuma 22.7 ° / 9.1 °
Cumartesi 12.8 ° / 8 °